跳至

首頁

尾頁

複式洋房

香港人嫁到台灣去,想在台灣生小孩,但未有台灣的醫療證,也暫時未取得台灣身份,如在醫院生孩子,要多少錢呢?如開刀生,是否又會比較貴呀?另外,產前檢查每次要多少錢呀?有超聲波嗎?還有,如果小孩子出世後,有沒有政府提供的免費疫苗注射(好像在香港的健康院一樣)?如在港生,小孩子回台灣申請入籍會不會很困難呀?
本人正苦惱在港還是台生,希望大家能幫幫忙呢!千萬個謝謝!!!

男爵府

月餅勳章

你可以參考以下連結的討論:
http://china-wife.com.tw/viewthread.php?tid=65585&extra=page%3D1

洋房

如果你沒有健保卡 , 不如在香港生. 這樣自己在熟悉的環境自己也比較安心. 小朋友的部分可以等他可以坐飛機的時候回去停差不多一個月的的時間依據爸爸是台灣人的身分取得國籍跟戶籍.

大宅

請問你最後係邊度生呀? 我case同你一樣呀

洋房

我剛生完回來 有健保卡的話很便宜, 我在私家醫院每次產撿大約台幣 150-500. 生產在醫院住兩天在兩人房, 寶寶住保溫箱總共台幣4000.

如果沒健保卡, 一天病房費大約 3000. 據我所知,自費C sec. 大約30,000.

daddy 有在台灣設籍打五合一免費, 如果設籍台北市超過一年就有兩萬塊生育獎金. good luck!

大宅

回覆 moofyjo 的帖子

我想了解下呀...
點解你係台灣生唔係香港生既?你所有檢查都係台灣做架?咪有媽媽手冊囉...
我而家14WK, 仲未決定係邊度生....
係台灣生會唔會好似香港生咁成日話冇床位架?
同埋台灣D醫療得唔得?

我同男友而家都好煩惱...咩都未定到..

大宅

回覆:請問在台灣生孩子要多少錢?

我第一胎係台灣生 第二胎係香港生 如果再生的話我會係台灣生
我去年係台灣生大女係無健保卡 用自費 埋單約9萬台幣 (我住單人房加緊急開刀加術後止痛加女兒照燈)我由懷孕到生都在台灣檢查 一次350台幣 仲有每次有超聲波跟照片 而且生個陣唔駛好似香港咁要同好多大陸人同一病房 根本無得休息 因為台灣有好多婦產科診所可以生小孩 仲有可以同一個醫生跟到你生 如果係香港政府醫院生 檢查每次都唔同醫生 生個陣護理人員人手不足 病房又嘈 新手媽媽唔識野都好難問到野 我好後悔第二胎係香港生(我係嫁到台灣的香港媽咪)

大宅

回覆 babynana12 的帖子

我都將會嫁到台灣架,
不過有bb先...

你嫁去邊度?台北呀?

我先生攪錯左, 所以而家我年底去台灣生...會無健保...
今日知道左真係..好傷心...因為要比好多錢去生...
但係香港生, 佢又照顧唔到我, 佢又擔心...我會產後抑鬱...hahaha

如果好似你咁,要開刀...都幾多錢喎....成9萬台幣....
我見我之前睇過1次產檢..係馬階睇..佢話自費自然生係台幣30,000

.........

仲有而家煩緊bb香港身分的問題
而家先知, 原來我係台灣生, 佢會冇香港永久居民身份的....><
係咪架?

大宅

我係嫁去台北 你係咪係香港出世的香港人 係的話你的小孩出世可以做香港永久性居民 而家我兩個女係台灣居民點亦係香港永久性居民 佢地拎住兩本護照(香港護照同台灣護照)
你再有咩唔明可以問我

大宅

回覆 babynana12 的帖子

我先生係屏東人, 不過而家係新竹番工, 所以我地都住新竹呀
我過2日就去台灣坐4個月監啦, 為左拎張健保卡...
我係香港出生既香港人, 有3粒星身份證架, 哈哈
咁我bb係新竹生,
下年坐完月番香港時, 我係咪可以去幫阿bb申請HKSAR passport 同申請身分證,
因為我見有d媽咪話身分證只係得1粒星, 唔係永久居民,
除非住滿7年先可以有永久居民資格, 但我個case應該冇咩可能比小朋友係香港住滿7年呀

所以呢度攪到好煩, 都唔知到底點既....
上網搵, 又好似好少我地呢類case既香港媽咪.....
><

大宅

我大女都拎左特區護照了 到時你bb出世後 報左戶籍後 可以係台灣上香港入境處網站下載表格 再連同所需文件 寄返香港入境處 通常處理時間為交齊所有文件後的四至六星期就會有結果
不過我返香港先搞 拖左好耐 你可以係台灣先申請好再返香港
申請成功會有張身份更改的通知書 到時申請特區護照同回港證時證明你在台灣生的小朋友已經係香港永久性居民 而個封通知書要留到18歲 因為11同18歲換身份證時 個封信會用到(負責我個案的入境處職員講的)唔明的話可以再問我

子爵府

引用:我第一胎係台灣生+第二胎係香港生+如果再生

原帖由 babynana12 於 11-09-20 發表
我第一胎係台灣生 第二胎係香港生 如果再生的話我會係台灣生
我去年係台灣生大女係無健保卡 用自費 埋單約9 ...
我想請教,你第一胎係台灣生咁拎唔拎到香港身份證啊?我宜家煩惱緊響邊度生

大宅

引用:Quote:原帖由+babynana12+於+11-09-20+發表

原帖由 LubiLubi 於 12-12-11 發表
我想請教,你第一胎係台灣生咁拎唔拎到香港身份證啊?我宜家煩惱緊響邊度生

...
拎到呀,只要你係香港出世的香港居民

大宅

回覆:LubiLubi 的帖子

頭先喺第二版見到好似2011年改左例,喺外國生子女攞唔到3粒星身份證...

子爵府

babynana12 發表於 11-9-23 15:00
我係嫁去台北 你係咪係香港出世的香港人 係的話你的小孩出世可以做香港永久性居民 而家我兩個女係台灣居民 ...

小朋友有2本護照, 咁請問父母呢? 你同你先生係唔係都可以隨意選擇係邊定居? 可以有2本護照架?thanks

別墅

引用:我係嫁去台北+你係咪係香港出世的香港人+係

原帖由 babynana12 於 11-09-23 發表
我係嫁去台北 你係咪係香港出世的香港人 係的話你的小孩出世可以做香港永久性居民 而家我兩個女係台灣居民 ...
我想問下申請結婚既簽證,有效期幾耐?
同你嫁過去之後幾耐會有保健呢?

大宅

回覆:請問在台灣生孩子要多少錢

如喺台灣生係咪攞唔到3粒星HKlD?冇3粒星好似冇得申請回鄉証,唔知係咪咁呢?

子爵府

moofyjo 發表於 11-6-20 21:53
我剛生完回來 有健保卡的話很便宜, 我在私家醫院每次產撿大約台幣 150-500. 生產在醫院住兩天在兩人房, 寶 ...

嫁去台灣點申請保健卡架?THX

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至