嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...38

尾頁

大宅

回覆 janechan 的帖子

可否pm or email 告訴我是那個家庭醫生, 我兒4歲, 有濕疹, 轉了幾個醫生也醫不好, 好擔心呀, 謝謝!

[email protected]

別墅

回覆 yoyofung88 的帖子

係, 濕疹係唔會好, 但係可以幫佢減低復發機會, 最重要係保持bb皮膚濕潤乾爽, 又唔好俾佢熱仲要乾淨

複式洋房

回覆 jassc2006 的帖子

係,真的很煩,眼見阿仔有好多美食都冇得食,好慘吖.....>.<

大宅

各位,我想講下我個女的case:

我個女而家2歲半.

我個女出世一個月後,轉全奶粉,開始有濕疹.. 當時佢食friso. 咁我見佢搽乜都無乜效, 就同佢轉能恩. 當所有餐都食能恩後, 爆得仲勁. 全身都係.我當時立即轉返friso.咁就好d. 之後一路食friso, 都keep住有濕疹,但叫普通.

之前friso嚴重缺貨, 無奶粉買.只好逼住轉奶粉.轉的時候個女都有濕疹架. 當時都好驚能恩事件再次發生,但又想個女都2歲,應該好d. 咁我轉左雀巢excel, 點知一路keep住有濕疹,仲愈來愈勁, 勁到已經要去睇政府專科,佢r爛晒對腳,連搽類固醇藥膏都無用..唉,想無可想, 只好戒咁d奶, 戒剩2餐(佢之前一日4餐, 成日要飲), 結果, 2日後已經好好多. 我而家希望佢能快d戒奶.

如果有d小朋友又係咁大個都有濕疹,但又keep住飲奶,不如試下減少d奶的份量.

大宅

除了cream同藥膏的另外選擇
甜杏仁油
Sweet Almond

含豐富維生素A、B1、B2、B6、E、蛋白質,脂肪酸。潤滑性高但非常清爽。適合嬰兒、乾性、皺紋粉刺及敏感性肌膚。滋潤、軟化膚質功能良好、適合做全身按摩,可作治療痕癢、紅腫、乾燥和發炎的香薰治療,具滋潤功能。可與各種精華油配合,適合各種皮膚使用。
橄欖油
Olive Oil

含大量不飽和脂肪酸,溫和不刺激,對陽光曬傷有緩和功能。可用於減肥,抗老化曬傷及各種風濕及關節拗傷。亦可作護髮油。

金盞花

花瓣或葉片浸在溫和油脂中所形成的浸泡油,治療皮膚創傷療效很好。製成浸泡液,是良好的潤膚水,製成軟膏對於皮膚傷口和瘀傷有舒緩的效果。製成漱口水能強化牙齦治療口腔潰爛。花瓣碎製成精油具有防腐、殺菌、滋養、補身等效果,治療皮膚病、燒傷、婦人病等均具功效,因此價格非常昂貴。製成沐浴乳有潔淨滋潤肌膚作用,沐浴後再以含其菁華液之乳霜全身按摩可預防老化,改善粗糙龜裂現象,讓皮膚保持彈性迅速恢復年輕。有嬰兒護膚系列以金盞花精油為主成份,為異位性、敏感性膚質的寶寶提供最貼心的服務。

別墅

小兒的病曆:

出世逗留e院5天打抗生素 (無濕疹)

2個月出濕疹(會退但轉位的)---做保濕觀察--反覆出濕疹

4個月出濕疹(全身,不退)看兒科---轉低敏milk power "能恩"做保濕觀察---慢性輕度改進但全身濕疹無退過...

6個月突發serious濕疹在臉(全身都有濕疹), 好痕+成日scratch在臉要看e生---臉和主要部份揸類固醇3-5天後明顯好了, 5天後無揸發疹(全身+頭+發熱)...只可用lotion頂住...2星期輕度改進但全身濕疹無退過

6.5個月見陌生人cry至全身發疹(全身超bloody紅唔退好熱)...食止痕藥好在退了紅但全身濕疹無退過

有無人的病曆相似又好番可以幫忙?感激
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

複式洋房

我BB剛5個月大

大慨1個月左右皮膚泛紅, 初以為是頭泥 及 奶癬. 只勤清潔. (飲惠氏)

1個月後轉明治, 間中皮膚有紅, 但醫生說不是濕疹. 是敏感而已.

到2個多月大, 醫生說是濕疹. 後轉明治低敏奶粉. 接著皮膚(全身)一直反反覆覆的, 臉/腳/手有時會出水, 塗藥膏+護理後, 一般都會2-3天好. 但又會轉另一處起...有時會過幾天才又起來....反反覆覆的.

現在剛5個月, 在轉能恩...遲些開始吃粥, 會減少給奶...看會否好些.

最難過是他把自己狠狠的抓損, 為BB的濕疹我晚上都不知哭了多少回. 很難過. 而且在街上, 老給奇異眼光看著....或給說話...就很難過. 最近發現若抓著他的手不讓他抓傷自己, 他的脾氣很大. 很怕他因此變臭脾氣.

別墅

███ 你BB有濕疹,做父母嘅你有無同樣有濕疹 ar ?? 或者其他過敏病??e.g. 鼻敏感,哮喘

███ 聽講濕疹有遺傳傾向,喺唔喺?

民房

我bb十四個月, 有濕疹, 請問可以塗咩牌子太陽油呢?

別墅

Mrs_May_Cheung 發表於 11-5-8 01:23
███ 你BB有濕疹,做父母嘅你有無同樣有濕疹 ar ?? 或者其他過敏病??e.g. 鼻敏感,哮喘

███ 聽講濕 ...

係架. 我聽醫生(無論中醫同西醫)講過,過敏體質係會遺傳架.
西醫果個講法係媽媽陀B果陣有過敏,會將自己身體既抗體傳俾阿B,而果D抗體就係媽媽過敏發作果陣身體所產生既野
當阿B出左世之後, 係會比較容易因為食左某D,咁令過敏發作,呢樣野都某程度上解釋左點解有D阿B由細到大唔係食過好多類型既野食, 但係有好嚴重既過敏. 所以醫生都會提醒準媽媽要注意自己既過敏問題,去做測試又好, 戒口又好, 當然食敏感藥就唔好啦

而當小朋友有左過敏體質,就會更容易演變其他過敏問題,好似一波波咁升級。係咁上下,我唔係好識點形容清楚,果陣我去biotek做過敏測試,個營養師俾左幅關於呢樣野既chart我,我要搵番出來先~~~~

別墅

回覆 angelhim 的帖子

一時間冇咩IDEA添~
不過你可以睇睇呢個網
呢個環保組織年年會check實好多牌子既防曬, 再評分. 同指出有問題/可疑既成分,幾好的

http://www.ewg.org/2010sunscreen/best-beach-sport-sunscreens/

民房

有一隻澳洲生產叫 Cherub Rubs 既 Skin Balm, 冇藥性, 聽講好work!

男爵府

hi

我都好久沒上來啦, 大家的小朋友皮膚還好?
我仔冬天都好的的 , 現在又發得好勁 , 主要是手同腳, 特別是腳 眼, 膝頭哥 前後 , 又是晚晚"r " 搞到大家沒覺好睡 , 一"R "損, 擦CREAM 又痛 , 真的是心痛死啦 ...

民房

冼麗生
中醫師註冊編號: 003273
應診地址: 上環蘇杭街104號秀平商業大廈13字樓 (急庇利街口)
電話: 2544 1306
各位有濕疹b的媽咪,小囡由3個月大開始有濕疹,現在已經九個月大,2個面仔經常爛面,極度心痛,經常找到流晒血,後來由朋友介紹睇左上述中醫,食左一日葯十煲藥沖涼十搽葯膏,已經有明顯好轉,亦知道已經有好多濕疹b都睇好左,希望可以幫到各位媽咪啦!

複式洋房

回覆 miffypekkle 的帖子

miffypekkle, 你不如試下牛欄牌既美力加(或美加力), 粉紅色, 細裝, 萬寧(有藥房)先有得賣, 我個仔既皮膚E生介紹, 我個仔都有濕疹, E生建議食呢隻, 係陳曦齡E生, 不過呢隻奶粉唔好飲, 你試試得唔得.

大宅

angelhim 發表於 11-5-10 23:18
我bb十四個月, 有濕疹, 請問可以塗咩牌子太陽油呢?

試試california baby的SPF30+ sunscreen lotion吧.全天然.
在以下report中它是非常安全的.
銅鑼灣Little Giant有售.

http://www.ewg.org/2010sunscreen/finding-the-best-sunscreens/323373/California-Baby-Sunscreen-Lotion-No-Fragrance-SPF/

複式洋房

這星期帶囝囝去看中醫, 皮膚有點改善. 但很乾, 會抓. 一抓就出水. 他抱著睡時是可以不抓的, 但一把他放回床上, 他就會立刻不停摔面. 還愛用枕頭磨頭. 弄得出水也未停. 要跟他角力很久, 他才肯罷休.

昨晚又跟他角力, 看到他這樣心裡很難過. 精緒一下控制不了, 就把他坐起來. 跟他說, 媽媽和你以後也不睡覺了 (因不睡覺時, 他不會這樣磨/摔頭的). 大慨把他嚇壞了, 他哭起來. 老公見我哭起來, 就把囝囝抱起. 要我休息一下.

我也給自己的情緒嚇倒了...

有媽媽有相同情況嗎? 怎麼控制他磨頭?

ah80327  我個仔都係成日將塊面磨毛巾, 我都無辦法  發表於 11-5-15 22:31

男爵府

回覆 Littlepota 的帖子

我很明白...我個女都係咁一自己瞓(未瞓林)就不停咁抓同摔面,所以我會喺佢瞓時會用塊(薄)布扣實佢,咁樣佢就抓唔到面同頭仲會瞓得好定...你試吓啦~

rainbow1230  你好呀..我都想知道點樣扣呀...可否教下我呀...thanks ^^  發表於 12-1-2 10:30
ah80327  想問下點扣?  發表於 11-5-15 22:32

男爵府

回覆 jackco-mami 的帖子

你冇e-mail send d相給你看看我點樣扣....

複式洋房

回覆 jackco-mami 的帖子

我都想知點扣ar~ 我PM個電郵地址俾妳ar, thx.

首頁
12345...38

尾頁

跳至