跳至

首頁
12345...7

尾頁

民房

Re: 上水和粉嶺的小學排行榜???

前年我個女乜分都無(只係首名子女分),可以首輪入圍
舊年二輪好多第二第三志願都入到嘉福榮真....
應該比之前易入....
佢地數學最勁,學習風氣好,又無分精英班
更好在暑假無功課做......我個女讀得好開心
hinhei 寫道:
無宗教分又想入啲大熱宗教學校...........機會很微,當然唔係會一定無啦!
我哋呢年就有一個成功係第一輪入咗嘉福榮真!

大宅

hkg,

嘉福榮真o既老師會唔會只重視成績好同乖o既學生?你囡囡有無響學校參加課外活動?

男爵府

係呀........宗教分係父母洗禮紙.........我都未洗禮!!

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

各位,

咁我又想聽下大家對培靈, 粉嶺官立小學, 粉嶺公立學校, 鳳溪廖潤琛, 鳳溪小學依幾間有乜評價? 身邊有冇朋友gei小朋友讀緊?

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)
該用戶已被刪除

男爵府

朗媽 寫道:
hkg,

嘉福榮真o既老師會唔會只重視成績好同乖o既學生?你囡囡有無響學校參加課外活動?

hkg,

係呀...會唔會有咁既情況呀...??

洋房

我喜歡李志達,佢哋有很多活動,又時常得很多獎,佢哋逢學期尾都有學生作品展,我都有去過(我老友個女在那裏讀),因為要看老友個女的作品,所以知佢哋係出面取得好多獎,佢哋唔多宣傳,所以冇乜人知。最重要阿女鍾意返學。
可上佢哋網頁看,www.lctms.edu.hk

男爵府

培靈都幾好架!不過only上下午無全日,校舍比較舊!

粉官 鳳溪 我覺得好差!!

粉公,我一直都講呢間學校唔錯,幾好!!你講咁多間我選我都會首選呢間!校長好好人架!!

廖潤琛,都係麻麻地~~~

個人意見!!

emmypun 寫道:
各位,

咁我又想聽下大家對培靈, 粉嶺官立小學, 粉嶺公立學校, 鳳溪廖潤琛, 鳳溪小學依幾間有乜評價? 身邊有冇朋友gei小朋友讀緊?

子爵府

hinhei,
聽日食唔食早餐呀?

男爵府

我個仔病咗...........好內....................好驚..............明天去覆診又話佢肺炎...................................... :-(

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

hinhei

唔該晒. 咁我想問培靈係咪真係好難入? 另你地係咪講緊上水宣道會搬去Luen Wo Market? 幾時會搬? 培靈同宣道邊間難入d?

By the way, 希望你囝囝快d好番.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

男爵府

我諗培靈易入啲掛.........因通常啲人都唔會放佢係第一或二志願!!
宣道.......好似零七年..............搬.............唔記得!!

大宅

hinhei,

how's hei hei now??? Hope he gets well soon.

大宅

emmypun,

我知有兩個同學仔派到培靈,其中一個派第四志願。聽聞培靈中文幾好,我去過學校聽教育講座,教家長點教導小朋友中、英、數,全部有老師主講,有好幾位老師好生鬼,好吸引人去聽。聽口碑,我覺得呢間學校除左校舍舊同半日制外,係一間質素高的學校。

當日我有問老師幾時轉全日制,佢話未有計劃。

至於廖X琛,呢間學校都唔太差,我指學術方面,但當時我將它排得後過方樹泉係因為聽聞佢會搬去上水鳳X中學轉全日,一來地點隔涉,二來聽聞佢轉全日係未經教統局批准的。

你知唔知你小朋友屬於81 定 80 網?

大宅

Polly,

我諗多數人話嘉福榮真好d,其中一個原因係佢之前個校長辦學出色。以前未分拆時,佢同現任上榮校長分別是上下午校校長,當計劃轉全日制就選定佢當新校校長。

剛過左o個個星期三我打羽毛球,識個媽咪佢囡囡響上榮讀 ,佢話上榮校長真係麻麻地,上榮近幾年 dup o左,佢好期望轉新校長會好d。

講開北區d學校,間間都攞好多獎,唔好用獎項多寡來判斷學校好唔好。我相信有d個人獎項,如綱琴、小提琴、溜冰,未必全是學校的功勞。

伯爵府

好媽媽勳章

其實你們的排名係非常合理的,
兩間榮真,李志達,曾梅 都好好
d老師好有熱忱
也許兩間榮真係教會學校
d老師比較有心

另外可以考慮
宣道小學
惠州---聽說明年有千禧校舍,也聽說申請被 hold著

至於視學報告~~~
其實一到視學殺到,所以學校都會做 show咁做,所以報告未必可以反映那學校有幾好

所以我建議去
聽口碑,去學校看看學生放學情況,觀察老師收工的表情

男爵府

朗媽

Isaac 無發燒了!醫生話佢可能又感冒所以又發燒!
不過不停食住抗生素,個人high到有少少痴痴哋,好鬼曳!!

大宅

[quote]
hinhei 寫道:
朗媽

Isaac 無發燒了!醫生話佢可能又感冒所以又發燒!
不過不停食住抗生素,個人high到有少少痴痴

洋房

1)培靈都幾 小 活動
2)惠州以宣報明年不去千禧校舍.
3)聽說宣道no money去 luen wo hui 校舍

男爵府

HINPA

係囉......佢不單止好似痴咗咁!仲有點敏感,成日周身抓!!

首頁
12345...7

尾頁

跳至