跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

bb生左奶癬兩個月有多,
時好時唔好...
area都好大下...
有時退晒咁滯,
之後唔知點解又有返...

呢幾日仲好紅timmm!!

我已經每次餵完佢都同佢用cc樂抹咀&面,
仲塗d vaseline係奶癬度,都唔好!!
之前睇醫生問過醫生,醫生話冇藥膏俾bb塗
問佢塗vaseline係面上,用黎隔住口水同奶,得唔得~
佢話應該得...
之後試過,都退左好多...

但冇啦啦呢排又差左,
再用返呢個方法又唔work
見到都心痛!!

有咩辦法可以清左d奶癬佢呀??

男爵府

陪月勳章

me2
我阿同你一模一樣 .... 健康院教唔好搽任何野...由佢

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 fufubb2010 於 10-8-7 13:35 發表
me2
我阿同你一模一樣 .... 健康院教唔好搽任何野...由佢

健康院話大大下會好... 但真係好大,好紅...
都唔知bb會唔會痛既...><
但就算佢唔痛,我自己睇到都心痛

別墅

我亞b面仔/頸仔/所有接位都紅紅脫皮,真係好心痛,好吓又差吓.....所以最終都去咗睇皮膚科,
我bb睇咗兒科同皮膚科,醫生話lee d可以叫奶癬/小兒濕疹/油脂性皮炎,好多bb都有,到六個月大情況會好轉.
兒科都話無乜好斷尾處方,搽藥膏好幾日,慢慢又會發,用清水清潔同保濕
皮膚科大至都係咁上吓,開咗d類固醇藥膏,都係個句要等六個月大先會好,如果到六個月仲係咁,bb就真係有濕疹,手尾就長lu

大宅

I use physiogel lotion whenever after feed and clean bb's face, it is gd for allergy bb, there is also a line call Al, it is for 濕疹 also gd

複式洋房

我bb滿月後便開始,後來朋友介紹用qv cream,搽咗3日便見好了七成,無藥性,到藥房可買到,100克50-60元不過你要留意bb訓覺時有冇擦面仔,或用毛巾包實佢會好d,因我個bb曾試過擦到塊面流膿,當時心痛死了...不過bb的奶癬好番後又會出過,總之,見倒有粒粒就幫佢搽,就ok la
原帖由 unicath 於 10-8-7 12:50 發表
bb生左奶癬兩個月有多,
時好時唔好...
area都好大下...
有時退晒咁滯,
之後唔知點解又有返...

呢幾日仲好紅timmm!!

我已經每次餵完佢都同佢用cc樂抹咀&面,
仲塗d vaseline係奶癬度,都唔好!!
之前睇醫生問過醫生,醫 ...

男爵府

好媽媽勳章

多謝你地~~ 我會試下你地d辦法架喇!!真係希望可以快d好返!!6個月一定要好返晒

我bb冇乜擦點擦面仔呀...不過有個嚴重d既問題...佢好鍾意r頭同埋扯頭髮"mit"耳仔...尤其是扭眼訓果陣最狼...見佢咁對自己,好唔開心

別墅

我亞b都鐘意"mit"耳仔
原帖由 unicath 於 10-8-8 01:38 發表
多謝你地~~ 我會試下你地d辦法架喇!!真係希望可以快d好返!!6個月一定要好返晒

我bb冇乜擦點擦面仔呀...不過有個嚴重d既問題...佢好鍾意r頭同埋扯頭髮"mit"耳仔...尤其是扭眼訓果陣最狼...見佢咁對 ...

別墅

我睇皮膚科,醫生話ai有刺激性,最好留待bb1歲後先搽喎!

原帖由 h9800318 於 10-8-7 23:20 發表
I use physiogel lotion whenever after feed and clean bb's face, it is gd for allergy bb, there is also a line call Al, it is for 濕疹 also gd

男爵府

好媽媽勳章

我發現bb女生奶癬果度今日甩皮呀!!點算好呀...我未買qv/physiogel俾佢塗呀,所以見佢甩皮就冇塗vaseline,塗左一隻俾專bb塗既moisturing lotion...但都係甩皮,佢而家訓緊,諗著等佢訓醒,同老公帶埋bb女出去一齊買~~

甩皮係咪差左呀?好驚呀,唔知佢痛唔痛,痕唔痕呢...><

複式洋房

原帖由 Amytell 於 10-8-8 09:59 發表
我睇皮膚科,醫生話ai有刺激性,最好留待bb1歲後先搽喎!

我個兒科醫生開左AI cream 俾我個仔, 仲話全身都搽得喎, 咩有刺激性架?
Hendry 26/4 係仁安出世, 出世時 2.84 kg, 滿月時 4.21 kg

別墅

我個女由滿月到宜家4個月多都一路出粒粒出個不停, 開始時只是幾粒同只在面仔, 宜家已出到全身都係, 見到佢好痕, 我都好心痛...睇左N次皮膚科醫生, 又問過健康院, 初頭去健康院俾護士睇, 佢話個個BB都係咁, 叫我唔使理佢, 只係多d同佢用清水抹面就OK, 大個d就無事...點知越出越多, 再去私家兒童皮膚科度睇, 佢話健康院咁講, 累左好多bb, 佢話唔理佢咪就係會越來越嚴重囉...

醫生話佢要搽類固醇同潤膚, 開了 physiogel俾佢搽, 但都係時好時壞, 初時搽類固醇葯膏都一搽即好, 宜家搽得多, 都好似無咩反應, 但仲係不段咁出, 醫生又話佢係奶粉敏感, 攪到呀女由最初飲的明治, 轉飲了低敏明治, 再轉飲純豆奶...但都仲係咁, 攪到我好灰....

但我媽咪幫我周圍問人, 結果有朋友d女都係咁, 原來係我"駝"呀女時, 食燕窩食得太多, 過多蛋白質, 所以宜家先發出來, 同飲咩奶粉無關...

攪到我宜家都唔知再俾呀女飲咩奶粉好喇....

想問你哋"駝"B的時候係咪都係食好多燕窩呢?

別墅

我無食過燕窩

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我大b時用bioderma嘅pp cream, 好快好,

呢胎.. 個曳豬成日食完手就where面仔, 損哂又紅哂
婆婆臨瞓時幫bb帶手套仔, 然後幫佢搽qv cream, 一晚就靚返哂!

別墅

阿b第一次起紅色一達達(一個月大左右), 我都有幫佢搽physiogel, 幾日後好返~ 呢排又黎過, 差不多每次飲奶都"手未"面搽physiogel, 但都無用... 佢發"孟曾"果時紅得好勁, 好醜樣...
我諗住買ai cream俾佢搽, 係bb展果個攤位問, 果度d人又話搽住physiogel先, 6個月大先搽ai cream... 我見ai cream平, 買左, 宜家都唔知搽唔搽好...

我大肚都無食燕窩呀...

大宅

醫生上個禮拜俾左支QV cream俾仔仔搽, 搽左兩日, 好番晒~ 呢幾日都冇事, 仲滑左好多添~

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 teresa_timothy 於 10-8-9 20:33 發表
醫生上個禮拜俾左支QV cream俾仔仔搽, 搽左兩日, 好番晒~ 呢幾日都冇事, 仲滑左好多添~

QV真係好得!
我每個星期俾牛牛去婆婆度小住一晚, 次次都靚返哂, 我自己搽mustela/bioderma 都係無用.. 上星期問婆婆搽咗乜~ 佢話:咪你放底响度呢支囉! (QV cream!)
於是, 我返屋企搵返枝QV出嚟用.. 今朝繼續靚仔!

男爵府

好媽媽勳章

我陀bb時一d燕窩都唔敢食呀...
驚佢過重,生完先敢

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 小曳人 於 10-8-10 09:55 發表

QV真係好得!
我每個星期俾牛牛去婆婆度小住一晚, 次次都靚返哂, 我自己搽mustela/bioderma 都係無用.. 上星期問婆婆搽咗乜~ 佢話:咪你放底响度呢支囉! (QV cream!)
於是, 我返屋企搵返枝QV出嚟用.. 今朝繼續靚仔!
...

你就好啦~bb一晚好晒~~我買左,搽左一日半喇,都仲係好大,但就淡色左,不過佢一扭一喊又好紅~

男爵府

好媽媽勳章

不過之前我bb奶癬果度甩皮啦,又硬,搽左qv之後冇咁紅之餘,d皮膚好似軟返~我諗真係有好轉喇~~

想問問呢,你地搽qv係淨係搽奶癬患處定係搽埋成塊面架?

首頁

尾頁

跳至