母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

增加奶量湯水?

想問下增加奶量有乜湯水? 同埋可唔可以教埋我點煮?

別墅

Re: 增加奶量湯水?

係copy上面版主教的多奶湯水, 我都有試過, 都ok不過唔係幾好味.

材料:
1. 王不留行1兩
2. 通草4錢
3. 適量黃豆(約3-4兩)
4. 適量花生(約3-4兩)
5. 豬腳或豬手一隻
6. 墨魚乾一隻

作法:
1. 如果感到有口乾口苦的現象, 請不用王不留行, 才見效.
2. 用冷水洗一下通草和王不留行, 然後用冷水浸王不留行20-30分鐘, 所浸的水別倒去, 要用來一起煲湯;
3. 花生連皮的效果較好, 如果bb是對花生有敏感, 就不用花生;
4. 豬腳或豬手要去毛, 請肉檯師傅代勞. 回家洗淨才斬件會較衛生, 如果自己不易處理, 就由肉檔代勞. 煲前洗淨後, 用滾水煮5分鐘出水, 去油去血水, 撈起後備用
5. 先浸軟墨魚乾後切件, 如果用鮮墨魚也要一如豬腳般先出水(時間可不用5分鐘, 視乎實況). 如果買不到墨魚, 可以用鱆魚, 她建議用墨魚是因為它屬平性, 適合任何體質, 鱆魚屬熱性;
6. 備妥所有材料後, 冷水一起煲滾後, 再慢火煲1.5小時左右. 用水的分量原則是必須蓋過所有物料, 再加至少3碗水. 不同煮食燃料的乾水情況不同, 請根據經驗酌量.

注意:
1. 有感冒不適時, 不要飲用
2. 每個人的體質不同, 飲用後的反應也有差異
3. 情緒狀態是影響奶量和奶質的重要因素之一, 願大家有盼望而平和的心境! 喜樂和信心, 更會有微妙的作用.

- 另外我自己就多飲木瓜魚湯同椰子雞湯, 呢兩種就好好味了.

努力~

大宅

Re: 增加奶量湯水?

晴朗天,

你唔怕禽流感嗎? 仲飲椰子雞湯? 你煲新鮮雞嗎?

晴朗天 寫道:
- 另外我自己就多飲木瓜魚湯同椰子雞湯, 呢兩種就好好味了.

努力~

大宅

木瓜魚湯好work. 不過一定要青木瓜.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Thx~
抄低俾嫂嫂

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊