親子王國

標題: 龍角散係乜東東? [打印本頁]

作者: cutiegl    時間: 10-4-11 12:08     標題: 龍角散係乜東東?

喺日本買返嚟,說明書全部日文,唔明點用,請教各位媽咪,是否同西瓜霜差不多?thx.
作者: honeybear0207    時間: 10-4-11 12:26

化啖止咳,只用附送的匙,“不”一匙放落喉嚨,就咁吞落去,唔好飲水,等啲藥粉喺你喉嚨度痴住。
作者: cutiegl    時間: 10-4-11 12:36     標題: 回覆 2# honeybear0207 的文章

thx to honeybear
請問可不可以搽痱滋and牙肉腫呢?
作者: YY1101    時間: 10-4-11 12:50

主要食喉痛,獨立包裝一天包倒入口含實就得
作者: Charlotte_mom    時間: 10-4-11 12:52

止咳化痰? for喉痛架wor
原帖由 honeybear0207 於 10-4-11 12:26 PM 發表
化啖止咳,只用附送的匙,“不”一匙放落喉嚨,就咁吞落去,唔好飲水,等啲藥粉喺你喉嚨度痴住。

作者: Giant    時間: 10-4-11 13:41

好有效架, 不過就貴DD囉。
作者: cy101    時間: 10-4-11 13:49

原帖由 cutiegl 於 10-4-11 12:08 發表
喺日本買返嚟,說明書全部日文,唔明點用,請教各位媽咪,是否同西瓜霜差不多?thx.

萬o有得賣喎, 可以睇下個盒說明!!
作者: cutiegl    時間: 10-4-11 13:55     標題: 回覆 7# cy101 的文章

等我得閒睇吓係唔係中文先,不過驚俾人話齋睇唔買,混桔.
作者: cutiegl    時間: 10-4-11 14:00     標題: 回覆 5# Charlotte_mom 的文章

盒面係咁寫(鎮咳去痰劑)架.
作者: cy101    時間: 10-4-11 14:01

原帖由 cutiegl 於 10-4-11 13:55 發表
等我得閒睇吓係唔係中文先,不過驚俾人話齋睇唔買,混桔.

擺係個架到咋, 無人話你既, 我睇過話係主要for 咽喉痛!!
作者: cutiegl    時間: 10-4-11 14:10     標題: 回覆 10# cy101 的文章

我諗都係for口腔用嘅藥.
作者: ho89527    時間: 10-4-11 19:37

喉嚨痛+聲沙一流
作者: shannnb    時間: 10-4-11 19:47

喉嚨痛倒一包入去喉嚨 真係正ar!
作者: KCKmom    時間: 10-4-11 20:57

請問萬寧賣幾錢盒?
係咪淨係得一隻味道?
(因為喉糖有好多種味)
Thank you
作者: 文迪羊    時間: 10-4-11 20:59

我都係第一次聽呢樣野,多謝你地
作者: cy101    時間: 10-4-11 21:32

原帖由 KCKmom 於 10-4-11 20:57 發表
請問萬寧賣幾錢盒?
係咪淨係得一隻味道?
(因為喉糖有好多種味)
Thank you

$8x
作者: szewan    時間: 10-4-11 21:47

作者: szewan    時間: 10-4-11 21:47

作者: szewan    時間: 10-4-11 21:48

作者: linglingcandy    時間: 10-4-11 22:03

我都買左,覺得陣味好難頂,類似d行軍散陣味,但家人試過話,行軍散味苦,但呢隻入口係咁既.
作者: suetchingBB    時間: 10-4-11 22:04

之前在日本買,好有效!只係57日元一盒,都幾抵!但在萬0見到好貴,唔捨得買……
作者: Irene_Lo    時間: 10-4-11 23:36

食幾多先有效?難食嗎?
作者: LoveFamily    時間: 10-4-12 00:18

香港買個隻好易噣喉,上次我去日本時,個朋友的日本朋友介紹我買,日本生產一條條綠色包裝,好易入口又唔使用匙,個別包裝.不過要成千曰元一盒,相對現在兌換率,差不多成百元港幣呀!不過就真係易入喉好多!我曾經上網搵到香港代理商,但佢地冇入呢隻囉!
作者: LoveFamily    時間: 10-4-12 00:22

搵到價錢啦!日元1208一盒.

我就好慳住食,真係喉嚨好鬼痛連飲咗咸桔水都唔得先食
作者: alohababy    時間: 10-4-12 00:24

真係好WORK龍角散,但我老公就同佢唔夾,我就好得
作者: 牛精仔    時間: 10-4-12 00:40

原帖由 honeybear0207 於 10-4-11 12:26 發表
藥粉咁食...會唔會"濁c"

我食tiramisu 面果d coco powder 都差d濁c... 何況成匙粉....
作者: cutiegl    時間: 10-4-12 07:52     標題: 回覆 17# szewan 的文章

好好好...多謝你show出來的說明書,令好多人都瞭解食法,幫到大家,many thx
作者: KCKmom    時間: 10-4-12 08:31

請問有冇人知道大埔有冇邊度有獨立包裝賣?
其實去痰 work 唔 work 架呢?

我去咗官方網見到有幾種
可惜我睇唔明日文
你地可唔可以話我知有咩分別呢?
第一行從左邊開始既一二三 (有隻係細粒)
第二行從左邊開始既一二三係咪就係獨立包裝?

LINK

作者: seaman1982    時間: 10-4-12 08:54

原帖由 牛精仔 於 10-4-12 00:40 發表
藥粉咁食...會唔會"濁c"

我食tiramisu 面果d coco powder 都差d濁c... 何況成匙粉....

入口就溶~唔會濁親~
作者: seaman1982    時間: 10-4-12 08:58

原帖由 linglingcandy 於 10-4-11 22:03 發表
我都買左,覺得陣味好難頂,類似d行軍散陣味,但家人試過話,行軍散味苦,但呢隻入口係咁既.

有桃味~粉紅色~好似糖咁好好食嫁..
作者: seaman1982    時間: 10-4-12 08:59

原帖由 linglingcandy 於 10-4-11 22:03 發表

作者: honeybear0207    時間: 10-4-12 12:59

適應病症:
因咳嗽、痰、喉嚨發炎而發生的聲音障礙,氣促、喉炎、鎭壓因煤煙灰塵或吸煙過度而發生的咳嗽、促進痰的排出。
服用法、服用量:
成人:每次一匙、每日三次至六次、請應病症服用。
八歲至十六歲:服用量約為成人的三分之二。
七歲以下:服用量約為成人的三分之一。
龍角散是作用於喉嚨黏膜而發生效果的藥、因此如用水沖入胃裡其效果就會減低。服用時最好不用水。
作者: miriam    時間: 10-4-12 13:20

原帖由 szewan 於 10-4-11 21:48 發表
?ib_____Dc2iFCzRN

孕婦同有 G6PD 唔好食, 望到成份有龍腦 (冰片).
作者: emmamay    時間: 10-4-12 13:42

What wrong with 龍腦 (冰片) ? Pls explain! I also found this one really work with my throat pain.
作者: miriam    時間: 10-4-12 14:39

原帖由 emmamay 於 10-4-12 13:42 發表
What wrong with 龍腦 (冰片) ? Pls explain! I also found this one really work with my throat pain.

http://www.sanqi.com.tw/Chinese_pages/Chinese_Herb_Introduction/Recognizing_Chinese_Herb/bingpian/health-bingpian.htm

http://alternativehealing.org/bing_pian.htm

冰片
為龍腦香樹萃取出的結晶.是一種非常珍貴的中藥.但現今的冰片是以樟腦.松節油.和艾納香等植物以化工方式合成的.價格是極為便宜.而現今中藥行所買的冰片.都是化工合成的居多.

冰片中主要成分為右旋龍腦,此外尚含律草烯、石竹烯、龍腦香醇酮等物質。冰片對中樞神經系統有興奮作用,對消化道黏膜亦有刺激性,大劑量可致驚厥、抽搐,最後由於呼吸衰竭而死亡。此外冰片尚可引起過敏反應。

(1)潛伏期約在30分鐘至1小時。

(2)中毒表現:上腹部出現燒灼感,並出現口干、口渴、惡心、嘔吐等症狀。因本品對中樞神經有顯著興奮作用,患者還出現煩躁不安,周身溫熱感以及頭痛、頭昏、耳鳴、顏面潮紅、前庭功能紊亂、幻覺等。中毒嚴重者可發生驚厥、痙攣、抽搐,最後多因呼吸衰竭而死亡。

(3)常規用量內服或外用冰片,可引起過敏反應,主要症狀表現為周身皮膚潮紅,手腕、背、下肢、胸、腹等處出現大片狀丘疹或蕁麻疹,出疹部位灼熱瘙癢難受,且伴見雙眼瞼水腫、頭暈、惡心、心悸和胸悶,嚴重時則出現喉頭水腫和呼吸困難。

特別注意事項 : G6PD缺乏症患者忌用!!
作者: cutiegl    時間: 10-4-13 14:15     標題: 回覆 35# miriam 的文章

咁食幾多才會中毒咖,點解有問題都會有得賣,而家都唔知食唔食好?mouth:
作者: 6191094    時間: 10-4-14 02:32

作者: 818    時間: 10-4-14 03:21

陣味覺得似保嬰丹, 感覺涼涼地, 止喉痛好過得果定.
作者: seaman1982    時間: 10-4-14 04:39

原帖由 cutiegl 於 10-4-13 14:15 發表
咁食幾多才會中毒咖,點解有問題都會有得賣,而家都唔知食唔食好?mouth:mouth:" />

唔係有問題啦~
只係孕婦同G6PD唔得啫~白花油都一樣唔得嫁啦~
大份量會中毒~同樣好多野都係嫁啦~飲得水多都會中水毒嫁啦~
如果你大緊肚唔好食囉~或者如果你平時用樟腦或者白花油會暈唔好食囉~
作者: junbo    時間: 10-4-14 06:31

甘吾係合成薬有無関係?我見日文龍角散網写住d成分是‘生薬’来架。

原帖由 seaman1982 於 10-4-14 04:39 發表

唔係有問題啦~
只係孕婦同G6PD唔得啫~白花油都一樣唔得嫁啦~
大份量會中毒~同樣好多野都係嫁啦~飲得水多都會中水毒嫁啦~
如果你大緊肚唔好食囉~或者如果你平時用樟腦或者白花油會暈唔好食囉~ ...

作者: cutiegl    時間: 10-4-14 06:45     標題: 回覆 39# seaman1982 的文章

thx seaman1982.
i dont have these problem.
作者: miriam    時間: 10-4-14 08:52

我只係強調孕婦同 G6PD 唔好用, 其他人唔係長期依賴同大量服用, 基本無大問題.

有人問點解, 我只好搵資料比你地睇, 資料入面都係強調孕婦同 G6PD 唔好用.

冰片......我真係知道有小朋友用左有冰片成份既野後出事......

好似我咁, 我有用開精油 (EO), 但我身體有問題, 所以買或用 EO, 都會先睇左禁忌先黎用, 並唔會因人地話好而照用.

所以唔好因為人地話好就試囉.
作者: dream_ellen    時間: 10-4-14 10:14

唔知2yrs食唔食得呢???
作者: 阿藍2006    時間: 10-4-14 10:28

香港有得買嗎?
原帖由 seaman1982 於 10-4-12 08:58 發表

有桃味~粉紅色~好似糖咁好好食嫁..

作者: Irene_Lo    時間: 10-4-14 21:17

香港個隻咩味?
作者: hinokd1793    時間: 10-6-3 02:09

作者: veronna    時間: 10-6-3 09:30

原帖由 Irene_Lo 於 10-4-14 21:17 發表
香港個隻咩味?

有兩隻龍角散架, 依隻係香港好多地方都有得買, 有痰有咳就佢好d, 不過d味好怪, 我覺得好似食左d無比膏咁樣

呢隻係日本既手信熱賣, 喉嚨痛好好架, 甜甜地當糖食, 食完好快見效

作者: Kee    時間: 10-6-3 09:53

請問呢兩隻係咪同一功效 ? 我上次喉嚨開始吞口水痛, 朋友送了3包仔(條裝)我試, 日本粉紅色桃味, 食了3包, 真係好番. 香港有無得買粉紅色那隻 ?
我在萬0見到下面白藍盒那隻, 唔知功效如何 ?

原帖由 veronna 於 10-6-3 09:30 發表

有兩隻龍角散架, 依隻係香港好多地方都有得買, 有痰有咳就佢好d, 不過d味好怪, 我覺得好似食左d無比膏咁樣

呢隻係日本既 ...

作者: momoyiuyiu    時間: 11-3-9 13:19

我剛托朋友在日本買,請問 2 years & 4 years 小朋友服量是什樣?
作者: 1928mickey    時間: 11-3-9 13:42

只食過紅/ 藍色盒既。。。
白色未買過。。
作者: Giant    時間: 11-3-9 14:18

我食過佢有喉糖, 好好味, 可惜香港冇。
作者: 永然    時間: 11-3-9 14:23

點解價錢差咁遠??有d話幾+日元,有d又話千幾??
作者: mickeyeva    時間: 11-3-9 15:34

藍色嗰隻好掂, 上次我出唔到聲, 食2, 3次就開到聲! 我見好似萬0都有得買, 但包裝唔同, 同埋貴D!
原帖由 veronna 於 10-6-3 09:30 發表

呢隻係日本既 ...

歡迎光臨 親子王國 (http://www.baby-kingdom.com/) Powered by Discuz! X1.5