•   酷熱天氣警告現正生效 - 資料由天文台提供 34oC 65 %

嬰幼兒產品用家評台
王國商店facebook專頁
王國facebook
義工

搜索
親子王國 首頁 樓市動向 遲左打厘印要罰款!!
go

遲左打厘印要罰款!!

大宅

個租客之前又無強調份租約要打厘印,有無催,又時時不在港,所以舊年拖到現在都未打!e家突然話要打,因為佢老公要給學校claim錢。剛才一check之下,原來過期兩個月以上,要罰10倍,本來$720變$7,200 :shock 係真唔係真 :mmm 有無得講數ga?又,如果無打厘印的租約,是否可以用來claim房津呀?請大家指點迷津!!

王國熱話
人在做,meow 在看!
狗狗轉糧
有小朋友,邊隻貓砂好?
我地想絶育前生bb想找女朋友

複式洋房

回覆 Eva 的帖子

親自去求請可以減到3000

伯爵府

雙方改返個租約簽署日期咪得law,租賃期不用改,個d稅局職員都會咁教。

大宅

求情. 是旦俾個理由

伯爵府

無得求情, 你過期(租約簽署日期計)稅局一打Stamp就要罸, 你唔打收返, 回去改日期(只需改個 簽署日期), 稅局唔會理你的.

其實現在可以綱上打Stamp, 好方便, 不用走來走去.

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

租客份租約copy 係邊個度? 租約有冇寫厘印一人一半? 如果冇寫一人一半厘印你可以叫租客自己去打厘印就得.

法例冇指定厘印要由邊一方打, 唔打亦只係有需要時比罰款, 只係兩份一齊打厘印copy 比多$5 就得, 分開打就要比足錢......

大宅

howmuch 發表於 11-3-31 10:32
無得求情, 你過期(租約簽署日期計)稅局一打Stamp就要罸, 你唔打收返, 回去改日期(只需改個 簽署日期), 稅局 ...

有得求情, 我c6 間屋上手業主冇打stamp, 份約超過一年, 因為c6要趕租霸走, 補打番stamp.
我地求情, 罰款$500, 不過平過10倍好多啦. 但樓主本身個stamp都要700幾, 我就唔知求情價係罰幾多啦.

伯爵府

回覆 clpapa 的帖子

Sorry, 插口, 法例是寫明打Stamp 是 立約雙方的共同責任. 正因如此, 租約都寫明費用各半, 但只是說明費用分擔的問題, 但共同責任還在.

其實買賣物業的Stamp Duty都一樣, 在S&P寫明是由買家付, 是習慣, 也是為了厘清費用的分擔.

版主

法例係話共同責任, 但冇話唔可以各自打厘印, 各自打厘印只係要各自比全數,冇左複本$5 優惠.

每份租約都唔同, 我就唔敢講"租約寫明費用各半"LA.

伯爵府

clpapa 發表於 11-3-31 14:44
法例係話共同責任, 但冇話唔可以各自打厘印, 各自打厘印只係要各自比全數,冇左複本$5 優惠.

每份租約都唔 ...

一份約打一次就可以, 共同責任的意思是一方打了, 另一方就可免除責任, 如果雙方在沒有溝通下重覆激納stamp Duty, 是可以要求退款.

如果租約無寫明各半承擔, 是可以的, 但會做成爭拗, 一份謹慎的合約, 都應該寫.

版主

howmuch 發表於 11-3-31 15:12
一份約打一次就可以, 共同責任的意思是一方打了, 另一方就可免除責任, 如果雙方在沒有溝通下重覆激納sta ...

呢個問題有趣, 我都未試過要分開打租約厘印, 更加唔好話要分開打完再要求退返LA. 但我想指出樓主既情況我咁理解:

租賃相方原本都冇打算打厘印, (暫時唔討論是否合法先), 到而家租方因為某D原因要打番厘印, 但而家就要比罰款..... 我意見就係叫租客用自己果份租約自己比罰款去打厘印, 根本唔使煩到自己.

對樓主來講而家唔打厘印同之前唔打, 又或者將來因為某D原因至打厘印分別唔大, 最多都係比十倍厘印.

如果樓主而家真係想打番厘印, 都可以去申請減免罰款既 (以下資料來自http://www.gov.hk/tc/residents/taxes/stamp/timelimit/late_stamping.htm)

申請減免罰款印花稅署署長可視乎每宗個案的個別情況,減免部分或全部罰款。若屬主動披露個案及並非蓄意延誤,印花稅署署長通常會按以下公式計算減免後的罰款,但罰款額最少為$500:
減免後的罰款=14% × 應繳印花稅 × 逾期日數 / 365日
罰款的減免可視乎個案的特殊情況而向上或向下調整。舉例來說,若屬印花稅署進行審查時發現的逾期加蓋印花稅個案(即並非主動披露個案),上述公式並不適用。此外,如被發現再次或重複多次逾期加蓋印花,罰款會加重。
如要申請減免罰款,應以書面提出,解釋逾期原因,並按需要隨附證據。

別墅

回覆 clsee 的帖子

請問求情信嘅內容要點寫? 有冇sample?

大宅

littlepigma 發表於 11-4-1 18:26
回覆 clsee 的帖子

請問求情信嘅內容要點寫? 有冇sample?

冇sample架, 求其了幾隻字就得架啦