跳至

首頁

尾頁

民房

我下個月去旅行呀都,希望跟下你地D方法阿B 肯食啦~
thanks~~~

別墅

打算去旅行o既媽媽可以試下以下方法:

帶個保溫杯(我用thermos),大人去餐廳開餐時叫碗白飯及滾水,先用小小滾水"浪"熱個杯,倒飯入保溫杯再加滾水,焗15-20分鐘後即成爛飯,如果想變粥就落多少少水焗,夠鐘後用筷子攪下即成。

我係屋企試左先用珍珠米煲飯做測試係成功o既,所以如果去日本旅行又唔想咁辛苦煲粥可以用哩個方法。不過記得去旅行前係屋企試下要加水o既份量喎。

男爵府

原帖由 b-ba-ma 於 10-7-18 14:45 發表

帶個保溫杯(我用thermos),大人去餐廳開餐時叫碗白飯及滾水,先用小小滾水"浪"熱個杯,倒飯入保溫杯再加滾水,焗15-20分鐘後即成爛飯,如果想變粥就落多少少水焗,夠鐘後用筷子攪下即成。

...

呢個方法幾好wok, BB有幾只用保溫杯, 試下先.

複式洋房

Can I ask if the Snayo travel cooker can make 粥仔?

別墅

好媽媽勳章

原帖由 KeiB 於 10-9-3 09:44 發表
Can I ask if the Snayo travel cooker can make 粥仔?

可以呀,不過最好用真空杯焗咗啲米開花先,咁會快啲煮好~

大宅

好似幾好呀...等我又試下先, 因為想PLAN 去澳門呀

原帖由 b-ba-ma 於 10-7-18 14:45 發表

...

首頁

尾頁

跳至