興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

最近我家的金錢樹出了 3 枝類似紅掌掌心的花蕊 , 有冇人見過呀 ? 好唔好 ga ? 須要做d咩野 ? 有冇人可以幫我解說呀 ? Thanks !!!

複式洋房

金錢樹開花有什麼寓意呀

UP

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 Keroppi8 於 10-5-11 13:33 發表
最近我家的金錢樹出了 3 枝類似紅掌掌心的花蕊 , 有冇人見過呀 ? 好唔好 ga ? 須要做d咩野 ? 有冇人可以幫我解說呀 ? Thanks !!!

我細佬3月買左盤返來最近都出左花,佢話金錢樹唔係咁易出花,係擺岩位先會出花架喎,金錢樹係風水來講都會用來擋殺架喎,今年擺北位就最岩咁講.

而且要擺岩位得來出d葉綠油油就仲好,如果出d葉好快就變到暗啞色即擺唔岩位喎.(我都係聽返來,唔知真定假架).

佢d花又真係同紅掌好似不過就白色架,都幾靚呀.
<br><br>

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我見到有pm,不過覆唔到架,成日錯誤講左比管理知都係咁.
我都唔係好知,等我問下細佬再覆你呀.

<br><br>

大宅

好媽媽勳章

我想問下金錢樹幾多日淋一次水架,駛唔駛曬架?我公司有一棵,我大約十日淋一次水,唔知點解棵嘢好謝,好黃...點算好呀?可以點救?

水晶宮

原帖由 sitabb 於 10-6-22 17:11 發表
我想問下金錢樹幾多日淋一次水架,駛唔駛曬架?我公司有一棵,我大約十日淋一次水,唔知點解棵嘢好謝,好黃...點算好呀?可以點救?

同樓主講唔好意思先,咁耐我先搵到我細佬問佢,佢話如果擺個招財位擺岩金錢樹d葉就會綠柔柔招到財就會開花.

同一道理sitabb棵樹攪成咁即個位擺錯左,而且金錢樹係日日都要比水架,咁你試下比米水睇下救唔救到佢,仲要移位,用綿花暖水抹下d葉啦.
<br><br>

大宅

我屋企棵金錢樹在開花後, 在開花位置生左新枝呀, 好翠綠架!

大宅

好媽媽勳章

咁我要同老細講下先,thanks ^^
原帖由 chinatea 於 10-6-22 22:47 發表

同樓主講唔好意思先,咁耐我先搵到我細佬問佢,佢話如果擺個招財位擺岩金錢樹d葉就會綠柔柔招到財就會開花.

同一道理sitabb棵樹攪成咁即個位擺錯左,而且金錢樹係日日都要比水架,咁你試下比米水睇下救唔救到佢,仲要移 ...

首頁

尾頁

跳至