烹飪搵食

跳至

首頁
12345...13

尾頁

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 bread 於 09-8-31 16:18 發表

明白晒,謝謝

別客氣

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 uhtcl2006 於 09-8-31 02:28 PM 發表
大家好, 我係新加入國民
我又想問下呢, 如果我唸住用百x枝做欄杆, 咁係咪都可以用熱溶左既朱古力做接合呢 ?
咁請問要用咩朱古力架 ?
我見烘培店有得賣朱古力裝飾筆, 係咪都可以用嚟做接合架 ?

http://www.orangebak ...

個d好似用來畫公仔,室溫唔會點硬架。

會唔會考慮用朱古力做埋個欄杆? 溶左d朱古力(如用真力要調溫),你膠file或膠墊上畫欄(可以分開幾塊到時痴係蛋糕邊),要求高就要買長膠墊/紙,畫完即圍住個蛋糕雪硬再好小心咁甩膠墊/紙。
盡我一己之力,發放正能量!

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 召藥師 於 09-8-31 22:41 發表

個d好似用來畫公仔,室溫唔會點硬架。

會唔會考慮用朱古力做埋個欄杆? 溶左d朱古力(如用真力要調溫),你膠file或膠墊上畫欄(可以分開幾塊到時痴係蛋糕邊),要求高就要買長膠墊/紙,畫完即圍住個蛋糕雪硬再好小心咁甩膠墊/ ...

我做法係唸住用百力枝做欄杆 (懶人方法), 咁直杆同橫杆中間就用朱古力漿黏合
因為我上網見到果啲朱古力裝飾筆都可以做形嘛, 唸住用小小做黏合應該無問題 (我估), 但因為我未做過, 所以想問下咁做得唔得, 否則我就直接買一嚿朱古力熱溶佢做黏合啦

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 uhtcl2006 於 09-8-31 10:58 PM 發表

我做法係唸住用百力枝做欄杆 (懶人方法), 咁直杆同橫杆中間就用朱古力漿黏合
因為我上網見到果啲朱古力裝飾筆都可以做形嘛, 唸住用小小做黏合應該無問題 (我估), 但因為我未做過, 所以想問下咁做得唔得, 否則我就 ...

買一大舊慢慢玩抵好多喎!

如果要用百力滋又橫又直咁整似乎麻煩過就咁用朱古力整。

男爵府

大廚勳章

自創
Lemon Cheese Cake with Lemon Jelly Topping

寸蛋糕 :
消化餅底 :
消化餅(壓碎) 170克
無鹽牛油溶液80克
做法 : 拌勻後, 鋪於模底, 放雪櫃雪至硬身
檸檬芝士蛋糕 :
材料 (A) :
蛋白 2隻
砂糖 40克
材料 (B) :
忌廉芝士 (室溫放軟)500克
砂糖 60克
蛋黃 2隻
全蛋 1隻
麵粉 10克
檸檬 2個(搾汁)
檸檬皮茸 隨意
做法 :
1. 焗爐預熱170
2. 蛋白打至發泡, 加入砂糖打至企身
3. 忌廉芝士, 加入砂糖, 打至滑身
4. 分次加入蛋黃各雞蛋打勻
5. 加入檸檬汁及檸檬皮茸打勻
6. 加入都粉拌勻
7. 分2-3次加入打起蛋白拌勻
8. 倒進模中, 座於水盤上焗1小時
9. 取出攤涼, 置雪櫃雪一晚即成

檸檬啫喱 :
材料 :
水 400毫升
檸檬汁 100毫升
砂糖 70克
魚膠粉 10克
檸檬皮茸 隨意
做法 :
所有材料置於煲內, 煲滾, 隔去 檸檬皮茸, 攤涼後雪至凝固即成

水晶宮

唔好意思,我重想問下,如果我用朱古力做形,咁調溫定形後,我要用咩輔助工具去cut我想要既圖形呢?係咪一般常用既'界'刀就可以架啦.

超級版主

原帖由 uhtcl2006 於 09-9-4 11:40 AM 發表
唔好意思,我重想問下,如果我用朱古力做形,咁調溫定形後,我要用咩輔助工具去cut我想要既圖形呢?係咪一般常用既'界'刀就可以架啦.

妳有冇去過rthk美味diy睇片呀?
http://www.rthk.org.hk/elearning/dessert/

有幾款蛋糕都有朱古力裝飾,睇睇俾唔俾到妳整朱古力概念啦。

水晶宮

原帖由 召藥師 於 09-9-8 13:25 發表

妳有冇去過rthk美味diy睇片呀?
http://www.rthk.org.hk/elearning/dessert/

有幾款蛋糕都有朱古力裝飾,睇睇俾唔俾到妳整朱古力概念啦。

多謝晒你, 個網真係好有用, 嘻嘻
另外, 睇左你個blog, 你真係好厲害呀, 日日都有唔同飯餸比仔仔帶返學, 我淨係日日唸食咩餸都唸到頭大啦

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

召藥師:請問你個blog響邊,我揾極都唔見!THX!

超級版主

原帖由 AnnaFlower 於 09-9-9 05:31 PM 發表
召藥師:請問你個blog響邊,我揾極都唔見!THX!

我個簽名檔就係

公爵府

Thx!等我仲猛揾數字!

別墅

好多都好吸引@@

水晶宮

召藥師,

我琴晚整左個海棉旦糕呀, 今次好成功, 按落個旦糕度會回彈既, 但今朝係雪柜拎出嚟睇下時, 按落去係好實架, 點解會咁既, 係咪我做既時候有咩問題呢, 定係本身海棉旦糕雪過後會係咁 ???

男爵府

hi!我想問下,我焗左個朱古力海綿蛋糕 ,但焗完個面爆左,唔靚仔,同埋個面好干,入面就ok,係唔係爐溫唔岩呢?

超級版主

原帖由 laam0416 於 09-10-15 03:48 PM 發表
hi!我想問下,我焗左個朱古力海綿蛋糕 ,但焗完個面爆左,唔靚仔,同埋個面好干,入面就ok,係唔係爐溫唔岩呢?

爐溫過高同埋可能焗多左時間。

禁止訪問

侯爵府

醒目開學勳章

我想請問, 點解我次次整完d海綿蛋糕/綿花蛋糕, 在倒扣後, 邊定會有d 蛋糕痴住係個不綉綱架上面的, 即係個蛋糕底一定甩敢一d蛋糕. 咁樣唔得完美.

請問有無方法可以避免到呀? 謝謝.

超級版主

原帖由 happypiano 於 09-11-26 11:59 AM 發表
我想請問, 點解我次次整完d海綿蛋糕/綿花蛋糕, 在倒扣後, 邊定會有d 蛋糕痴住係個不綉綱架上面的, 即係個蛋糕底一定甩敢一d蛋糕. 咁樣唔得完美.

請問有無方法可以避免到呀? 謝謝. ...

可以唔倒麵糊咁滿,焗唔過頂就唔會整到蛋糕面到架上。

又或者買個長腳架插入蛋糕再倒轉放涼,不過會有d洞口。

侯爵府

醒目開學勳章

Hi, 召藥師, 謝謝你的回覆. 但我唔明呢句點解. 因為我無倒得好滿, even 局住出黎都唔會 over左個模的, 只得8分至9分滿only.

係我將個蛋糕出左焗爐之後, 將佢倒轉放係個不綉綱放涼架上cool down後, 一定會有些蛋糕(蛋糕的底部)會痴左少少係個不綉綱架上面的. 所以我唔明你這句.

原帖由 召藥師 於 09-11-27 16:30 發表

可以唔倒麵糊咁滿,焗唔過頂就唔會整到蛋糕面到架上

又或者買個長腳架插入蛋糕再倒轉放涼,不過會有d洞口。

超級版主

原帖由 happypiano 於 09-11-28 12:42 PM 發表
Hi, 召藥師, 謝謝你的回覆. 但我唔明呢句點解. 因為我無倒得好滿, even 局住出黎都唔會 over左個模的, 只得8分至9分滿only.

係我將個蛋糕出左焗爐之後, 將佢倒轉放係個不綉綱放涼架上cool down後, 一定會有些蛋 ...

您意思即係就算焗完只得8、9分滿都會痴住個架? 有冇留意過放涼時個蛋糕有否跌落個架上? 您係用邊種模焗? 有冇加牛油紙墊?

首頁
12345...13

尾頁

跳至