興趣嗜好

跳至
[電腦] 燒碟

首頁

尾頁

大宅

Re: 燒碟

carollam310:
I have been PM a method to you last night.
Do you try this method?
You can download a language pack from Nero web site for changing Nero interface from English to Chinese.

珍珠宮

醒目開學勳章

ah_wa
我搵到隻碟,係唔知乜野隨機軟件.我研究左成朝自己睇說明書裝返舊的Nero 啦.不過係英文黎架.我依家去研究下點變返中文先.佢頭先又彈句英文出黎.
An error has occurred during the copy process.Please reboot your computer and retry.

係咪仲未得架.我開到個Nero出黎啦.我搞返中文之後.麻煩你可唔可以教教我點燒碟呀

大宅

Following links are the Language Pack for Nero Burn:

Language Pack : Traditional Chinese for Nero 6

Language Pack : Traditional Chinese for Nero 5.5

珍珠宮

醒目開學勳章

:lol: :lol: 原來唔駛下載架.0係偏好設定度有得轉語言架.我轉返中文啦.麻煩你教教我點燒碟好嗎?千萬個唔該~~ 係咪放隻碟入去先,之後開Nero出黎.咁幾時放空白碟入去呀?Nero仲有冇野要設定好架?

大宅

你先睇下面的引文. 你可選擇其中一個方法都可以. (如你得一個燒碟機, 不須要做設定)
當Nero 抄完母碟之後, 自動 Eject 母碟(CD) 同叫你放入空白碟. 當你放入空白碟和關了 CD 門, Nero 自動抄落空白碟 (不須要按任何鍵). 當 Nero 完成後 (好似會問你Save/唔Save, 選擇No/Cancel後), Nero 自動 Eject CD. (不要 Eject CD 當燒碟機上任何燈在著/閃動)

希望可以幫到你喇!!

ah_wa 寫道:
Your Procedure is worng (Do not copy file to PC):
1. Run Nero Burn Program
2. select Disk Copy Function. (燒錄器 -> 複製光碟(C))
3. Insert Orginial Disk into PC.
4. [Nero Burn] auto copy disk data to hard disk.
5. [Nero Burn] prompt to replace Blank Disk.
6. Insert Blank CDR
7. Auto Burn to CDR
茵茵 寫道:
你用緊邊隻nero ? 有無nero startsmart?
有既直接click 複製與備份->快速光碟複製.
咁就得

vcd, dvd有protection, 係唔可以抄落電腦再燒

珍珠宮

醒目開學勳章

好~~等我又走去試下先 希望成功啦. 唔該你先.唔得再向你請教

珍珠宮

醒目開學勳章

請問第二項係點做呀?
1. Run Nero Burn Program
2. select Disk Copy Function. (燒錄器 -> 複製光碟(C))
我開左Nero出黎.放碟入去.但冇反應既?

大宅

Select Menu : [燒錄器 (R)] (Menu Bar - Top of Nero Burn Windows)
Select Item : [ 複製光碟(C)) ]
Click : [複製] Button.

(After Finish Copying Process : You should click '完成' Button -> Nero Burn will eject CD)

What is your Nero Burn Version (版本)?
You can find in [說明] [關於 Nero Burn ....]

珍珠宮

醒目開學勳章

我搵唔到Nero係乜版本呀?我再試多一次先. :lol: Nero出現時有個畫面閃得好快,好似5................
個樣係咁架.但係係中文的.你睇下........
Nero

洋房

carollam310
不如妳切換去 Nero Express 喱個mode
又或者轉去 Nero StartSmart 比較容易入門~

珍珠宮

醒目開學勳章

frankie
請問點轉呀? 我睇返ahead Nero 0個度冇其他野比我轉喎,之前新下載的Nero就有好多野.不過用唔到,依家呢個可能係好舊的版本 :lol:

洋房

咁妳試按一吓 "Help" 又或者 "說明" 睇吓有冇

洋房

如果想知道自己用梗嘅 Nero 係咩版本 一樣按 "Help" or "說明"
就有一個 "about...." or "關於...." 選擇佢之後就了解到ga啦

carollam310 寫道:
我搵唔到Nero係乜版本呀?我再試多一次先. :lol: Nero出現時有個畫面閃得好快,好似5................
個樣係咁架.但係係中文的.你睇下........
Nero

珍珠宮

醒目開學勳章

睇到係5.5.5.2呀......... :lol:

洋房

咁按完 "Help" or "說明" 有冇 "Nero Express" 選擇呢?

大宅

carollam310
你現在燒不燒到碟啊?

燒碟程序:
1. 放入光碟 (CD).
2. 開Nero Burn
3. 在Menu Bar (在Nero Burn頂那行) 選擇 [ 燒錄器 (R) ], 再選 [ 複製光碟(C)) ]. (或者按 "兩隻碟重疊個 Icon" = 複製光碟)
4. 就有一個Window出來, 按 [複製] Button 就開始啦!!
5. 當Nero 抄完母碟之後, 自動彈出母碟 (Auto Eject CD), 同叫你放入空白碟.
6. 當你放入空白碟和關了 CD 門, Nero 自動抄落空白碟 (不須要按任何鍵).
7. 當 Nero 完成後, 好似會問你Save/唔Save, 選擇No/Cancel.
8. 按 [完成] Button, Nero Burn 就自動彈出光碟 (Auto Eject CD).
9. 錦就完成啦 !!

珍珠宮

醒目開學勳章

frankie
"Help" or "說明" 冇 "Nero Express"架,但有Nero精靈呢樣野.

珍珠宮

醒目開學勳章

ah_wa
燒唔到呀)))))))))我想燒卡通片呀.我放左隻VCD入去但Nero冇反應呀~~ :-(

珍珠宮

醒目開學勳章

燒錄器 (R) 度一按就出現選擇燒錄器 .見到Image Recorder 冇得比我再選 ..複製光碟(C))

大宅

你做到那個step (1-8)呢?

你可試用Nero精靈呢樣野!! (= Like Nero Express)

首頁

尾頁

跳至