烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

晚飯....$20蚊雞...可以嗎...???

....$5蚊瘦肉,$8蚊1斥菜心(菜心抄瘦肉)..蕃茄抄蛋...(供兩位用..)..大家..仲有無好介紹丫...最緊要平丫..

子爵府

Re: 晚飯....$20蚊雞...可以嗎...???

芽菜炒魚片($4+$5=$9)
鯪魚肉煎蛋($5+$2=$7)
紅腸讓魚肉($5+$5=$10)
腸仔炒蛋 ($3+$2=$5)
洋蔥炒肉片($2+$8=$10)
肉絲炆豆腐($8+$2=$10)
咸蛋蒸肉餅($1.4+8=$9.4)
炸釀豆卜 ($5+$4=$9)
榨菜蒸牛肉($1.5+$8=$9.5)
豉油雞翼 ($8)
菠蘿炒雞扒($3.3+$7=$10.7)
煎釀矮瓜 ($5+$5=$10)
粉絲雜菜煲
麵豉蒸魷魚筒($1+$5)

[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

男爵府

唔煲湯,20蚊餐2個人都有唔少選擇.
不過我多數買一星期餸,一星期煲1次至2次湯為200蚊一星期到, 不過阿b d餸就一星期成100蚊, 細路貴過大人.

10蚊牛肉分2份
15蚊排骨分2份
10蚊2斤菜心分3份
10蚊3包娃娃菜
20蚊瘦肉分4至5份
20蚊3磅雞翼
10蚊2磅雞翼尖
15蚊煲湯骨
5蚊紅蘿蔔
5蚊蕃茄
2蚊條粟米x2
10蚊薯仔
7.5雞蛋15隻
8蚊磅雞扒分2份至3份
炸菜,梅菜,茶甫每樣買定5蚊
5蚊斤白菜, 西洋菜, 唐生菜.
芋頭, 豆腐, 金菇, 南瓜.
已經好多配搭
有時買定d粉絲,蝦米,腊鴨脾.

1. 時菜牛肉or魚片or鯪魚球or肉片湯(7.5元)(用半斤菜,5蚊肉)
煎雞翼8隻 (6元)
梅菜 or 炸菜蒸肉餅 (6.5元)

2. 紅蘿蔔粟米豬骨湯(25蚊)可以飲2餐
蒸水蛋(2蚊)
腐乳蒸雞翼尖(3蚊)

3. 薯仔炆雞翼 or 排骨(10至12蚊) (可以mix 埋雞翼同翼尖)
菜甫煎蛋 (3蚊)
蕃茄牛肉湯 (7.5)

4. 蕃茄炸菜湯 (3蚊)
芋頭炆排骨or腊鴨脾(10蚊至12蚊)
煎豆腐 (5蚊)
仲有好多, 遲d講.

大宅

好媽媽勳章

我又諗下先
節瓜($4)+瘦肉($7)滾湯
蕃茄($4) 炒 牛肉($5)
岩岩$20

就算全個世界 亦都失去 他也在這裡 全場突然寂靜 他都給我衷心的讚許 就算誰愛過我 又給收去他熾熱不退 旁人視為負累 他偏不覺苦 靜心等我歸去 如何大成大敗 他的寵愛中 亦都只有一歲 共誰玩 共誰做伴侶 進步到 某一點 熱情就會退 共同進退唯獨是父母這一對

別墅

$3豆卜,$5魚肉,$3冬瓜(冬瓜炆釀豆卜)
$5瘦珍菇,$2豆腐(炆豪油)
$2梅菜,$7半肥瘦(蒸肉餅)
$2大豆芽,$2甘筍,$4紅腸
$1.5窄菜絲,$5肉絲(可配蔥絲炒)
$5草菇,$2.5半磅雞翼尖(炆豪油)
$15桂花魚,可配$4蒜茸白菜仔
$6.5豆豉鯪魚
$4白菜仔,$5雞柳(白菜炒雞柳)
$10赤米蝦,$3雞蛋(蝦仁炒蛋)
$4包娃娃菜,$1雞精(大昌有時特價$1盒)上湯浸娃娃菜
$2九菜,$6豬紅
$4青豆角切粒粒,$4雞蛋(青豆角炒蛋)
$3蕃茄,$4雞蛋
$3蕃茄,$5牛肉
$6西蘭花,$5牛肉
我平時會用$30,因為我有5 個人吃兼帶飯
:mrgreen: :mrgreen:

男爵府

Kittyjk,

好野! 我已經print左出黎,我係好唔識買餸,同用左好多時間係街市行黎行去.thanks!

男爵府

嘩!原來重有咁多未睇晒,blee427,Honney你地真係精明煮婦.

別墅

.....嘩...你地好勁丫...佩服...你地仲平過我添..我要向你地多多學習先得...thx

大宅

我都要多向你們學習, 我都係5個人份量(2公婆帶飯), 都要成 $50一餐, 我仲以為好平tim. :mrgreen:

男爵府

嘩, 你地好利害呀
想問下一般你地係咪買定 D 豬肉, 雞肉, 豬骨雪定嫁 ?
其實味道有無大分別呢 ?

買新鮮來雪 ? 定係買雪藏肉 ?
價錢差幾遠呀 ?
一般豬肉 同雞肉 合理價係幾多 $/ 磅 或 斤嫁 ?

請多多指教 ?-(

男爵府

我要返工, 通常星期日一次買一星期餸, 分好一份份,用保鮮袋or盒放入冰格.
彼如15蚊瘦肉就分3份, 15蚊排骨分2份咁law
食個日咪叫印印拿一份出來解凍煮.

我住天水圍, 多數去元朗買餸, 豬肉多數20元斤到.

男爵府

20元一餐, 耐吾耐就得, 成日就真係好難諗丫.

菜莆(3元)煎蛋(@0.7x 3pcs)=5.1元
蒜容炒白菜 = 4元
麻婆豆腐(碎廋肉5元 + 豆腐1.5元) =6.5元
蔥粒番茄(3元)雞蛋(@0.7角)湯=3.7元

總數 : 19.3元

大宅

節瓜刨絲$2抄蛋$2=$4
面豉$1妏炸布包豆腐2件$4=5
耶菜花$4
半斤梭羅魚$5豆腐$2番茄$3元滾湯=$10

喜歡的金句:
己所不欲.勿施於人
世界本來就不公平,但快樂卻是公平的,只要你知足.
一個人的快樂, 不是因為他擁有得多, 而是因為他計較得少

侯爵府

嘩!你哋好勁, 我二人食一餐+煲湯, 平平地都要$60, 你地知否沙田區邊度買餸比較平d, 在沙田街市, 買牛肉每次$10都係得好少, 只夠一餐食, 瘦肉排骨等每次都要買$10都係得好少, 煲一次湯買骨起碼要$20, 有時都唔知點買餸, 好以自己煮同出去食都差不多價錢咁!

侯爵府

$20一餐,真係不容易. 如果不用煲湯就可以.
洋蔥炒蛋 $2+$2 , 蒸魚 $9.8, 菜 $5.

大宅

唔煲湯,都好難20蚊一餐, 一條魚都最少20, 又菜又肉, 我一餐要煮比兩個皇帝食最少都40, 煲埋湯加差不成百蚊, 所以真係出街食仲好, 以前無囡囡, 我同我老公都唔煮, 一定出去食, 乾手淨腳,唔使煩

男爵府

可能元朗d(食送)平d, 桂花魚都是10條,
不過我老公唔食魚, 所以好少買魚食.
不過一次過買一星期就平過一日日買
起碼唔怕買得少,比街市婆串.

我以前住大圍, 大圍街市都幾平.
該用戶已被刪除

大宅

一些凍肉超巿(例如 "佳bo")賣的凍肉(尤其是豬肉)相對新鮮的十分便宜(例如豬柳梅,豬頸肉,排骨等).

但我時常過不到一關: 既然自己在家煮,就不好吃雪藏野, 情願吃簡單些也吃新鮮的.

請教各位精明 "煮" 婦如何看待這類凍肉??

大宅

買鮮魚價錢好零活, 如果在他們將要收檔時才買 (約七時)可以很便宜!

首頁

尾頁

跳至