跳至

首頁

尾頁

大宅

肖珍幼稚園

我的小朋友未能入到真光,現只有肖珍下午校收,但聽到一些人說肖珍近年的課程淺了很多,小朋友上小一時很難適應,請問有沒有肖珍的家長或熟悉肖珍資料的爸爸媽媽,給一點中肯的意見?

洋房

Re: 肖珍幼稚園

Hi mandy, 你好!咁啱我都係姓羅. 我大女剛剛上年肖珍畢業, 細女今年入學. 中肯d講佢地課程比其他幼稚園是淺d, 尤其是中文, 功課都好少. 但我又唔覺得追唔上, 大女現在係校友會讀小一, 成績ok. 小朋友好快適應, 開頭要花多些少時間同耐性. 但可給小朋友三年開心及無厭力的環境學習. (你想想一生人有好長時間都在讀書, 都好希望小朋友可以開開心心, 這是個人意見, 希望幫到你)

大宅

Hazelma多謝你的資料,想多問一些,肖珍是否由幼兒班到高班都沒有考試?另外,我知它到現在仍沒有外籍老師,我曾問過老師,她說希望明年會有,難道這麼多年沒有家長要求嗎?你會否覺得是否不足呢?對小朋友的英語學習會否有一定影響?因為見到許多幼稚園都有最小一個,但肖珍竟然一個也沒有!很奇怪!

禁止訪問

大宅

多謝你的資料!看完你的分享,我也安心一點!

洋房

同意samama外籍老師不是太重要,因為就算有, 佢都唔會日日教你的小朋友, 想英文好是要慢慢培養的.不需太在意.

肖珍校長姓名已pm給你, 不用客氣.

禁止訪問

大宅

HAZELMA:

我個仔都是上年畢業,唔知是否舊同學仔呢?上星期二回了肖珍,由k.1-k.3的老師也跟他傾了一會,他高興得很!

mandylaw:

課程真的不深,但上到小學pick up 得很怏,家長日時老師還讚他上課表現主動,我相信跟幼稚園的教學手法很有關係.在畢業禮那天,小朋友出色的演出,老師汗流浹背還看着他們高興地笑,我真的今我很感動.能找到一間充滿愛的學校,是小朋友的福份.

大宅

Thanks for your sharing. I feel much comfortable now.

洋房

孩子的天空:
我女女去年是上高三畢業, 黃玉x先生是班主任, 她十分之有愛心及責任心. 我和女兒都很喜歡她.你呢?

大宅

HAZELMA:

我兒子讀下高一,是陳小X做他班主任.

我個仔就在九龍讀小一,我都認識幾個肖珍小朋友係校友會讀小一.

複式洋房

各位媽咪,

請問可否給我肖珍的地點,我囝囝下個月1歲, 是否要開始報名, 如我想2歲開始比囝囝返學.

另外, 我想問吓啟思幼稚園如何呀? 是否好

hunghungmama

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

肖珍幼稚園收生需要足yr2零8/9個月的~

Hunghungmama 寫道:
各位媽咪,

請問可否給我肖珍的地點,我囝囝下個月1歲, 是否要開始報名, 如我想2歲開始比囝囝返學.

另外, 我想問吓啟思幼稚園如何呀? 是否好

hunghungmama

大宅

我本也想報元朗的啟思,但考慮到它在商場內的停車場附近.故打消了念頭.

別墅

我仔仔今年都係讀肖珍上午班,唔知仲有媽咪都係讀肖珍,得閒交流吓心得

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

你地買左校服未呢?好似5月可以返去買~~

洋房

我仲未買校服, 我都諗住下個月買.

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

上次新生家長日,好似五月可以返校買,但我唔多記得邊日.....

男爵府

angelfan07 寫道:
上次新生家長日,好似五月可以返校買,但我唔多記得邊日.....

係19�8&20�8返去買校服呀.... :lol:
我個囡都係今年讀k1上午班呀...請多多指敎

大宅

我諗住等收埋信,知道係邊班先買.大把時間啦!哇哇!個個媽媽的小朋友都是上午班.我的仔仔是下午班,你估開學時會唔會有小朋友轉咗去真光或新生命?真光已經落空了,因為一直都無電話來.你們呢?

首頁

尾頁

跳至