嬰兒食譜

跳至

首頁
12345...20

尾頁

伯爵府

Re: 請問怎樣煲出綿綿靚粥地?及要用甚麼工具?

Hi!JuneAo
請問rasonic嘅飯煲幾錢?如果用普通最原始Panasonic飯煲唔知得唔得呢(飯好即跳掣個隻)?如果用飯煲煲粥係咪水跟米一齊放?一次過煲兩餐食唔完點處埋?7個月大BB通常食幾多餐奶?幾多餐粥仔?同幾多餐糊仔?抑或食粥仔就唔駛食糊仔?BB幾大先開始食蛋黃?生果幾時可以食?所有食物時間點分配?唔好意思,太多問題!thank you so much!

男爵府

我個bb試過食粥,食

複式洋房

[quote]
shala 寫道:
Hi!JuneAo
請問rasonic

洋房

夾心人 及 各位有溝珍珠米煲粥的媽媽,

請問用"櫻城牌"珍珠米煲粥,珍珠米跟普通米的比例應該多少呢?

珍珠米:普通米
5:5 ?
4:6 ?
3:7 ?
2:8 ?

請指教。謝謝!

Miclint

複式洋房

Miclint :
原本我一開始用"櫻城牌"珍珠米煲粥,就無溝,後來奶奶話驚囡囡唔消化,我先溝米,50:50,一半用自己食緊的米+珍珠米,都食了一個月,都o.k.,好"綿"好"滑",煲時亦唔需要經常加水.但係我用普通細size易潔煲,聽你o地講唔好,等我去買番個"瓦煲"煲粥先,

Miclint 寫道:
夾心人 及 各位有溝珍珠米煲粥的媽媽,

請問用"櫻城牌"珍珠米煲粥,珍珠米跟普通米的比例應該多少呢?

珍珠米:普通米
5:5 ?
4:6 ?
3:7 ?
2:8 ?

請指教。謝謝!

Miclint

侯爵府

電子瓦煲最好用, 又唔洗睇火, 煲粥煲飯仔一齊好林.

別墅

JuneAo,
我想問你個rosonic係什麼model,煲粥

珍珠宮

我想問d肉幾時放落d粥道呀?

複式洋房

fishcakes

MODEL 我又冇睇

複式洋房

To: JuneAo

健康院d姑娘話7個月之前一定要俾BB試下食豬肉,試下d質感,否則,第日食會吐晒出來呀!用d生粉水浸一浸佢,d肉會滑d!

由 JuneAo 於 2005-03-24 17:47:41

Miclint,

D瘦肉係1歲前我都唔會比佢食, 因為難消化, 食左好難有便便, 所以我只會比魚蓉佢食, 如果您想比瘦肉佢食, 可以將d
瘦肉(買豬展部位, 因為滑d) 切爛 (要盡量切爛哂),然後等d粥差唔多煲好再放落去

p.s. 而家有時我會切爛哂d雞肝/ 豬肝/ 瘦肉/乳鴿肉, 然後比小小生粉,(好小好小 鼓油)調味, 再放粥, 阿b就好鍾意食

複式洋房

Miclint,

謝謝 :wink:

複式洋房

Miclint

sorry, 打錯, 應該系, yammiepang, 謝謝

:wink:

男爵府

Hi 各位Mummy,

我就用真空煲雙羊牌百搭米,吾洗睇火可以做其他野,
到食時倒落細煲加料再放上爐慢火煲,20弟分鐘左右
就食得

民房

我以前煲粥比囡囡先,係煲前浸半個hr,煲出o黎ge粥就會軟綿綿!

大宅

我用燘燒鍋,好正!

別墅

米要浸幾耐,是否越耐越好?
我剛剛買了panasonic的飯煲,不過唔可以焗蛋糕,但同樣有三小時煲粥功能,如果想放肉落粥度,是不是要滾到BoBo聲先放肉,不過,我第一次試煲粥時,可能落得太多水,所以滾唔起,請指教水同米的份量比例

男爵府

畀面勳章

剛剛在0411媽咪會學了煲粥速成法, D粥真係煲得好綿, 慳時間又慳錢, 同大家分享下:

1. 先將一至兩湯匙米洗淨,然後放入真空焗杯/ 真空壺 (我用雜嘜牌, bought from Japan Home, very cheap price around $3X)

2. 加入100。C 滾水 (around 90% full), 焗 2-3 hrs

3. 打開真空壺 / 焗杯,d米已經開花,變成爛飯,把飯連水倒入煲內(我用瓦煲,also 雜嘜牌 bought from Japan Home around $1X) ,再加小小水,細火煮約8-10分鐘 → done 大功告成

P.S.
1. 有泡升起時,可以加入肉蓉/菜蓉/水果蓉,再滾多陣就OK
2. 用瓦煲記住睇火,否則很易燶

edithlam5    發表於 12-1-28 03:36

大宅

How to use a 電子瓦煲煲粥? I had only used a rice cooker to 煲粥仔. My mother-in-law will give me a 電子瓦煲 soon. Could you please teach me how to use it? Thanks.

Super-Man 寫道:
電子瓦煲最好用, 又唔洗睇火, 煲粥煲飯仔一齊好林.

水晶宮

meowmi:

我想問放入真空壺 / 真空杯, 水分量係幾多, 因杯同壺的分量唔同, ?一定要100%熱水

用瓦煲會唔會滾出來, 會?會"chee 底", 係咪要滾後才轉細火

男爵府

fishcakes 寫道:
米要浸幾耐,是否越耐越好?
我剛剛買了panasonic的飯煲,不過唔可以焗蛋糕,但同樣有三小時煲粥功能,如果想放肉落粥度,是不是要滾到BoBo聲先放肉,不過,我第一次試煲粥時,可能落得太多水,所以滾唔起,請指教水同米的份量比例

我都係用呢個牌子,可以焗蛋糕果款,按三小時煲粥功能,煲完好綿 (其實唔需要咁耐,個幾鐘已經可以off

首頁
12345...20

尾頁

跳至