烹飪搵食

跳至

首頁
56789...13

尾頁

珍珠宮

原帖由 召藥師 於 10-11-1 01:42 發表

我個人建議牛油用室溫軟化牛油而唔好用牛油溶液,打滑牛油同糖後分次加蛋,之後加麵粉,最後加果餡。
加麵粉、泡打粉後要快手拌勻,唔好攪太耐,否則會起筋令MUFFIN變UN同實。

竹籤篤入去要完全冇粉漿痴住,亦聞唔到生蛋味先 ...

係咪即係話,無論係唔係用分蛋法,總之加麵粉、泡打粉後就要快手拌勻,唔好攪太耐,咁d蛋糕/muffin先唔會un同實?

另外,相問下你用乜野牌子既焗爐呢?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 ^O^ 於 10-11-1 12:23 PM 發表

係咪即係話,無論係唔係用分蛋法,總之加麵粉、泡打粉後就要快手拌勻,唔好攪太耐,咁d蛋糕/muffin先唔會un同實?

另外,相問下你用乜野牌子既焗爐呢? ...

係呀!

我用delonghi

珍珠宮

原帖由 召藥師 於 10-11-1 13:43 發表

係呀!

我用delonghi

thanks,但唔好意思召版主,我比較蠢,所以想問多一次:

若果做海棉蛋糕,可以用分蛋或全蛋法,無論用乜法都要攪粉快,唔係蛋糕就會生筋同實,呢個我明白.但果d一早已落左牛油同糖,之後先逐隻蛋加入既方法(即唔係海棉蛋糕咁一早打發雞蛋至企身,最後才加牛油),係咪都係只要攪粉快,蛋糕就唔會un同實呢?因我直頭試過跟rthk既方法做muffin(即一直用打蛋器攪蛋,粉,牛油同糖至完成)但出來既muffin係好實的.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 ^O^ 於 10-11-1 04:01 PM 發表

thanks,但唔好意思召版主,我比較蠢,所以想問多一次:

若果做海棉蛋糕,可以用分蛋或全蛋法,無論用乜法都要攪粉快,唔係蛋糕就會生筋同實,呢個我明白.但果d一早已落左牛油同糖,之後先逐隻蛋加入既方法(即唔係海棉蛋糕 ...

係架! 做任何蛋糕都唔應該過度拌攪麵糊

珍珠宮

原帖由 召藥師 於 10-11-1 16:09 發表

係架! 做任何蛋糕都唔應該過度拌攪麵糊

Thanks, 等我星期6再試下先.

珍珠宮

原帖由 召藥師 於 10-11-1 13:43 發表

係呀!

我用delonghi

召版主,

唔好意思,我又有問題想請教.
請問你有冇用過其他版子的焗爐呢?抑或你覺得delonghi係最好用呢?你介唔介意話埋比我知你個焗爐既model number呀?因我要買過個焗爐呀.
千萬個唔該.

超級版主

原帖由 ^O^ 於 10-11-1 05:15 PM 發表

召版主,

唔好意思,我又有問題想請教.
請問你有冇用過其他版子的焗爐呢?抑或你覺得delonghi係最好用呢?你介唔介意話埋比我知你個焗爐既model number呀?因我要買過個焗爐呀.
千萬個唔該. ...

我當年買delonghi係貪佢夠大,有28L,可以焗多D包,其實其他牌字可能仲好,有唔少會員都用特福,我老爺以前入油換嘅忠臣細焗爐都OK架。

珍珠宮

原帖由 召藥師 於 10-11-1 20:46 發表

我當年買delonghi係貪佢夠大,有28L,可以焗多D包,其實其他牌字可能仲好,有唔少會員都用特福,我老爺以前入油換嘅忠臣細焗爐都OK架。

thanks for yr advice! 我而家用緊果部rasonxx真係把鬼火,做唔到上下火功能,焗出黎既蛋糕糕面全部都冇金黃色;唯一既上下火功能係for toast,冇理由用黎焗蛋糕架!

超級版主

原帖由 ^O^ 於 10-11-2 09:42 AM 發表

thanks for yr advice! 我而家用緊果部rasonxx真係把鬼火,做唔到上下火功能,焗出黎既蛋糕糕面全部都冇金黃色;唯一既上下火功能係for toast,冇理由用黎焗蛋糕架! ...

好多焗爐得淨上火及上下火而冇淨下火,我個爐只有上火、上下火、上下火加熱風同埋燒雞mode。

珍珠宮

原帖由 召藥師 於 10-11-2 14:26 發表

好多焗爐得淨上火及上下火而冇淨下火,我個爐只有上火、上下火、上下火加熱風同埋燒雞mode。

好多焗爐得淨上火及上下火而冇淨下火, 咁咪好囉, 我個焗爐只得下火, 上火(which are broil同roast functions), d蛋糕焗完出黎白lai sai, 好ugly!

超級版主

原帖由 ^O^ 於 10-11-2 03:16 PM 發表

好多焗爐得淨上火及上下火而冇淨下火, 咁咪好囉, 我個焗爐只得下火, 上火(which are broil同roast functions), d蛋糕焗完出黎白lai sai, 好ugly!

哈哈,我想有埋淨下火

珍珠宮

原帖由 召藥師 於 10-11-2 15:35 發表

哈哈,我想有埋淨下火

咁等我睇下tefal果d會唔會有晒所有火先.其實係咪要built-in果d焗爐先有齊所有火架?

超級版主

原帖由 ^O^ 於 10-11-3 10:14 AM 發表

咁等我睇下tefal果d會唔會有晒所有火先.其實係咪要built-in果d焗爐先有齊所有火架?

我少留意而家新出個D爐有冇,不過入牆或入櫃個D焗爐都唔係款款有齊。

禁止訪問

珍珠宮

召超版

我跟據你個blog既recipe做左以下個海棉蛋糕.我覺得睇落同食落都夠鬆軟,你又有冇咩comments比我呢?不過唔知點解個面平晒既.我有倒扣架,不過唔係倒左好耐.想問下:

1)出爐海棉蛋糕要倒扣幾耐呢?
2)我老公覺得蛋糕既質感有輕微un (但我daddy同細佬就唔覺),想問下係咪因為d蛋發過度呢?抑或拌粉時唔夠快手呢?
3)點解雖然食落夠鬆軟,但睇落個鬆軟度唔似你個blog果個咁fluffy既?
4)點解果兩個細蛋糕仔放涼時會有d蛋糕痴係個架度,但個大果個就冇呢?
謝謝解答!

另外仲想問:

5) 我試過一次跟食譜整chocolate mousse,個食譜係叫要將d cream打至企身,然後溝chocolate.但個mousse cake雪完之後chocolate mousse果part好似朱古力糖咁實,唔係mousse狀軟身的,點解呢?

6)邊到可以買到rthk個web內個opera cake面頭果d黑朱古力醬呢?果d醬係咪只係for decoration用呢?

7)同一個食譜既cookies,係咪如果用唧筒唧出同用模印(雪凍後才印),焗出黎既cookies既鬆化度會有唔同呢?

8)之前唔記得問:淨下火既焗爐有乜作用呢?點解你想要淨下火呢?

唔好意思,實在太多問題了!ops:" /> ops:" /> ops:" />

超級版主

回覆 135# ^O^ 的文章

1. 倒扣到至少手可接受嘅溫度,完全放涼微暖最好。

2-3. 蛋應有少少打過過度,下次要打到咁上下就拉蛋漿,睇下可以留下紋路不散即可加麵粉。
另我見D氣孔比較大同唔平均,麵粉最好用篩分次直接篩入蛋糊,每次大概拌勻後再篩麵粉入去,會好過一次過或每次加太多麵粉入去而增加拌攪時間,攪出麵粉筋性來。另拌攪動作一定要細而輕,以免將大量空氣拌入做成大氣泡。而最後倒入模後,一定要拎起個模再拍落枱,等麵糊裡面嘅大氣泡浮上來再消除。
我見您整嘅蛋糕低比蛋糕面燶dd,下次可最後幾分鐘只開上火,或焗到後期將焗架位置調高。

4. 水氣散唔切,所以有水氣令蛋糕面痴住個架。如果蛋糕係cup cake size,可以用紙模而唔駛倒扣,水氣可透過紙同蛋糕面散發。

5. 淡cream唔係要打企,而係打到絲帶狀,半固半流質,cream太企身會難以與其他材料混合,唔夠滑亦唔夠軟。

6. 去烘焙材料舖買到

7. 唧花同印模曲奇牛油比例唔同,唧花一定鬆化D(入口易散),印模會比較脆D。

8. 因為我覺得焗爐只得上中下三層,焗大小小嘅麵包同蛋糕比較難控制上火爐溫,所以想有埋淨下火,唔駛我要係烘焙中途移位(危險),當然最好係上下火可各自調校啦

珍珠宮

多謝你回覆我呀!還有些問題請賜教!!

1. 倒扣到至少手可接受嘅溫度,完全放涼微暖最好。明白.

2-3. 蛋應有少少打過過度,下次要打到咁上下就拉蛋漿,睇下可以留下紋路不散即可加麵粉。紋路係咪唔需要好深就得?因我見有d blog裡面d蛋漿好似好杰咁.
另我見D氣孔比較大同唔平均,麵粉最好用篩分次直接篩入蛋糊,每次大概拌勻後再篩麵粉入去,會好過一次過或每次加太多麵粉入去而增加拌攪時間,攪出麵粉筋性來。加入麵粉前已過篩3次,之後再分3次加粉.咁係咪要再分多幾次加粉呢?咁係咪再快d拌粉就可以做出fluffy既質感呢?另拌攪動作一定要細而輕,以免將大量空氣拌入做成大氣泡。而最後倒入模後,一定要拎起個模再拍落枱,等麵糊裡面嘅大氣泡浮上來再消除。這個已冇做.
我見您整嘅蛋糕低比蛋糕面燶dd,下次可最後幾分鐘只開上火,或焗到後期將焗架位置調高。如果焗到最後幾分鐘只開上火,個蛋糕身會唔會未焗熟呢?

4. 水氣散唔切,所以有水氣令蛋糕面痴住個架。如果蛋糕係cup cake size,可以用紙模而唔駛倒扣,水氣可透過紙同蛋糕面散發。

5. 淡cream唔係要打企,而係打到絲帶狀,半固半流質,cream太企身會難以與其他材料混合,唔夠滑亦唔夠軟。明白,下次再試下.

6. 去烘焙材料舖買到

7. 唧花同印模曲奇牛油比例唔同,唧花一定鬆化D(入口易散),印模會比較脆D。咁會唔會壓過既麵團(因為要壓扁才可印模)會變得冇咁鬆化呢?

8. 因為我覺得焗爐只得上中下三層,焗大小小嘅麵包同蛋糕比較難控制上火爐溫,所以想有埋淨下火,唔駛我要係烘焙中途移位(危險),當然最好係上下火可各自調校啦

超級版主

打全蛋係要打到好杰架,一定要拉起蛋漿流番落去時做到留下條紋幾秒唔散先得,但再打落去就會過度打發(分蛋法嘅蛋白都係唔可以打過度)。

要快得黎唔好用太大力,要將D麵糊由底翻起再摺疊,又或者用手動打蛋器輕力由底翻起拌勻。

焗到蛋糕開始有色時可以用竹籤插入蛋糕內,取出見到冇粘到麵糊及生蛋味就即係熟哂。

一樣可以好鬆化(當然唔可以同唧花曲奇比)。

珍珠宮

原帖由 召藥師 於 10-11-9 17:19 發表
打全蛋係要打到好杰架,一定要拉起蛋漿流番落去時做到留下條紋幾秒唔散先得,但再打落去就會過度打發(分蛋法嘅蛋白都係唔可以打過度)。

要快得黎唔好用太大力,要將D麵糊由底翻起再摺疊,又或者用手動打蛋器輕力由底翻起拌 ...

THANKS, will try again this weekend.

男爵府

請提供簡易Tiramisu食譜??

由於整比小朋友食, 唔落蛋得嗎? 可否用其他野代替, 因小朋友唔可以食生雞蛋.
謝謝.

原帖由 ^O^ 於 10-11-9 17:31 發表

THANKS, will try again this weekend.

首頁
56789...13

尾頁

跳至