跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 hudsonchui 於 09-8-26 18:56 發表
中華基真係活動教學,會唔會接唔上中學既課程呢?因老公話驚活動教學,會接唔上中學,驚佢追得辛苦!

有冇讀緊基真既家長分享下呀?

我囡囡讀基真,9月升小二。

我本來都諗住基真係活動教學,課程會簡單啲,無咁大壓力,讀咗一年,發覺有啲嘢同當初所諗有所不同~~

同預期相同:老師、校長很好,很有愛心~俾好多鼓勵小朋友,就算班內嘅小朋友好頑皮或成績差,都用鼓勵嘅方式誘導。
功課壓力少~抄寫功課少,通常放學後做1小時內已可完成功課,可以用剩餘時間溫習、預習、睇課外書及學其他興趣。
著重普通話~今年9月開始所有小一至小三用普通話教中文,即每日都有普通話課,上年只有3班,我囡囡係普通話班,初期是有點難適應,但1年後的今天,囡囡已可以用流利標準普通話朗讀所有課文。

同預期不同:入讀前以為這是所輕鬆嘅小學,對學生成績唔太注重,但其實壓力都唔少,小三就會依成績分班,到時只有一班精英班,所以競爭都唔細。
初時揀這所小學,係唔想小朋友學一些超越能力的課程,但其實課程又唔係真係咁淺,幸好課程比較循序漸進,所以囡囡都可以適應到~~因為囡囡要去補習社,導師比較過本區多間小學,佢嘅評語係~基真課程都唔淺,中文睇試卷好似係淺啲,但因用普通話考試,所以對小朋友都有難度,默書內容唔多,但所默嘅字都幾深。英文默書比其他學校遲開始,內容亦較淺及少,但試卷內容文法方面比其他學校早學。數學、常識同其他學校相若。
揀基真前,聽聞午膳很好,但其實都同一般差唔多,上年由帆船供應,但因學校自設廚房,所以都算合格

總括這一年,我都很滿意這學校,囡囡更是讀得非常開心,每班二十幾人(囡囡所讀班別26人),小朋友相處融洽。基真比人感覺是課程淺,但其實每年派位都唔差,而我囡囡在補習社,都能自行完成補習社所派嘅補充練習(通常高半級),相信程度不會差太遠吧~~由於只讀了一年,知之有限,所以只能分享少少個人經驗,希望能幫到你哋
~~為咗健康, 努力運動!!  

男爵府

原帖由 selko809 於 09-8-31 12:31 發表
Hi 妳好我個囡都係讀全完升小四都ok架,我都好以妳咁唔想咁谷個囡,我係自己扣門真係好多人入,開家長會時主任講仲有百幾人等十個後補位,置於基真呀囡k4有個同學响度續讀緊,聽講係無工課做咁我又覺得唔係咁好&我都係住 ...

基真唔係無功課,不過有導修堂俾佢哋做功課,做唔哂先返屋企做,所以差唔多大部份功課都喺學校完成,返到屋企可以多啲時間溫習同休息,我覺得呢個安排都很好,有老師睇住做功課尊心啲,有唔明有得問,好過有啲小朋友去到補習社,導師比埋答案當完成功課,其實小朋友根本學唔到嘢~~

男爵府

原帖由 selko809 於 09-8-31 20:26 發表
sorry...我都係聽那位媽咪講,因為大家講起小朋友啲功課問題,佢話個子囝無功課做,可能佢意思係唔多返到屋企唔駛做.點都好喇每位媽咪都係想幫小朋友搵間適合佢地ga學校. ...

唔好介意 ~~你講得好啱,搵學校最緊要係適合小朋友自己嘅性格~~

男爵府

原帖由 kpy_polly 於 09-9-22 16:05 發表
睇完你地的意見, 我覺得基真都幾好喎! 而且仲好近我tim!
我想問吓你地知唔知邊間幼稚園較多畢業生入到基真呢? 仲有基真有無面試o架?
Thanks

基真係津校,所以收生都係循一般程序,首輪自行收生計分,有兄姊就讀優先等~~統一派位睇你排志願同彩數~~如果都派不到可以叩門,叩門時先有面試~~所以無話讀邊間幼稚園較多畢業生入到,叩門時亦唔會睇你由邊間畢業~~

男爵府

原帖由 llcathy2004 於 09-9-24 05:23 發表
基真派位都唔差喎,好多入深水埗好學校.

基真最新升中派位結果:

http://www.keichun.edu.hk/news_image/second.htm

男爵府

原帖由 llcathy2004 於 09-9-24 21:50 發表
哎~我計錯數,佢地未可以無家長跟車.(我諗住幾個同學share)
校車唔知幾多錢.

我囡葵芳上車$460/月,~~包車要諗埋會唔會參加興趣班,參加要搭第2輪車,每星期五天都有唔同興趣班,如果每個小朋友參加唔同興趣班,咪夾唔到放學囉

首頁

尾頁

跳至