興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 深圳購書中心

Jelly,
我都有興趣去!下次可否預埋我啊!等我黐下藝術家氣質好麽??

男爵府

好媽媽勳章

jelly, 謝謝你! 書城我去過幾次, 購書中心就未去過, 我下站目標就係進軍購書中心

大宅

KelvinMaMa:
小"龍"飽 --- 收到! thank you!!!

Audreymom:
你笑我 :mrgreen:
你棵蓆攪掂未?

bobo:
書城我未去過啊, 麻煩你去完購書中心返來做個比較, 好嗎?

男爵府

好媽媽勳章

jelly, 哈哈, 做比較呀? 我觀察力同表達力都好低架喎, 要比較呢到好多媽咪都升任有餘啦, 不過我去完會返來講下我去購書中心後的感受o既, 其實呢度有幾位媽咪我真係好佩服佢地架, 佢地閱書無數, 仲四出搵好書介紹比我地, 佢地o既心思同博學精神真係要好好學習!

男爵府

I have been to both place in one day last month :深圳購書中心 and 深圳書城 . The former is not as worth going to the old one. The old book city is very crowdy. The new one don't have much customers. Books there is thinner but more expensive. Anyway, there are a lot of new books that you cannot find in the old book city.If you don't have time, the priority is going to the old book city.

I have gone to 'mian dian wang' but it is in 'kwok mao' MTR station. The things are very good, only that you have to wait longer.

侯爵府

環保接龍勳章

深圳購書中心
題外話 :
面點王

侯爵府

環保接龍勳章

深圳購書中心
題外話 :
面點王

男爵府

hashtag影視迷勳章

首先要多謝Kelvinmama的指路及提供資料.我原本昨天去深圳想買樂器 - 鋼片琴(深圳有些地方叫鋁片琴),買不到想要的東西,卻有下述分享.

搭地鐵 - 非常容易.只要過了關卡,抬頭一望,跟著路牌指示,不需要出大路,行一段短的路程,然後搭扶手電梯直落地鐵站,買票坐車.去書城,在大劇院站落車,一出站即到.去購書中心,在科學館站下車(沒有時間去).因是自動售票機,買票時要注意:自動售票機只接受人民幣20元,10元,5元紙幣.一元,伍角只接受硬幣.去書城票價2元.

我在老街下車(在A出口),沿步行街到立新路買樂器.買不到樂器卻意外的在立新路6號5樓(見到博雅招牌那座大廈由中間樓梯上)買了一套書.有20本,全套賣$240,現半價,每本$6,即$120.主要介紹19/20世紀西方油畫.每一版都有一幅畫,畫上面都有很短的介紹及評論.很具知識性.書名"第一影響力藝術寶庫".北京出版社.ISBN 7-200-05739-8/J.439.

書名如下:-

世界傳世名畫 (十九世紀前);
世界傳世名畫 (十九世紀後);
世界傳世風景畫 (十九世紀中葉前);
世界傳世風景畫 (十九世紀中葉後);
世界傳世靜物畫 (二十世紀前);
世界傳世靜物畫 (二十世紀);
世界傳世人體畫 (十九世紀前);
世界傳世人體畫 (十九世紀後);
千古一人 - 達芬奇
文藝復興巨匠 - 米開朗基羅
巴洛克大師 - 魯本斯
光影之舞 - 倫勃朗
日出印象 - 莫奈
我為畫狂 -凡高
顛覆現實 - 達利
美的魔鬼 - 畢加索
愛滿人間 - 雷諾阿
現代繪畫奠基者 - 塞尚
印象派之父 - 馬奈
古典鼻祖 - 安格爾.

Leaflet quoted:"青少年藝術素養第一課堂,第一套全民藝術普及讀本,藝術人生的第一項修煉和大師第一次親密接觸."其實我沒有藝術修養,希望放些書在家,小朋友好奇,隨手拿來看看,培養培養,但不會擺關於人體的油畫書,免得不知怎樣對細仔解畫.

題外話,我們走時,在深圳羅湖城每人買了隻燒鴨.買了之後叫他們斬燒鴨,初在舖外等候,因見有小朋友不斷問我們乞錢,故避入店內.取燒鴨走時發覺砧板上還有三大件燒鴨未斬,回到家吃時,發覺燒鴨少了肩背那一大部份.才知道買燒鴨都要小心.

男爵府

If you go out from the old book city rear door, turn right and cross the road, you would find a restaurant called '南昌XXXX’ in the second floor. Every time I went to old book city, I went there for lunch. It's not bad.

民房

Dear all,

今天我第一次去書城, 真係好似大鄉里出城. 以前成日好驚大陸, 冇膽自己一個人去. 今天係老公倍我去的, 經觀察後, 發覺日後自己去都冇問題.

書城沒有想像中大, 但價錢實在太平, 我個女係 "老鼠記者" 迷, 那兒只是$15一本, 唯一問題是簡體字印刷, 不過我都忍唔住買了二本.

另外我買了一本英文/簡體雙語彩色圖書+一隻英語vcd都只係$19.8.

可惜今日時間唔夠, 下次再去掃過.

vence

別墅

我都有上深圳買書,但只限自己睇,不敢買給二個仔(一個K.2,一個小二),因為怕他們學習時期,學了簡體字,做錯功課!

民房

我起初都有擔心簡體字會令小女(現讀p.3)默書時混淆, 但價錢跟香港實在相差太遠, 所以才忍唁住. 我同小女傾過, 佢叫我放心, D簡體字咁奇怪, 佢實寫唔出!

男爵府

my itinary:

one saturday very boring, then went with hub to a Shen Cheng massage parlour by the last train, stay overnight.

then morning we went to new and pm to old book city.

I avoid buying Chinese story book also, because of the simplified character. But last year I did find a few English story books, which are very cheap.

I would also buy:
Exercise to train baby and to boost their intelligence. Quality is much better than that in HK. They are shown in cartoons, and children like it.
Cartoons books to teach mother how to train/take care of BB. There are a few books like this. I read with my son together.
Cards.
Maths books.

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

KWT,

"第一影響力藝術寶庫".北京出版社.ISBN 7-200-05739-8/J.439.

我對你所講的呢套書有興趣, 我上當當, 見到呢套書有分紅卷, 及藍卷的, 你所說的西方的是藍卷, 另有一套紅卷是中國派的畫之類, 而當當價要成 288人仔呀, 你真係買得平了。

梁媽媽

男爵府

hashtag影視迷勳章

梁媽媽,

我都見有紅卷中國派畫的書,不過,發覺沒有20本,只有唐伯虎,文徵明等,每本賣$6(原價$12),湊不齊一套,所以沒買.就因為太便宜,不能抗拒.奇實真很適合高小,初中,甚至正學習繪畫的小朋友看(只限西方的是藍卷, 因紅卷中國派沒有看過,不能批評).

伯爵府

好媽媽勳章

next week, I will go SZ for business trip. I have not much time to search books during the trip in SZ. Which floor or section should I go in SZ book city? I would like to buy 百科全書 (english) and 德育故事書 (english) kinds of books for 1-2 years old baby. Any suggestions? Thanks.

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

KWT
係呀, 真係非常抵買,不過我諗我都係唔會買的了, 因為買左成日都係得個擺字, 真係冇時間再羅黎睇。 
如果你小朋友學緊畫就真係好抵。
另: 我想問你說你想去買樂器之類的,那邊好多的嗎? 介紹下得唔得? 因我女而家學緊鋼琴, 有感琴書真係好貴呀,得個幾頁要成80幾蚊(上次買黎比賽,)仲要係只彈一首。 
梁媽媽

別墅

我在書城(地王對面)買過很多鋼琴及古箏書,價錢當然平很多,但紙質較差。另外,我亦在書城買過一個價值$1500的古箏回港,同一質素,香港要$3000。

大宅

請問購書中心有無學普通話d書?thx!all.
仰望神的恩典......

大宅

Bathy 寫道:
請問購書中心有無學普通話d書?thx!all.

有呀!!

首頁

尾頁

跳至