烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問有人知那裡有花椒油買,因做口水雞.thx

民房

In case you still looking for it....Dot Dot Green carries a Suchuan brand 花椒油. I have tried, very good.

原帖由 fannymk 於 31-8-2009 02:27 發表

複式洋房

何不自制花椒油呢?
好簡單架咋~而且仲香過現成買的
花椒(以川椒為佳)可以在藥房買到~

只要準備一些花椒及油,
1.花椒用鐵碗(切勿用玻璃碗)裝起
2.將油燒熱至接近180度~然後沖落花椒度
3.沉泡5分鐘後,過濾走D花椒就OK

(花椒與油的比例以1 比 3為佳)如一碗花椒兌3碗油

原帖由 fannymk 於 09-8-31 02:27 發表

男爵府

畀面勳章

李錦記~花椒辣油~...唔錯ga

禁止訪問

大宅

原帖由 ivanlam0403 於 10-4-27 16:39 發表
何不自制花椒油呢?
好簡單架咋~而且仲香過現成買的
花椒(以川椒為佳)可以在藥房買到~

只要準備一些花椒及油,
1.花椒用鐵碗(切勿用玻璃碗)裝起
2.將油燒熱至接近180度~然後沖落花椒度
3.沉泡5分鐘後,過濾走D ...

我都係咁整,打邊爐時用舔好正

男爵府

原帖由 monchan 於 10-4-29 07:23 發表
李錦記~花椒辣油~...唔錯ga

我都係用呢隻,好香花椒味,要黎煮麻婆豆腐好正
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

別墅

u can buy it in yau ma tei...reclamation strre !!!
this old shop is near 'leung hin lei' centre... very famous!!
原帖由 babycoming 於 10-5-17 10:31 發表

我都係用呢隻,好香花椒味,要黎煮麻婆豆腐好正

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至