•   酷熱天氣警告現正生效 - 資料由天文台提供 30oC 76 %

嬰幼兒產品用家評台
王國商店facebook專頁
王國facebook
義工

搜索
親子王國 首頁 烹飪錦囊 石崇魚
go

石崇魚

複式洋房

想問石崇魚湯係咪對做完手術的人好
邊度有得賣石崇魚?(最好港島區)
同埋每兩大約賣幾錢
唔該晒各位
王國熱話
小朋友大脾氣,可以點教 Part III
剛滿13 個月,可以點教?
7歲小朋友勁貪心
其實e一代小朋友特別難教,係咪因為父母...

超級版主

馬年勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 gooddaybaby 於 10-1-7 20:20 發表
同埋每兩大約賣幾錢
唔該晒各位

如果係做完手術,應該唔好咁快飲任何魚湯,因為會因加速埋口而生肉芽ga
唵嘛呢叭咪吽
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

男爵府

呢隻魚係好架我住院時隔離病床位太太教我的), 我都有飲, 但好難買, 我都係一個親戚買左比我亞媽再拎黎比我煲黎飲, 尤其做完大手術飲就最好(我就係喇)

男爵府

我唔係喎, 我飲個時無野架, 貼疤痕貼去疤/疤痕膏(要用PRO D O既先OK架, 我係用外科醫生開比我O既, 親子王國上星期都有賣廣告, 成300蚊支架, 好貴)

原帖由 wong2323 於 10-1-7 20:23 發表

如果係做完手術,應該唔好咁快飲任何魚湯,因為會因加速埋口而生肉芽ga

禁止訪問

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 yanyangobby 於 10-1-8 01:11 發表
石崇魚是什麼魚呀

個樣好似石頭魚...

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

大宅

水上人當係寶架, 不過好難買到新鮮游水架,
大約100至160斤, 視乎大小啦.
, 加淮山,陳皮, 瘦肉煲,
適合做完手術, 身體虛弱的人飲

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 wong2323 於 10-1-7 20:23 發表

當然唔係啦, 石崇魚除外呀~~~

石崇魚對手術後傷口非常好架, 傷口會埋得好又唔會生肉芽, 係漁民至愛呀, 我2次手術後都係飲石崇魚湯架~~~

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 gooddaybaby 於 10-1-7 20:20 發表
同埋每兩大約賣幾錢
唔該晒各位

無錯對手術後傷口埋口好有幫助架~~~

石崇魚好難買架, 港島區我就唔知邊度有得賣, 只知將軍澳坑口厚德街市漁擋有時會有得賣, 大約$8-$9两, 係游水嘅~~~

子爵府

去d 多海鮮檔嘅地方,例如香港仔/筲箕灣等.机会多d.不過真係唔係成日有架.我做兩次手術後都係飲佢.傷口埋得好靚呀!咁醫生都有功勞嘅!我買就要10蚊1两.

大宅

石崇魚

石崇魚.別號魚民土炮.因為生命人強.很多魚民都留番俾熟客.大圍街市買125元一斤.坐月餵人奶的媽咪飲用最好

大宅

石崇魚

石崇魚.別號魚民土炮.因為生命力強.很多魚民都留番俾熟客.大圍街市賣125元一斤.坐月餵人奶的媽咪飲用最好

禁止訪問

大宅

回覆 13# gooddaybaby 的文章

石崇魚湯係好架...我男友腸癌做完手術後,因傷口發炎,個幾月傷口都唔埋口,仲要日日去醫院洗傷口,後飲了這魚湯一星期就埋口之後就去做化療..我就用來滾木瓜,有時用紅蘿蔔加合掌瓜或節瓜.........

男爵府

石崇魚我在紅磡魚檔都見到有呀 , 但不是活魚囉.... 鹹水魚檔死的都$4-$5/両 , 如果游水的都6-7/両 , 但好難有游水買到...

如果有石九公, 都可以煲住先, 都有咁的功效架...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

請問洗唔洗煎煎佢先煲呢?

大宅

男爵府

Tks~~

原帖由 janjet 於 10-2-6 12:43 發表
http://hk.myblog.yahoo.com/janicewan-janicewan/article?mid=6364

share with u

民房

九龍塘Taste成日都有, 你可看看港島區的Taste有冇.

男爵府

謝謝各位, 我已響筲箕灣及西灣河街市合共買到六條, TKS~