網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

第一個朋友比人偷錢
我有個朋友~佢支付寶既餘額比人盜用左~用左兩次~成功交易左~跟手果個人即時取消個acc
朋友投訴左~但係回應話係因為成功交易左所以無得退款~叫佢報警-_-
賣出果間野~仲執埋-_____-
我古個人知道我朋友係香港人~所以特登搞鬼~有無人試過~可以點做~

第二個朋友比人偷錢29/4/2011
岩岩有個FR又比人偷錢
已經第二個FR~大家小心D
今次同上次個FR既情況都唔同~
今次係個店主屈佢,話佢買咗個唔知點咭,入咗佢帳戶,佢問個店主係乜帳戶,店主死都唔講,又話個帳號係佢自己俾個店主,佢冇可能唔知!

另一個媽媽分享都係比人偷左錢10/5/2011
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3883512&extra=page%3D1

大宅

點解會比人盜用左??
比左pw人地??

男爵府

我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

佢話係比人盜~無比過pw人架wow

大宅

有冇打去淘寶hotline?

男爵府

BK Milk勳章

大家要小心!!金額大嗎..?

大宅

好驚喎 係咪pw組合太容易撞呀?有無定期改pw架?

男爵府

餘額應該唔多~但係個fr都好嬲啦~比人咁拿錢法~大家都要小心d~盡可能將名同pw都分段入~我古咁會好d

我個fr都係玩左淘寶無耐~應該未試過改pw

伯爵府

會唔會係自己朋友/屋企人?
好驚喎!

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

我都好驚這情況發生, 所以用電腦只會用有防毒的電腦, 防駭客.

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

所以我每次要買野先入錢,夠買就算.就算有餘額都係得數十元.

sharonhwyc  我都係,而家個a/c得返幾毫子~  發表於 11-5-1 14:37
bbbonniebb  我都係呀  發表於 11-4-29 13:47
hinhin_ma  ME 2  發表於 11-4-29 13:11

別墅

會唔會係個賣家比左個假網址佢登入,根住拎左佢個PW呀?

男爵府

係咪有人旺旺佢,俾條link佢click,ed好高危架

禁止訪問

公爵府

其實申請"實名認證"同"數字證書"係咪一定安全呢 ??

複式洋房

最安全的做法係做實名認証+電子証書(需先綁定手機), 要裝左呢張証書的電腦先可以進行付款!

以前要用手機認証, 現在新登記的會員好似可以用香港手機, 現有用戶好似都得咖.....

短處係無咁方便, 你想在另一部電腦俾付款都唔得!

複式洋房

原帖由 rocketgor 於 11-3-25 16:12 發表
會唔會係個賣家比左個假網址佢登入,根住拎左佢個PW呀?

只要係 http://xxx.alipay.com/xxxxxx/xxx/xxx
(x 代表任何字母)

一定安全, 並非什麼釣魚網站!

大宅

原帖由 poe7calvin 於 11-3-26 13:14 發表
最安全的做法係做實名認証+電子証書(需先綁定手機), 要裝左呢張証書的電腦先可以進行付款!

以前要用手機認証, 現在新登記的會員好似可以用香港手機, 現有用戶好似都得咖.....

短處係無咁方便, 你想在另一部電腦俾 ...

我都做左呢兩樣野, 其實如果要係第二部腦付錢都得,或者部機洗左, 就用 backup 個數字証書就得架啦,另外, 我打過去問淘寶 hotline, 佢地話香港號碼唔得喎

大宅

咁恐怖? 其實我都唔敢入太多錢,買野前先入錢,入到啱啱好,廢事有乜事都唔知點追究。
淘點會唔會幫到呢? 有HK HOTLINE。

男爵府

岩岩有個FR又比人偷錢
已經第二個FR~大家小心D
今次同上次個FR既情況都唔同~
今次係個店主屈佢,話佢買咗個唔知點咭,入咗佢帳戶,佢問個店主係乜帳戶,店主死都唔講,又話個帳號係佢自己俾個店主,佢冇可能唔知!
上次就個FR比人用左兩次錢~但係間店就即刻執左笠

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我就算充值, 都會即充即用, 唔會剩多過$100
依家仲得返兩個幾添, 唔知點可以用埋佢.

首頁

尾頁

跳至