嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...38

尾頁

男爵府

原帖由 ilove_bbb 於 11-3-18 12:44 發表
我本身自己有皮膚敏感,bb出世無耐都有濕疹,唔知係咪有遺傳?
好擔心,之後睇過幾次醫生,搽藥膏...都搞唔掂,手仔,面仔果d都好犀利 好心痛~
後尾個朋友介紹左我睇上門做吸塵機示範,bb既濕疹真係好左,考慮緊買唔 ...

你有皮膚過敏,BB好大機會有呢三樣濕疹,鼻敏感同哮喘...

男爵府

介紹各位濕疹媽媽看一本書<媽媽,我很癢!濕疹病護理手冊>
內面重有一隻DVD比大家睇,還有一本<一粒糖奪命食物過敏病護理手冊>看完後我先明白我們的食物過敏只係小兒科,

大宅

大廚勳章 畀面勳章

我大仔由BB時開始有好嚴重的濕疹, 一直都係皮膚唔太好 , 直至新年前2個月D濕疹一發不可收拾, 由面到腳都留血, 睇過幾十個醫生/醫院都冇好轉過, 直到我爸爸有日見到佢成身濕疹就帶左佢去我地細細個果時的家庭醫生, 比佢打左一針 , 連抗生素都唔洗食 , 亞仔已經好返9成 , 真係好多謝個醫生, 我可以見到亞仔皮光肉滑. THX DR.

cordleia  可以pm介紹嘛,謝謝  發表於 14-7-9 07:53
adaleung0716  可PM介紹嗎?  發表於 14-4-18 00:17

複式洋房

咩針黎架!係咪類固醇

原帖由 janechan 於 11-3-23 23:34 發表
我大仔由BB時開始有好嚴重的濕疹, 一直都係皮膚唔太好 , 直至新年前2個月D濕疹一發不可收拾, 由面到腳都留血, 睇過幾十個醫生/醫院都冇好轉過, 直到我爸爸有日見到佢成身濕疹就帶左佢去我地細細個果時的家庭醫生, 比 ...

洋房

有可能係類固醇針,最好向醫生了解清楚針藥成份。

大宅

大廚勳章 畀面勳章

NO , 唔係類固醇針

子爵府

如果咁簡單一枝針便好. 無副作用. 濕疹就唔會係咁多醫護都說難根治和要長時間醫治的病. 了解多D個仔打了什麼針才知好定唔好.

我奶奶腳痛,醫生幫佢打一枝針便無事. 佢果時都話醫生咁利害. 覺佢好正. 年幾至再痛再打, 後來打密了.最後腳也打歪了.現在行也難.

大宅

阿女有濕疹, 最近連頭皮位都紅紅地又好dry...有邊隻溫和d既洗頭水for濕疹皮膚用? 有無介紹?

大宅

我姑仔同佢囝囝D濕疹又係好利害,但後來我奶奶買左一隻可包含維他命C既負離子洗澡花洒頭比佢屋企用,用左之後佢兩個皮膚明顯改善左好多,而佢囝囝D濕疹仲明顯改善.佢之前係D爛肉同血包圍住對眼的.
呢隻維他命C負離子花洒.係可以殺死同沖走身上皮膚既細菌,仲可以防碘既侵害,加上而家福射咁勁,都應該會岩用

大宅

你地好,我個女都有濕疹, 呢輪又爆發, 好serious呀..
rebecfung, 你可否問你奶奶那個花酒頭係咩地方買呀? 對住d濕疹, 我已經唔知點好.
另外,我想問下大家,醫生話我個女有皮膚, 鼻同氣管敏感, 個鼻成日有鼻涕,無呻出來, 變左鼻屎塞住晒, 晚上變左難呼吸, 一大力吸氣就整傷入面, 而家成日流鼻血.. 醫生比左支藥水我, 要成日滴住才好d. 我想問下大家有冇方法去解決? 唔該晒~

男爵府

回覆 LailaiChan 的帖子

呢幾日我試咗用漂白水幫我個女浸身了,佢之前d濕疹發得好勁乾到龜烈 r到個頭,身流晒血,同埋個身又
係發出d臭味,見到你地咁講咪試吓,我再+埋塊蔗糖比佢浸等佢冇咁乾,浸完我會過一過清水,真係好咗好
多個身同d摺位都唔臭了,面珠仔都唔腫啦,雙眼皮出番來了

男爵府

回覆 jackco-mami 的帖子

醫生話可以3星期一次,最好用大牌子一個樽蓋漂白水加一大盆水.可以幫助殺菌.

大宅

潮流媽咪 發表於 11-3-31 14:03
回覆 jackco-mami 的帖子

醫生話可以3星期一次,最好用大牌子一個樽蓋漂白水加一大盆水.可以幫助殺菌. ...

咁妳有冇試過呀??
呢幾日好乾燥,我個囝d皮膚又差左好多呀~~

男爵府

回覆 珀珀,慧慧媽 的帖子

冇試呀......我日日放濕呢排叫做唔錯(唔讚得,如果唔係就大件事...)

大宅

最近天氣極乾燥,濕疹會發得更嚴重,有些藥物以外的小TIPS給各位媽媽參考。

~先建議大家花幾十蚊買個濕度計放在家中,隨時CKECK住室內濕度。

~開放濕機,但謹記一定要關門關窗才有效。
(e.g.以昨天為例,
室內濕度只有40%,
開門開窗開放濕機只升至42%,
關門關窗開放濕機, 一小時內升至70--75%)

~若實在不方便緊閉門窗, 可嘗試將一機洗完的衫掛在屋內, 又或者四圍掛滿濕毛巾, 濕度可回升5--10%左右。

~不過要記得擺番d吸濕防霉的東西入衣櫃同書櫃, 免得過濕而發霉。

~另外在極乾燥的時候, 可嘗試用aqueous cream代替皂液洗手。用法是先將手濕水,用小湯匙/茶匙(避免直接用手弄污)筆一匙cream搓搓手,再用水沖洗, 同用毛巾輕輕拍乾, 不要擦乾。這方法是做老人服務的專業社工教的。

~不要用綠水拖地, 就算點過水都會有殘留的, 養寵物的人就知道, d狗狗腳仔會好容易爛。用狶釋的滴露/沙威龍總好過綠水。另外一種方法是用白醋拖地, 一些環保人士教路, 可以一桶水加一至兩湯匙的白醋拖地, 都有效殺菌兼不傷皮膚的, 我地盡量用少d化學野會好d。用檸檬汁都可以, 不過唔係好知個份量。

我仔仔的濕疹同鼻敏感都好嚴重, 這些方法雖然不能醫好甚麼, 但至少可舒緩倒他的不適, 大家參考下啦。

Robo  Thank you啊!不過我都有加濕機,但係似乎效果唔明顯....  發表於 11-12-9 12:32

複式洋房

我bb之前食開明治低敏, 呢家想轉奶粉. 請問能恩係咪本身已經係低敏. 定係低敏係分開既? 另外, 有無媽咪試過S26HA 同能恩. 請給點意見. 謝謝.

禁止訪問

別墅

其實止痕我知 physoigel ai cream 已經ok, 因為我bb都有濕疹係醫生叫我買, 佢話可以止痕, 我見我bb都用得幾好, 之後我俾姨try因為佢有主婦手, 佢話用咗夜晚唔痕但感覺唔可以保濕, 你有無試過呀?

大宅

回覆 潮流媽咪 的帖子

多謝推介, 兩本書都剛剛看完了, 好容易睇, 一日之內就看完, 簡單清楚易明。

複式洋房

各位媽咪你地好,我既小寶寶出世至現在10個月,d濕疹一直都有,雖然未去到流血,但面部,手,脚都一直未好,睇過醫生渣過藥都一樣,好煩惱,好擔心!其實濕疹係咪唔會好既呢?

首頁
12345...38

尾頁

跳至