親子王國

標題: URGENT..!!!求教:點樣寫學校請假信(for美國簽證) [打印本頁]

作者: ~仔仔媽咪~    時間: 10-3-22 23:24     標題: URGENT..!!!求教:點樣寫學校請假信(for美國簽證)

今日問過校長,佢話要我先寫封請假信,內容必須要有原因、請假日子、講明放假後會繼續番黎(學校)讀書上課...

太耐無寫信,我連格式都MCC...唔知點逗呢封信好,有無中文文筆叻既靚媽型爸可以教下我(^^當然最好即席揮筆示範一下啦...)~~~因聽朝要交俾學校...

萬二分感激~~~!!!
作者: circleda    時間: 10-3-22 23:31

I think if your kid is younger than 15, he is not required to go to the consulate for applying US visa. Please check.

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-22 23:24 發表
今日問過校長,佢話要我先寫封請假信,內容必須要有原因、請假日子、講明放假後會繼續番黎(學校)讀書上課...

太耐無寫信,我連格式都MCC...唔知點逗呢封信好,有無中文文筆叻既靚媽型爸可以教下我(^^當然最好即席揮筆示 ...

作者: zater    時間: 10-3-22 23:34

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-22 23:24 發表

太耐無寫信,我連格式都MCC...唔知點逗呢封信好,有無中文文筆叻既靚媽型爸可以教下我(^^當然最好即席揮筆示 ...

好想幫你, 可惜我 d 文筆.........kekeke

作文叻果個仲返緊工, 真係幫你唔到
作者: zater    時間: 10-3-22 23:35

原帖由 circleda 於 10-3-22 23:31 發表
I think if your kid is younger than 15, he is not required to go to the consulate for applying US visa. Please check.

寫學校請假信
作者: antique    時間: 10-3-22 23:35

請假姐, 又唔係搵工, 寫晒重點, 清楚簡單咪得 lor。

上款, 內容 (你個 post 例出黎果d + 仔仔個名), 下款, 你個簽名
作者: ~仔仔媽咪~    時間: 10-3-22 23:38

原帖由 zater 於 10-3-22 23:34 發表

好想幫你, 可惜我 d 文筆.........kekeke

作文叻果個仲返緊工, 真係幫你唔到

^^就係唔想寫得咁肉酸吖嘛~~~雖則都只係俾學校(校長),但我怕俾老師同校長笑我呢個家長中文文法屎....> <" 好可憐~~~依家我都仲逗緊字...逗黎逗去得嗰三行野...咋.
作者: Jasmine-4711    時間: 10-3-22 23:39

My chinese is just so so. How about an English letter?

Dear Mr. xx,

Please be kindly informed that my son, xyz in class xxx, will take a leave of absence from 8am to xpm on March 23,2010 in order to apply for a US visa. He will return to school around xpm.

Yours truly,

xxxx
作者: ~仔仔媽咪~    時間: 10-3-22 23:42

原帖由 Jasmine-4711 於 10-3-22 23:39 發表
My chinese is just so so. How about an English letter?

Dear Mr. xx,

Please be kindly informed that my son, xyz in class xxx, will take a leave of absence from 8am to xpm on March 23,2010 in order to ...

thx thx ...或者我都可以照打英文都得既...都係for 學校行政用,不過請假既意思係我係想講,因為家父病重,所以家人決定於四月十六日至五月七日陪家父一同到美加旅遊,所以以上日期個囝需要請假,五月十日星期一就照常回校繼續學業....

就係想將以上既意思再打得formal D....^^
作者: 洗手盆    時間: 10-3-22 23:45

敬啟者,

我兒 XXX ,X 班將於幾時幾時請事假一天以便申請美國簽證,懇請批准。

XXX 上
作者: ~仔仔媽咪~    時間: 10-3-22 23:48

原帖由 洗手盆 於 10-3-22 23:45 發表
敬啟者,

我兒 XXX ,X 班將於幾時幾時請事假一天以便申請美國簽證,懇請批准。

XXX 上

盆盆,,,我係想請假三星期去美國呀...所以學校校長至要我打封正式既信通知學校話因為咩事要請假三個星期...
作者: ~仔仔媽咪~    時間: 10-3-22 23:56

唔...或者我又試下POST我打咗D乜啦...啱啱逗到少少出黎...

:XXX學校 X校長

因本人家父病重,家人決定於本年二零一零年四月十六日至五月七日陪伴本人家父一同前往美國旅行,故小兒XXX(四年級A班)現向貴校申請於上述日期請假,共三個星期,小兒將於五月十日(星期一)回貴校繼續學業依時上課。

(呢度係咪有句野要寫呢....??e.g. 此致...??? or something else...?errr..........)

四年級A班 XXX 家長

( underline:簽名)
(今日打信日期)

以上我咁樣打OK嘛?
因為都係for 校長 簽咗名然後
拎呢封信去學校辦公室度
俾職員打封英文正式既學校請假證明信
交俾美國領事館的.

作者: 洗手盆    時間: 10-3-23 00:01

成個 BK 你一向都係打字冠軍,你呢封信直頭無敵呀!  去馬啦!!

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-22 23:56 發表
唔...或者我又試下POST我打咗D乜啦...啱啱逗到少少出黎...

致:XXX學校 X校長

因本人家父病重,家人決定於本年二零一零年四月十六日至五月七日陪伴本人家父一同前往美國旅行,故小兒XXX(四年級A班)現向貴校申請於上 ...

作者: ~仔仔媽咪~    時間: 10-3-23 00:04

原帖由 洗手盆 於 10-3-23 00:01 發表
成個 BK 你一向都係打字冠軍,你呢封信直頭無敵呀!  去馬啦!!

咁我去馬架喇~~~希望順順利利啦~~~thx thx ~~~盆盆( 開始慣咗咁嗌您添!!哈哈)
作者: 麟媽媽    時間: 10-3-23 00:10

嘩...三星期咁耐呀?
點解唔早少少夾埋Easter 假期去既?
亞仔d 功課有排追囉。
作者: ~仔仔媽咪~    時間: 10-3-23 00:18

原帖由 麟媽媽 於 10-3-23 00:10 發表
嘩...三星期咁耐呀?
點解唔早少少夾埋Easter 假期去既?
亞仔d 功課有排追囉。

無計,我地都係好臨時臨急安排旅行, 因為我老豆都係呢個月頭至知已經末期,已經擴散去D骨度,我地連中大候任校長都搵埋黎睇症,佢都話唔能夠去估計我老豆仲有幾多時間,所以我地至咁把握機會趁我老豆仲行得係咁同佢去旅行有個美好回憶...Easter我地又去大陸旅行,四月中就去美加,暑假等我老豆睇埋世界盃後,全家族去東歐...如果唔去,我一定會好後悔,我老豆又得我囝一粒孫,佢都係想見多D自己個孫,所以我至一定要帶埋我仔去...

都唔怕既...還掂我仔番學都唔係留聽書(老師不嬲咁講),反而我自己去教,個仔仲聽駛,所以我都同班主任講,至多嗰三個星期我响美國時拎埋亞仔中英數D課本功課去,等我自己DIY教仔囉...
作者: 麟媽媽    時間: 10-3-23 00:28

最緊要係你爸爸開心,
不過患病既人外遊要特別小心,
仲要問清楚可否買到旅遊保險,
免得係外國出事入院可能係天文數字,
祝你地一家開心,世伯旅行期間精神爽利。
作者: ~仔仔媽咪~    時間: 10-3-23 00:34

原帖由 麟媽媽 於 10-3-23 00:28 發表
最緊要係你爸爸開心,
不過患病既人外遊要特別小心,
仲要問清楚可否買到旅遊保險,
免得係外國出事入院可能係天文數字,
祝你地一家開心,世伯旅行期間精神爽利。 ...

多謝您!希望老豆在生之年真係可以開開心心!

我諗我哥都會响呢方面作出安排,以往我老豆去旅行都會買旅遊保險既...等我再remind我哥先,因為呢次真係好趕,所以都怕會有錯漏...依家都係忙埋個美國簽証囉,希望可以快快又順利搞得成啦.

同埋真係唔知四月美加嗰邊天氣係點...我哥就話加拿大仲凍緊仲有雪...美國我就唔知,所以到時簽証批咗,我又要問朋友借雪褸(我同個仔本身都無厚褸...==),又要買其他衣物同影相機既野(我想影多D相,所以可能又要駛錢買張大GB數既CF卡同電池...)...總之呢期好似好多野要做.好忙咁啦...希望我應付到,唔好錯漏...
作者: 小倩    時間: 10-3-23 00:58

仔媽, 學校唔會幫你譯信, 你要attach埋英文信先得㗎!
作者: ~仔仔媽咪~    時間: 10-3-23 01:00

原帖由 小倩 於 10-3-23 00:58 發表
仔媽, 學校唔會幫你譯信, 你要attach埋英文信先得㗎!

唔係呀,頭先班主任話佢問過副校長,佢話校長既意思係,我打封信俾學校,校長簽名approved咗,跟住就交俾辦公室職員去打封英文信囉...或者等我聽朝再打去問一問班主任再confirm一下先...
作者: 小倩    時間: 10-3-23 01:04

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-23 01:00 發表

唔係呀,頭先班主任話佢問過副校長,佢話校長既意思係,我打封信俾學校,校長簽名approved咗,跟住就交俾辦公室職員去打封英文信囉...或者等我聽朝再打去問一問班主任再confirm一下先... ...

學校文員啲雞腸有幾好, 心裡有數啦...
斷估唔會搵英文科主任/副校佢哋同你draft, 所以你自備咗無壞
作者: wingogo    時間: 10-3-23 01:08

好好wor
原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-22 23:56 發表

致:XXX學校 X校長

因本人家父病重,家人決定於本年二零一零年四月十六日至五月七日陪伴本人家父一同前往美國旅行,故小兒XXX(四年級A班)現向貴校申請於上 ...

作者: ~仔仔媽咪~    時間: 10-3-23 01:11

原帖由 小倩 於 10-3-23 01:04 發表

學校文員啲雞腸有幾好, 心裡有數啦...
斷估唔會搵英文科主任/副校佢哋同你draft, 所以你自備咗無壞

都唔係架~我仔間學校係聯合國黎架,學校平時D通告都係中英對照架,所以我諗都應該信得過佢地D雞腸既...我D英文仲屎波啦...無講咁耐...我都驚驚地我去到美國領事館interview,我未開聲講已經賴哂尿(驚到賴....)
作者: ~仔仔媽咪~    時間: 10-3-23 01:11

原帖由 wingogo 於 10-3-23 01:08 發表
好好wor

我已經PRINT咗出黎喇~希望順利啦...
作者: 小倩    時間: 10-3-23 01:19

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-23 01:11 發表

都唔係架~我仔間學校係聯合國黎架,學校平時D通告都係中英對照架,所以我諗都應該信得過佢地D雞腸既...我D英文仲屎波啦...無講咁耐...我都驚驚地我去到美國領事館interview,我未開聲講已經賴哂尿(驚到賴.... ...

提外話: 其實"聯合國"學校有咩好處/唔好處?
以直資嚟講, 陳守仁係聯合國, 但又好多本地人仆倒去讀~
相反過少少嘅嘉道理官中又係收好多南亞人士, 啲人聽到就嗤之以鼻...

我見灣仔有間嘉道理官小, 校舍好大 (我有大校舍情意結), 佢同中學一樣, 都係好多南亞子弟~
我住中西區, 阿仔下年小一, 如果派位唔理想, 我諗緊好唔好試呢類融合性嘅學校
(唔知你記唔記得, 之前我講過阿仔有少少專注不足傾向. 2月中去咗CAC評估, 等6-9個月call back返去睇report )
作者: ~仔仔媽咪~    時間: 10-3-23 01:22

原帖由 小倩 於 10-3-23 01:19 發表

提外話: 其實"聯合國"學校有咩好處/唔好處?
以直資嚟講, 陳守仁係聯合國, 但又好多本地人仆倒去讀~
相反過少少嘅嘉道理官中又係收好多南亞人士, 啲人聽到就嗤之以鼻...

我見灣仔有間嘉道理官小, 校舍好大 (我有大 ...

咁我又無深究過噃...我反而覺得南亞既細路係最乖最純,反而最曳最無禮貌都係新移民同港孩咋~

查實間學校係'聯合國'都唔係問題,至緊要D老師有無能力同有無心去教小朋友啫...您囝囝依家都係讀主流學校?近況如何?有無好D?依家政府等REPORT等咁耐既?嗰時我仔都好似即時評估好快知我仔有咩問題.

作者: wingogo    時間: 10-3-23 01:39

係呀南亞既細路係好乖好純又熱情
反而中國, 包括hk小孩好古惑又曳

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-23 01:22 發表

咁我又無深究過噃...我反而覺得南亞既細路係最乖最純,反而最曳最無禮貌都係新移民同港孩咋~

查實間學校係'聯合國'都唔係問題,至緊要D老師有無能力同有無心去教小朋友啫...您囝囝依家都係讀主流學校?近況如何?有無 ...

作者: ~仔仔媽咪~    時間: 10-3-23 01:42

原帖由 wingogo 於 10-3-23 01:39 發表
係呀南亞既細路係好乖好純, 反而中國, 包括hk小孩好古惑又曳

係呀,可能佢地本身個性同玩既時候係零舍過度活躍咗D,但真係好純唔會咁古惑走去蝦小朋友或者對人無禮貌囉!你知我仔都係過度活躍症黎,次次我放學都要搵仔(個仔唔知彈咗去邊度玩),有好多時都係D南亞既同學仔同學女主動走埋黎問我係咪搵我仔,跟住佢地會好熱心咁話幫我上課室搵我仔,佢地又同我仔相處好好,至少唔會蝦我仔,我仔又幾鐘意同佢地玩,所以我都幾鐘意佢地.
作者: wingogo    時間: 10-3-23 01:48

佢地好熱情ga, 又主動
5會吝嗇幫人, 成日do 開開心心ga

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-23 01:42 發表

係呀,可能佢地本身個性同玩既時候係零舍過度活躍咗D,但真係好純唔會咁古惑走去蝦小朋友或者對人無禮貌囉!你知我仔都係過度活躍症黎,次次我放學都要搵仔(個仔唔知彈咗去邊度玩),有好多時都係D南亞既同學仔同學女主 ...

作者: ~仔仔媽咪~    時間: 10-3-23 02:01

原帖由 wingogo 於 10-3-23 01:48 發表
佢地好熱情ga, 又主動
5會吝嗇幫人, 成日do 開開心心ga

至少唔會口多多,見我教訓緊個仔時,都唔會好似D港孩咁幸災落禍咁加把口作埋野伸多人地幾腳囉!至憎我同個仔對話時,有個路人甲响樹慌C我仔唔會俾亞媽鬧C咁係咁老作係咁講囉!有時D人話我仔呢類自閉兒無同理心,實情我覺得最無同理心既係呢班自稱自己係正常又無問題既港孩!我仔呢D自閉仔係唔識得表達啫...
作者: 小倩    時間: 10-3-23 02:09

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-23 01:22 發表

查實間學校係'聯合國'都唔係問題,至緊要D老師有無能力同有無心去教小朋友啫...您囝囝依家都係讀主流學校?近況如何?有無 ...

佢未夠6歲, 上次响健康院都好求其~
其實佢似踩界case, 我心有不甘叫私家寫多封信去CAC評估...
不過咁啱去到CAC佢就心不在焉, 好唔專注 (姑娘叫佢寫A-Z, 佢到J字唔記得, 我叫佢漏空寫咗之後嘅, 佢寫埋KL就去咗做其他嘢, 無繼續)
姑娘話依家排期點到要6-9個月, 佢哋要開board
入咗小一見唔對路就要搵學校輔導老師跟進

我唔否認某部份南亞小朋友都好乖, 不過有時去康民署遊戲室, 一小撮壞份子好唔守規舉嚇怕人囉 (佢哋偏大隻, 好驚同佢哋碰撞)...
作者: ~仔仔媽咪~    時間: 10-3-23 02:30

原帖由 小倩 於 10-3-23 02:09 發表

佢未夠6歲, 上次响健康院都好求其~
其實佢似踩界case, 我心有不甘叫私家寫多封信去CAC評估...
不過咁啱去到CAC佢就心不在焉, 好唔專注 (姑娘叫佢寫A-Z, 佢到J字唔記得, 我叫佢漏空寫咗之後嘅, 佢寫埋KL就去咗做其 ...

政府嗰D係咁架...你見我仔俾政府嗰班人搞到成鑊粥就知啦...所以我打從小一都唔會單靠政府(基本上係對佢地無咩期望會有咩實質既支援),都係會搵私家多,或者可以既話搵私家做次評估先囉,平平地都有千幾蚊既...

南亞小朋友係無咁守規矩既,咩都好直接,但真係唔會出古惑囉.至少都話得佢地聽架.
作者: rose-mag    時間: 10-3-23 05:15

仔仔媽咪,
Which part of USA are you going to? East Coast or West Coast? I live in N. California and the weather here now is getting warmer. Of course, it depends on if you get used to weather change in a day or not. In HK, the average temperature may be 2X but in here (my home), it can be around 10 in the morning and 2X at noon and back to 10 at night. I would say some areas are foggy and windy in the morning and at night. So, you need some thick jackets for your son or yourselves but may not need down jackets. Also, dress your son in layers rather than giving him turtlenecks or thick sweaters. Otherwise, you can end up carrying a lot of clothes on the road.

Any of your family members would drive? If you have to rent a car and drive yourselves, it is better to apply the international driver license now as it takes a bit of time.

If you want to know anything about USA, I can try to answer. Hope you have a nice trip with your dad.
作者: ~仔仔媽咪~    時間: 10-3-23 08:56

原帖由 rose-mag 於 10-3-23 05:15 發表
仔仔媽咪,
Which part of USA are you going to? East Coast or West Coast? I live in N. California and the weather here now is getting warmer. Of course, it depends on if you get used to weather change i ...

唔該哂您呀~!您資料好詳盡,依家大概都預計到點樣帶D衫,查實呢三個星期行程,我哥係plan咗先去三藩市、紐約、洛基山脈、加拿大(唔記得佢話去邊...暫時記到只係咁多),我哥都打算嗰度租車渣,佢之前有呢個經驗,所以我諗佢應該有國際牌...

如果您嗰邊既天氣,又有少少似我上次去泰北嗰D天氣,又係朝早同夜晚得十度,中午一升就廿幾度...^^所以我呢方面都有少少經驗,可以預計我同囝囝响美國嗰part應該着邊D衫既...

不過都想知,如果加拿大嗰邊四月中仲係落雪,我同囝囝就咁着普通波鞋同普通厚褸...OK嘛?因為正煩惱呢個問題(因為我同個仔係未去過落雪既地方,所以真係咩都唔知)...~.~
作者: rose-mag    時間: 10-3-23 20:09

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-23 08:56 發表
唔該哂您呀~!您資料好詳盡,依家大概都預計到點樣帶D衫,查實呢三個星期行程,我哥係plan咗先去三藩市、紐約、洛基山脈、加拿大(唔記得佢話去邊...暫時記到只係咁多),我哥都打算嗰度租車渣,佢之前有呢個經驗, ...

唔駛客氣,我就係住喺三藩市,呢度空氣好好,處處都有樹木,比起好多灣區城市,呢度好方便,基本上可以唔多駛揸車,因為巴士同火車網絡都算好,不過你同埋老人家,想時間自己控制得好d,都仔租車啦,但係泊車要小心d,泊街要睇清楚d牌,有d只可以泊2個鐘,唐人街同downtown有d咪錶係得半個鐘,要準備大量quarters (25仙)至好,仲有d位係特定車先泊得,紅界一定唔好泊,拖硬車,而家個city冇錢,捉得好嚴,食張牛肉乾都五六十蚊起碼,如果俾人拖咗車,要俾最少4百幾先拎得番架車~

室內冇冷氣但都唔會涷,因為一冷就會開暖氣,連巴士都有好鬼正,唔似香港d巴士咁冬天都開冷氣,荒c你涷唔c咁~

我未去過加拿大,唔知有幾涷,不過去過d落雪地方,如果落緊雪同溶緊雪係最涷嘅,早幾星期呢度落薄,真係一時間跌咗好多度,我買完嘢等老公攞車都涷到手冷晒係咁震,不過三藩市唔係成日有雪,幾年先有一次~

紐約應該同呢叱度差不多,但涷起上嚟比呢度涷好多~

有樣嘢係同香港唔同,就係咩都有銷售稅,SF而家係9.5%,即係話買嘢食嘢(外賣同去超市買生嘅食物唔駛稅)都要加稅,你買之前要預埋稅先係最後要俾嘅錢,仲有係tips,去餐廳食嘢,有service果d(即係有waiters果種)都不明文(其實都係有)要俾15%tips,中國餐館一般10%起,靘d果d都係15%起,有d寫明5個人或以上要18-20%,通常餐牌都有寫,好多餐館都會自動加埋入張單度~

你可以出發之前上網check吓天氣,有未來10日天氣預測,都ok準www.weather.com再打個city同state就搵到~

我返工打唔到中文架,只有喺屋企先有中文打字software,不凡過返工breaktime都會上網,你可以再留言俾我~
作者: ~仔仔媽咪~    時間: 10-3-23 22:17

原帖由 rose-mag 於 10-3-23 20:09 發表

唔駛客氣,我就係住喺三藩市,呢度空氣好好,處處都有樹木,比起好多灣區城市,呢度好方便,基本上可以唔多駛揸車,因為巴士同火車網絡都算好,不過你同埋老人家,想時間自己控制得好d,都仔租車啦,但係泊車要小心d,泊街要睇 ...

好多謝您呀~~~!!!

我今日問過我大佬,原來佢都係預最後嗰一個星期至去加拿大,前嗰兩個星期都會响美國渡過,所以我諗我都唔駛帶太多厚衫~~~

係呢,美國有D咩買係好平架?英文小說同雜誌係咪响美國買係好平架?見我媽响加拿大買時裝雜誌買得好HAPPY~~~因為我最近都想買幾本英文小說睇(電影小說多),香港賣新同上緊畫嗰D(e.g. The Lovely Bones)好似都百幾蚊,舊嗰D大減價都四十至六十幾蚊...唔知美國買會唔會係好平呢?同埋嗰D樂譜同樂器parts會唔會都好平架?我諗我去美國如果要買野暫時都想睇呢D,精品如果有特色又有時間逛既都想睇下...有無D咩好介紹?

我睇得明英文架,我只係唔識講唔識得打,所以都就您方便啦,如果你咁啱只可以打英文你都可以照用全英文答我架~
作者: rose-mag    時間: 10-3-24 02:45

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-23 22:17 發表
好多謝您呀~~~!!!

我今日問過我大佬,原來佢都係預最後嗰一個星期至去加拿大,前嗰兩個星期都會响美國渡過,所以我諗我都唔駛帶太多厚衫~~~

係呢,美國有D咩買係好平架?英文小說同雜誌係咪响美國 ...

I'm not sure if magazines and books are really cheaper as compared to HK. But, when there's sale promotion, everything can be cheap (of course, you need to add sales tax). I bought new released Harry Potter books at around US$12.99 some years ago. If you go to some local bookstores or department stores, sometimes you can find good deals too. For musical instructions or items, I am not familiar with. I cannot give any idea but I have seen CD on sale in Virgin Shop or nationwide bookstores such as Borders. You can take a look when you have time. They have shops in major shopping malls or downtown.

Other inexpensive stuff my friends or relatives would buy when they travel to here include: -
1) Gap / Old Navy : especially for kids, there are always sale in the store or online. It can be $2 each tee shirt, $4 each a pair of pants.

2) philosophy : if you use this brand, it is cheap in here. I know that all the philosophy stores have been closed in HK.

3) tennis balls (if you play tennis)

4) sports apparels and shoes

5) digital camera or camcorder

6) computer items / cellphone

For electronic appliances, you have to consider the voltage and system difference of HK and US. Honestly speaking, when there is sale, you can find things real cheap. Now, with the soft economy, there's sale or discount all the time. Moreover, if you visit outlets, you can find things even lower in prices. The tradeoff is that the items maybe out of season.
作者: ~仔仔媽咪~    時間: 10-3-24 09:14

原帖由 rose-mag 於 10-3-24 02:45 發表

I'm not sure if magazines and books are really cheaper as compared to HK. But, when there's sale promotion, everything can be cheap (of course, you need to add sales tax). I bought new released Harr ...

好詳盡呀~~~完全明白哂~!至少我都開始有個方向知大概我去到會睇邊類野多,如果D衫可以去到咁平,我諗我都會買番幾件俾我老公同囝囝.

歡迎光臨 親子王國 (http://www.baby-kingdom.com/) Powered by Discuz! X1.5