婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

請問有冇人試過患類風濕後打生物制劑(恩利/恩博),可否分享一下過程及療效

洋房

我都是患R.A ,聽講話個反應個個唔同

原帖由 minniemouse131 於 11-3-25 14:53 發表
請問有冇人試過患類風濕後打生物制劑(恩利/恩博),可否分享一下過程及療效

伯爵府

你幾多歲,病發幾耐?你點醫?E生有冇建議你打?

大宅

回覆 minniemouse131 的帖子

我想問打這枝針每針要幾錢?

伯爵府

回覆 ksw 的帖子

有幾種,有D平D$3,XXX,但每要每個禮拜打,有D貴D,就兩個,四個禮拜咁打,有D係吊針,要入E院吊,過程2hrs
你問清楚你個E生,佢會俾到答案你,因為個個人嘅情況唔同

大宅

[恩利]不是一只單一生物制劑嗎?

伯爵府

[恩利]係其中一種生物制劑$3,xxx,我講有幾種意思係有幾種其他生物制劑嘅牌子可供選擇

大宅

我想問$3.XXX打幾多針?你會唔會打?

伯爵府

$3,xxx係一針嘅價錢,我會打8針先

大宅

請問3千幾打一針,一星期一次,是否長期打,我冇經濟能力,怎辦?

伯爵府

你E家情況點?
可以先打8針(一星期一針)
跟住兩星期一針,問吓E生,佢會按你情況開藥俾你,打針同唔打針食嘅藥唔同

大宅

我有E個病8年啦!一直都有食藥,上次驗血後E院打電話來叫我停藥,13号覆診可能會叫我打生物制劑,所以我想了解多D?

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

伯爵府

回覆 MrsYim 的帖子

點解食咗咁多年藥先嚟打針?你E家D關節痛唔痛?

大宅

現在除了左手大姆指的關節大和小許痛外,都算控制得到,但這次驗血可能肝腎功能指數高了,所以要停藥。

伯爵府

IC,咁你都控制得好好喎,係咪好早期就開始醫?
食開咩藥,MTX?幾多粒?
我一星期一次,每次3粒,隔兩日食葉酸2粒
你睇C+定政府?

大宅

我當年驗到係立刻醫,因為呢個病頭兩年係治療嘅黃金時期,初期睇私家,後來政府,食開d藥政府都可比到的,過覆診相隔時間會耐d,大約20星期一次,e+我食MTX3粒加leflunomide一粒。早期很痛時類固醇都食過,後來介左。

伯爵府

回覆 MrsYim 的帖子

IC,情況好似同我差唔多,不過我覺得D藥好似幾傷身,我食咗兩個月度,個人精神唔係咁夠,又好似冇以前咁好中氣,呢個禮拜兩隻耳仔入面有時好痛,睇耳鼻喉又話冇乜嘢,神經痛喎,唉......都唔知點講,唔知係咪心理作用,好似周身唔妥咁

大宅

你打生物制劑仲要食藥嗎?你係私家打定政府打,個病係咪初起呢?唔知政府打針會唔會平d?

伯爵府

係,我係初起,1/2011病發,3/2011用藥,我打針+食藥叫合併療法,上網search過,對醫治初起嘅病人好有成效,我E家一直都係睇緊私家,排咗政府,要12月先有得睇,仲要只係內科,邊等得咁耐

首頁

尾頁

跳至