親子王國

標題: 2010年升小一既小朋友,葵青區65區頭5位小學你會點排呢? [打印本頁]

作者: hudsonchui    時間: 09-8-19 19:49     標題: 2010年升小一既小朋友,葵青區65區頭5位小學你會點排呢?

2010年升小一既小朋友,葵青區65區頭5位小學你會點排呢?

可否分享下

女女黎緊揀小學,頭痛中
作者: 小苦妹    時間: 09-8-20 14:38

1.全完
2.仁立紀念(新果間)
3.高可寧
4.堯天
5.主恩(葵盛)

我都好煩腦,希望多d人一齊分享下:loveliness:
作者: SK088    時間: 09-8-20 15:39

[quote]原帖由 小苦妹 於 09-8-20 14:38 發表

1.全完 ~ OK, 多人揀 , 但一級只有3班, 所以唔容易入
2.仁立紀念(新果間) ~ 仁立/位紀2間都是65網最熱門的小學, 本區極大部份家長都會揀呢兩間, 所以非常之難入
3.高可寧 ~ 聽聞麻麻地, 可以唔駛填5甲內
4.堯天 ~ OK , 派位都唔錯 , 不過校舍舊D
5.主恩(葵盛) ~ OK , 派位唔錯 , 不過校舍比較舊和細

除以上5間之外, 本人覺得林金殿&基真都唔錯, 可以考慮一吓.

作者: 小苦妹    時間: 09-8-20 16:07

如果你會點排呀,可以比D意見嗎?我咩都唔識架
作者: SK088    時間: 09-8-20 16:44

原帖由 小苦妹 於 09-8-20 16:07 發表
如果你會點排呀,可以比D意見嗎?我咩都唔識架

小兒今年9月在本區小學升小一, 回想起當時填自行分配表格既時候都好頭痛, 最後本人揀了以下小學, 填表次序如下: 1) 仁紀 2) 基真 3) 祖天 4) 林金殿  5) 全完
以上排行全屬本人自己個人睇法, 希望可以給你們參考啦.
作者: hudsonchui    時間: 09-8-20 18:50

我就唔諗住放仁立同仁紀係頭,因都係比較谷學校,而且都知好難入。

我仲諗緊
1)基真
2)全完
3)主恩(葵盛)
4) 祖天
5) 林金殿

想問問我住葵馥苑,是否只可填65區內小學係乙部?

仲煩緊,9月參觀完D小學再決定
作者: hudsonchui    時間: 09-8-20 18:51

原帖由 SK088 於 09-8-20 16:44 發表

小兒今年9月在本區小學升小一, 回想起當時填自行分配表格既時候都好頭痛, 最後本人揀了以下小學, 填表次序如下: 1) 仁紀 2) 基真 3) 祖天 4) 林金殿  5) 全完
以上排行全屬本人自己個人睇法, 希望可以給你們參考啦 ...

咁你仔仔最後派左邊間?第幾志願?
作者: 小苦妹    時間: 09-8-20 19:03

基真多功課嗎?是否死讀書果種呢?之前見有post話高可寧d老師好有愛心,小朋友又讀得開心
作者: hudsonchui    時間: 09-8-20 19:11

原帖由 小苦妹 於 09-8-20 19:03 發表
基真多功課嗎?是否死讀書果種呢?之前見有post話高可寧d老師好有愛心,小朋友又讀得開心

以我所知,基真唔係死讀書個種,較活動教學,但課程較淺囉,呢個可能多媽媽consider
當然喇!如果你搵仁立同仁紀比,一定淺好多,睇下你家長想小朋友點囉,我就唔多比壓力我兩個女女,但求佢開開心心咁上學,唔好學壞就ok了。

(當然我梗想佢地能夠成材喇)
作者: SK088    時間: 09-8-20 21:52

原帖由 hudsonchui 於 09-8-20 18:50 發表
我就唔諗住放仁立同仁紀係頭,因都係比較谷學校,而且都知好難入。

我仲諗緊
1)基真
2)全完
3)主恩(葵盛)
4) 祖天
5) 林金殿

仲煩緊,9月參觀完D小學再決定 ...

葵馥苑是屬於65網, 乙部一定要揀番本區, 但甲部3間則可以揀本區或誇區. 當年我囝囝升k2時已經開始留意本區小學, 亦都參加過葵青區既"小一巡禮", 對心儀小學的認識加深了不少.
作者: SK088    時間: 09-8-20 21:53

原帖由 hudsonchui 於 09-8-20 18:51 發表

咁你仔仔最後派左邊間?第幾志願?

最後囝囝幸運地派了第一志願~仁紀 .
作者: SK088    時間: 09-8-20 22:01

原帖由 小苦妹 於 09-8-20 19:03 發表

基真係活動教學, 課程比仁立/仁紀淺, 功課亦唔算很多, 學校校舍又大又新, 老師有愛心, 小朋友讀得好開心, 是我心儀小學之一, 所以當時我乙二揀了它.
作者: Gabrielma    時間: 09-8-24 16:27

聽聞林金殿收到一班40人, 本人覺得人數太多, 老師難兼顧, 不利小朋友學習!
作者: hudsonchui    時間: 09-8-24 17:32

仲有冇媽媽可分享下
作者: BOBO1229    時間: 09-8-26 13:08

for last year, 我 choose 跨綱 to 62 net-思源.
作者: cubixluk    時間: 09-8-26 17:43

原帖由 hudsonchui 於 09-8-20 19:11 發表

以我所知,基真唔係死讀書個種,較活動教學,但課程較淺囉,呢個可能多媽媽consider
當然喇!如果你搵仁立同仁紀比,一定淺好多,睇下你家長想小朋友點囉,我就唔多比壓力我兩個女女,但求佢開開心心咁上學,唔好學壞就ok了。

(當然我 ...

讚成 ... 雖然出年先輪到我, 但我都已經開始諗緊啦... 時間過得好快的..
作者: hudsonchui    時間: 09-8-26 18:56

中華基真係活動教學,會唔會接唔上中學既課程呢?因老公話驚活動教學,會接唔上中學,驚佢追得辛苦!

有冇讀緊基真既家長分享下呀?
作者: Mandy.Q媽    時間: 09-8-29 11:44

原帖由 hudsonchui 於 09-8-26 18:56 發表
中華基真係活動教學,會唔會接唔上中學既課程呢?因老公話驚活動教學,會接唔上中學,驚佢追得辛苦!

有冇讀緊基真既家長分享下呀?

我囡囡讀基真,9月升小二。

我本來都諗住基真係活動教學,課程會簡單啲,無咁大壓力,讀咗一年,發覺有啲嘢同當初所諗有所不同~~

同預期相同:老師、校長很好,很有愛心~俾好多鼓勵小朋友,就算班內嘅小朋友好頑皮或成績差,都用鼓勵嘅方式誘導。
功課壓力少~抄寫功課少,通常放學後做1小時內已可完成功課,可以用剩餘時間溫習、預習、睇課外書及學其他興趣。
著重普通話~今年9月開始所有小一至小三用普通話教中文,即每日都有普通話課,上年只有3班,我囡囡係普通話班,初期是有點難適應,但1年後的今天,囡囡已可以用流利標準普通話朗讀所有課文。

同預期不同:入讀前以為這是所輕鬆嘅小學,對學生成績唔太注重,但其實壓力都唔少,小三就會依成績分班,到時只有一班精英班,所以競爭都唔細。
初時揀這所小學,係唔想小朋友學一些超越能力的課程,但其實課程又唔係真係咁淺,幸好課程比較循序漸進,所以囡囡都可以適應到~~因為囡囡要去補習社,導師比較過本區多間小學,佢嘅評語係~基真課程都唔淺,中文睇試卷好似係淺啲,但因用普通話考試,所以對小朋友都有難度,默書內容唔多,但所默嘅字都幾深。英文默書比其他學校遲開始,內容亦較淺及少,但試卷內容文法方面比其他學校早學。數學、常識同其他學校相若。
揀基真前,聽聞午膳很好,但其實都同一般差唔多,上年由帆船供應,但因學校自設廚房,所以都算合格

總括這一年,我都很滿意這學校,囡囡更是讀得非常開心,每班二十幾人(囡囡所讀班別26人),小朋友相處融洽。基真比人感覺是課程淺,但其實每年派位都唔差,而我囡囡在補習社,都能自行完成補習社所派嘅補充練習(通常高半級),相信程度不會差太遠吧~~由於只讀了一年,知之有限,所以只能分享少少個人經驗,希望能幫到你哋
作者: hudsonchui    時間: 09-8-29 12:54

原帖由 Mandy.Q媽 於 09-8-29 11:44 發表

我囡囡讀基真,9月升小二。

我本來都諗住基真係活動教學,課程會簡單啲,無咁大壓力,讀咗一年,發覺有啲嘢同當初所諗有所不同~~

同預期相同:老師、校長很好,很有愛心~俾好多鼓勵小朋友,就算班內嘅小朋友好頑皮或成績差,都用鼓 ...

多謝你分享,對呢間學校認識多左了!唯一缺點就係對於我屋企較遠左小小,Thanks!但都會考慮呢間為首選如無意外!
作者: selko809    時間: 09-8-31 12:31

Hi  妳好我個囡都係讀全完升小四都ok架,我都好以妳咁唔想咁谷個囡,我係自己扣門真係好多人入,開家長會時主任講仲有百幾人等十個後補位,置於基真呀囡k4有個同學响度續讀緊,聽講係無工課做咁我又覺得唔係咁好&我都係住葵馥宛.
原帖由 hudsonchui 於 09-8-20 18:50 發表

我仲諗緊
1)基真
2)全完
3)主恩(葵盛)
4) 祖天
5) 林金殿

仲煩緊,9月參觀完D小學再決定 ...

作者: Mandy.Q媽    時間: 09-8-31 17:36

原帖由 selko809 於 09-8-31 12:31 發表
Hi  妳好我個囡都係讀全完升小四都ok架,我都好以妳咁唔想咁谷個囡,我係自己扣門真係好多人入,開家長會時主任講仲有百幾人等十個後補位,置於基真呀囡k4有個同學响度續讀緊,聽講係無工課做咁我又覺得唔係咁好&我都係住 ...

基真唔係無功課,不過有導修堂俾佢哋做功課,做唔哂先返屋企做,所以差唔多大部份功課都喺學校完成,返到屋企可以多啲時間溫習同休息,我覺得呢個安排都很好,有老師睇住做功課尊心啲,有唔明有得問,好過有啲小朋友去到補習社,導師比埋答案當完成功課,其實小朋友根本學唔到嘢~~
作者: selko809    時間: 09-8-31 20:26

sorry...我都係聽那位媽咪講,因為大家講起小朋友啲功課問題,佢話個子囝無功課做,可能佢意思係唔多返到屋企唔駛做.點都好喇每位媽咪都係想幫小朋友搵間適合佢地ga學校.
原帖由 Mandy.Q媽 於 09-8-31 17:36 發表

基真唔係無功課,不過有導修堂俾佢哋做功課,做唔哂先返屋企做,所以差唔多大部份功課都喺學校完成,返到屋企可以多啲時間溫習同休息,我覺得呢個安排都很好,有老師睇住做功課尊心啲,有唔明有得問,好過有啲小朋友去到補習社,導師 ...

作者: Mandy.Q媽    時間: 09-8-31 20:53

原帖由 selko809 於 09-8-31 20:26 發表
sorry...我都係聽那位媽咪講,因為大家講起小朋友啲功課問題,佢話個子囝無功課做,可能佢意思係唔多返到屋企唔駛做.點都好喇每位媽咪都係想幫小朋友搵間適合佢地ga學校. ...

唔好介意 ~~你講得好啱,搵學校最緊要係適合小朋友自己嘅性格~~
作者: selko809    時間: 09-8-31 22:38

唔介意,大家交流吓啫.
原帖由 Mandy.Q媽 於 09-8-31 20:53 發表

唔好介意:funny: ~~你講得好啱,搵學校最緊要係適合小朋友自己嘅性格~~

作者: selko809    時間: 09-8-31 22:38

唔介意,大家交流吓啫.
原帖由 Mandy.Q媽 於 09-8-31 20:53 發表

唔好介意:funny: ~~你講得好啱,搵學校最緊要係適合小朋友自己嘅性格~~

作者: hudsonchui    時間: 09-9-8 18:11

9月25日開始交form喇!各位媽媽會報邊間呀?
作者: yenkoo    時間: 09-9-13 19:50

請問各位,你哋覺得主恩、許大同、林炳炎紀念好嗎?
作者: fannybb513    時間: 09-9-21 16:22

想問咁你小朋友最後入到思源嗎?

原帖由 BOBO1229 於 09-8-26 13:08 發表
for last year, 我 choose 跨綱 to 62 net-思源.

作者: BOBO1229    時間: 09-9-21 22:20

yes! sucess from lucky draw.

原帖由 fannybb513 於 09-9-21 16:22 發表
想問咁你小朋友最後入到思源嗎?

作者: gigimammi    時間: 09-9-21 23:44

我都好鍾意基真既活動教學,因開始左小班教學,所以一班唔會好多人,係好事丫,而佢地最後果堂係比小朋友做功課,教埋佢地,幫輕左家長唔少,小朋友又多左時間可以學其他野or睇下書,因為佢間學校主張小朋友認多d字,而唔係識寫多d字,認得到,大d自然就會識寫啦,小一已經用普通話上中文,我幾鍾意,愈細就愈易吸收,冇咁大壓力比佢地,都係好事,始終只係小學,童年既時間唔多,輕鬆少少會對小朋友好d(我認為);唔好睇佢地好似好悠閒咁,佢地既升中派位唔差;我個女讀ymca架,d miss 都幾sale 呢間學校,我心目中想要既野都係晒呢間學校,但真的很遠.
我都唔知點取捨好,揀間遠既而讀得開心好玩,揀間近既而好吹谷(仁立),我只怕小朋友讀得辛苦,如果佢係讀得到就梗係好啦.
我想我會揀近屋企而好的學校先,
仁紀(冇咁谷,輕鬆dd),仁立(近屋企),基真,
其他未諗到,大家有咩好既意見.交流下.
作者: llcathy2004    時間: 09-9-22 02:08

你地又覺得全完點?我諗緊呢間.
原帖由 gigimammi 於 09-9-21 23:44 發表
我都好鍾意基真既活動教學,因開始左小班教學,所以一班唔會好多人,係好事丫,而佢地最後果堂係比小朋友做功課,教埋佢地,幫輕左家長唔少,小朋友又多左時間可以學其他野or睇下書,因為佢間學校主張小朋友認多d字,而唔係識 ...

作者: 小苦妹    時間: 09-9-22 13:14

原帖由 gigimammi 於 09-9-21 23:44 發表
我都好鍾意基真既活動教學,因開始左小班教學,所以一班唔會好多人,係好事丫,而佢地最後果堂係比小朋友做功課,教埋佢地,幫輕左家長唔少,小朋友又多左時間可以學其他野or睇下書,因為佢間學校主張小朋友認多d字,而唔係識 ...

你講晒我想講既野
作者: gigimammi    時間: 09-9-22 14:33

你同我既心情應該一樣,心大心細呢
原帖由 小苦妹 於 09-9-22 13:14 發表

你講晒我想講既野

作者: yenwong965    時間: 09-9-22 15:09

祖天英文好以淺淺地咁,第一次默書a-z,其他學校默句子啦!
作者: kpy_polly    時間: 09-9-22 16:05

睇完你地的意見, 我覺得基真都幾好喎! 而且仲好近我tim!
我想問吓你地知唔知邊間幼稚園較多畢業生入到基真呢? 仲有基真有無面試o架?
Thanks

作者: Mandy.Q媽    時間: 09-9-22 18:49

原帖由 kpy_polly 於 09-9-22 16:05 發表
睇完你地的意見, 我覺得基真都幾好喎! 而且仲好近我tim!
我想問吓你地知唔知邊間幼稚園較多畢業生入到基真呢? 仲有基真有無面試o架?
Thanks

基真係津校,所以收生都係循一般程序,首輪自行收生計分,有兄姊就讀優先等~~統一派位睇你排志願同彩數~~如果都派不到可以叩門,叩門時先有面試~~所以無話讀邊間幼稚園較多畢業生入到,叩門時亦唔會睇你由邊間畢業~~
作者: gigimammi    時間: 09-9-23 01:51

近你就考慮下啦,近我,我死都死埋佢呀 ,你小朋友升小1未呀,如果未,你出年真係要去開放日喇,佢今年示範小一點上中英文堂,d活動教學法好正,好生鬼好吸引好好玩,正!!! (個人立場)
原帖由 kpy_polly 於 09-9-22 16:05 發表
Thanks

作者: gigimammi    時間: 09-9-23 02:03

我就覺得完全一般啦,佢冇咩野吸引到我,最大優點近屋企,佢間學校既辨學忠旨係傳導,有聖經堂要上架,以佢既校舍黎講,開3班,算係咁啦,唔會好似仁立咁迫.
我會想睇下荃灣有咩好既選擇,大家有冇好介紹??
原帖由 llcathy2004 於 09-9-22 02:08 發表
你地又覺得全完點?我諗緊呢間.

作者: hudsonchui    時間: 09-9-23 14:43

我同你諗法一樣,基真離我地屋企較遠,但我又幾鐘意間學校,但又想近D屋企,女女唔駛乘車。好矛盾
作者: kpy_polly    時間: 09-9-23 15:06

多謝你的回覆.
其實我個女仲好細個- 1歲幾. 現正為幼稚園搜集資料.
一邊想幼稚園, 又一邊考慮每間幼稚園的派小學情況...
唉!因為我之前不是這一區居民, 對這區(65區)的學校認識不多...好頭痛呀!!!!
所以想o係呢度聽吓其他媽咪的意見law!

原帖由 gigimammi 於 09-9-23 01:51 發表
近你就考慮下啦,近我,我死都死埋佢呀 ,你小朋友升小1未呀,如果未,你出年真係要去開放日喇,佢今年示範小一點上中英文堂,d活動教學法好正,好生鬼好吸引好好玩,正!!! (個人立場)
...

作者: yenwong965    時間: 09-9-23 17:49

基真收人仔.收得最多係保良局譚华証夫人,因為近同多數住華荔邨唧人讀返,(唔介意佢課程淺,升中派位麻麻地,可考慮)以上說話係我個女的同學媽咪講唧.因佢大女係基真剛讀完出黎,佢都無再比細仔讀呢間啦!
作者: llcathy2004    時間: 09-9-24 05:23

基真派位都唔差喎,好多入深水埗好學校.
原帖由 yenwong965 於 09-9-23 17:49 發表
基真收人仔.收得最多係保良局譚华証夫人,因為近同多數住華荔邨唧人讀返,(唔介意佢課程淺,升中派位麻麻地,可考慮)以上說話係我個女的同學媽咪講唧.因佢大女係基真剛讀完出黎,佢都無再比細仔讀呢間啦! ...

作者: 雋雋B    時間: 09-9-24 11:33

請問有無人知葵盛主恩昇中派位呀?  因為搵唔到呢間學校派位資料, 但又想報呢間呀, 可否比d意見呀?
作者: yenwong965    時間: 09-9-24 17:04

原帖由 llcathy2004 於 09-9-24 05:23 發表
係.我之前成日經過都覺得間學校又新又大,都好留意呢間學校,但我睇D書佢派位好bobo通通.我又去過佢學校睇個佢D英文好淺,用古事書教,無咁深入,再加上同學仔媽咪咁講,所以我都無再考慮佢啦!
作者: Mandy.Q媽    時間: 09-9-24 18:36

原帖由 llcathy2004 於 09-9-24 05:23 發表

基真最新升中派位結果:

http://www.keichun.edu.hk/news_image/second.htm

作者: gigimammi    時間: 09-9-24 20:51

我個女個miss都話基真派位唔差bor,仲叫我唔怕遠可以考慮下.
原帖由 yenwong965 於 09-9-23 17:49 發表
基真收人仔.收得最多係保良局譚华証夫人,因為近同多數住華荔邨唧人讀返,(唔介意佢課程淺,升中派位麻麻地,可考慮)以上說話係我個女的同學媽咪講唧.因佢大女係基真剛讀完出黎,佢都無再比細仔讀呢間啦! ...

作者: llcathy2004    時間: 09-9-24 20:56

如果我地都入左基真,包的士番學有無得諗?到葵涌村好似40蚊度.
原帖由 hudsonchui 於 09-9-23 14:43 發表

我同你諗法一樣,基真離我地屋企較遠,但我又幾鐘意間學校,但又想近D屋企,女女唔駛乘車。好矛盾

作者: hudsonchui    時間: 09-9-24 21:30

原帖由 llcathy2004 於 09-9-24 20:56 發表
如果我地都入左基真,包的士番學有無得諗?到葵涌村好似40蚊度.

日日$80來回.好"拿利"
你決定choose邊間小學未??
聽日開始交form了
作者: 小苦妹    時間: 09-9-24 21:38

原帖由 llcathy2004 於 09-9-24 20:56 發表

開放日我係葵芳新都會塔的士去,都要48蚊,我唸葵涌實唔只啦,我都唸緊會唔會包的士返學,因為校車真係太早
作者: llcathy2004    時間: 09-9-24 21:50

哎~我計錯數,佢地未可以無家長跟車.(我諗住幾個同學share)
校車唔知幾多錢.
原帖由 hudsonchui 於 09-9-24 21:30 發表

日日$80來回.好"拿利"
你決定choose邊間小學未??
聽日開始交form了

作者: Mandy.Q媽    時間: 09-9-24 21:57

原帖由 llcathy2004 於 09-9-24 21:50 發表
哎~我計錯數,佢地未可以無家長跟車.(我諗住幾個同學share)
校車唔知幾多錢.

我囡葵芳上車$460/月,~~包車要諗埋會唔會參加興趣班,參加要搭第2輪車,每星期五天都有唔同興趣班,如果每個小朋友參加唔同興趣班,咪夾唔到放學囉
作者: llcathy2004    時間: 09-9-25 01:50

係,都係行唔通.
我仲未決定到...
原帖由 Mandy.Q媽 於 09-9-24 21:57 發表

我囡葵芳上車$460/月,~~包車要諗埋會唔會參加興趣班,參加要搭第2輪車,每星期五天都有唔同興趣班,如果每個小朋友參加唔同興趣班,咪夾唔到放學囉 ...

作者: lokwai    時間: 09-9-25 10:34

原帖由 小苦妹 於 09-9-24 21:38 發表

開放日我係葵芳新都會塔的士去,都要48蚊,我唸葵涌實唔只啦,我都唸緊會唔會包的士返學,因為校車真係太早

open day果日,我由基真搭的士番葵涌村要55蚊
因為無直接車到
作者: lokwai    時間: 09-9-25 10:35

原帖由 llcathy2004 於 09-9-24 21:50 發表
校車唔知幾多錢.

問左司機叔叔,今個年度由葵涌村到基真來回一個月460蚊
作者: 小苦妹    時間: 09-9-25 10:59

原帖由 lokwai 於 09-9-25 10:35 發表

問左司機叔叔,今個年度由葵涌村到基真來回一個月460蚊

點算呀?你填左表未呀?我重頭痛緊!唉7:00上車!

作者: lokwai    時間: 09-9-25 11:33

原帖由 小苦妹 於 09-9-25 10:59 發表

點算呀?你填左表未呀?我重頭痛緊!唉7:00上車!

本來真係想round 1就選基真,去完open day之後更加like,可惜真係太遠,所以都係跟大隊試左仁紀先
作者: hongshun100    時間: 09-9-27 12:51

各位媽咪, 高可寧紀念小學好嗎?
作者: hudsonchui    時間: 09-10-1 15:47

聽日last day交表了,你地交左邊間呀?

歡迎光臨 親子王國 (http://www.baby-kingdom.com/) Powered by Discuz! X1.5