懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家好呀!

我好擔心怕 BB 已有影響,因我該來M果日有谷M的感覺,條腰都有痛,但又無M黎喎,痛下停下都為此了兩日,之後又無谷M的痛楚,然後我用驗孕棒去驗,先知到真係懷孕了。

唔知有無媽咪都有似我咁的痛,但都無影響BB架,我好擔心,擔心到每晚都訓唔著! 但而家又無得去照因我知要等到 7w 先可以照到 BB心跳。

等大家的回覆,多謝晒!
祝甘多位媽咪&BB健康快樂 順利出世呀 ^_^

大宅

回覆 gijarbb 的帖子

有谷M的感覺有咩唔妥,你擔心對BB會有咩影響呀? 唔好咁擔心啦!因為有左b個子宮會有變化,咪可能會feel到有谷M的感覺囉!
我由最後一次排卵到驗到有左嗰幾個星期都成日有谷M的感覺,而家少左,but間唔中都有,聽講話係子宮大緊,應該無問題既,只要唔係持續大痛就OK, 有時自己諗得多又好似痛痛地咁,心情都會有影響。

大宅

it's normal to have a M的感覺~~~~

複式洋房

回覆:M該到果日有谷M, 之後知有懷孕,不知系咪有影響呢?

正常不過啦!我第一胎開始嗰陣都勁m痛!但係痛極都唔嚟,最後發現真是懷孕!有左之後子宮環境會改變,而家我bb都歲幾喇,健康完全冇問題!唔好過份擔心,情緒影響bb仲大呀!

複式洋房

回覆:M該到果日有谷M, 之後知有懷孕,不知系咪有影響呢?

正常不過啦!我第一胎開始嗰陣都勁m痛!但係痛極都唔嚟,最後發現真是懷孕!有左之後子宮環境會改變,而家我bb都歲幾喇,健康完全冇問題!唔好過份擔心,情緒影響bb仲大呀!

男爵府

真係正常不過,所以唔駛擔心,我而家已經20WEEK,原本應該年初5或初6黎M,前幾天開始已經有M痛感覺,仲有流啡添!!點知到咗年初七都未見紅,用驗孕棒知有咗,所以冇問題,唔駛驚!!最緊要你而家唔好有流啡流血就冇事架喇!!我都係要等到成8WEEK私家先肯見我,佢話週數少睇唔到喎!!你而家要放鬆心情,如果有流血流啡就要即刻睇醫生,唔好咁粗勞,要食葉酸喎!!而家要食番喇!!我自己就未有BB已經有食,咁你可以連埋孕婦維他命一齊食!!

男爵府

真係正常不過,所以唔駛擔心,我而家已經20WEEK,原本應該年初5或初6黎M,前幾天開始已經有M痛感覺,仲有流啡添!!點知到咗年初七都未見紅,用驗孕棒知有咗,所以冇問題,唔駛驚!!最緊要你而家唔好有流啡流血就冇事架喇!!我都係要等到成8WEEK私家先肯見我,佢話週數少睇唔到喎!!你而家要放鬆心情,如果有流血流啡就要即刻睇醫生,唔好咁粗勞,要食葉酸喎!!而家要食番喇!!我自己就未有BB已經有食,咁你可以連埋孕婦維他命一齊食!!

別墅

多謝咁多位的回覆。。我睇完你地的留言,心情靚返晒呀。。因我之前有兩次小產。 第一次係照唔到BB有心跳,第二次陀到亞B4個月突然無左心跳 但到第三次就生左個女,現在就黎兩歲。。

諗返起我的前科真係好擔心,怕肚痛會影響BB呀。。請明白我。。但我又今晚開始,我要加油,唔會諗D唔開心既事架啦

同埋我仲想問,唔知有無媽咪到5w 時有一條條好似M就黎完的啡色好細條好細條混響分泌度呀? 但又唔次流啡呀。。呢D系咪都係正常架?

麻煩再回覆我可以嗎? 唔該晒!

別墅

anglejodi...

多謝你提點我要食葉酸,我現在食緊架啦,係家計會幾年前介紹我食,有連埋維他命架啦。。希望BB可以健康成長,希望6月中可以見到BB心跳啦 

Osming & gorgeousbb...

我就係 1號黎左M 應該23號都要黎M 佢又肚痛,係真係痛下停下,我等到25號 佢先至停左落黎 但M都係唔黎架喎,到28號先驗,一知係 bingo就好驚呀,個肚痛會唔會亞B被影響左,就係咁擔心左成個星期啦...而個胸痛又無谷M痛果排咁犀利啦,又無覺得想嘔,更加擔心呢!

Lengkwan...多謝你呀!

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

我之前唔知, 仲以為差不多m 黎, 痛到食止痛藥, 跟住以為發燒 (食左2次退燒藥), 到後來先知有左, 我都驚bb 有事, 5個wk 就去睇c+ 醫生, 照到有心跳, so 唔一定係7wk 先有心跳架...
煩事做左自己要做既野, 交比個天幫我地安排,唔好擔心太多, 擔心對bb 唔好架

別墅

Christytsui...

多謝分享。。恭喜你呀! 呢個B好頑強下喎。。叻叻! 希望我亞B同你亞B一樣咁叻!

昨晚真係訓得好好,好多謝大家鼓勵我呀!

大宅

回覆 gijarbb 的帖子

我5weeks時都有啲好似period完咗之後嗰啲啡色
咁我由未知道自己有左開始就有谷period嗰啲痛
目前大約6weeks就好啲
所以係5weeks有啲啡色嘢,我立刻去咗睇醫生,好彩我返工棟大廈有幾個幾好嘅婦產科醫生,我講咗比個護士知我個情況,醫生一食完飯就比我睇,我係嗰日lunch睇咗
佢話照到唔係宮外孕,有啡色可能係作小產,頭3個月未穩定都會有可能係咁,不過佢話我個情況係ok,叫我放鬆啲
但是照完安心好多
你都去睇吓醫生啦

男爵府

我上個星期五(27/5)已經19週,第一次流啡,嚇到我即刻去咗睇醫生,佢即刻同我攞咗D分泌去驗,結果冇事,跟住尋日(31/5)番醫院做產檢,醫生叫我留尿尿,點知留完尿尿之後又流啡,我即刻沖 番入醫生度話比佢知,佢又即刻幫我攞D分泌又驗,之後再用超聲波睇BB,BB冇事!!醫生話其實一般流少少啡係冇問題,佢仲同我講有好多大肚婆流血流到生都係咁!!之後,佢仲好好人咁話:如果你擔心不如入醫院觀察下囉!!

結果,我係番咗屋企架!!總之,將你現有行動再放慢D,唔心急,慢慢行就OK喇!!得閒多D同BB傾計叫佢要叻D咁就得架喇!!放心啦!!

別墅

Liao_Family 恭喜你呀!

我昨日到今朝都仲見到有啡色一點點一條條在護墊上,我有看中醫,佢應該開了安胎藥比我,而家我又無作嘔作悶,起身又無頭暈,但我陀亞女時,早上食完早餐就勁頭暈呀! 我又唔可以話比人聽住,因我怕BB小氣。。但好多媽咪都話唔駛太過擔心,希望呢一兩日會停止啦!

angeljodi 你個B百厭嗎?係仔定女黎架?希望你的流啡,一樣會停止唔好再流呀!祝你 BB健健康康,好呀,我會同佢傾下~叫佢乖乖,吸收好既野,同埋叻叻。。

珍珠宮

回覆:gijarbb 的帖子

其實你話怕肚痛影響BB,咁你又可以控制唔痛咩?
所以,唔洗咁驚,勁唔舒服就睇醫生,你都有個囡,夠晒經驗應負。

別墅

bananaGi...

肚痛真係無得控制呀!所以又今日開始,要多D同細B傾計,要佢加油!加油!

男爵府

我15週幾果陣照咗話係仔仔喎!!而家20週,下個星期番威院照結構,我會再問多次肯定下!!佢都一般百厭架!!有時會打套拳黎叫你起身架!!

別墅

回覆 angeljodi 的帖子

我個B都係仔仔呀。。係16W照到。。跟住 18W 去將軍澳醫院照結構,姑娘話係仔仔黎。。係好明顯見倒 哈哈~ 你照左結構OK嗎?我等 4 Oct 2011 再去私家見BB

原來肚痛係到3個月後就無在痛啦!

別墅

我都係以為谷m, 個肚陰陰痛左2日, 等等等等左個幾月都唔黎, 跟住先去check, check到既時候7 weeks.......去照陰超都無問題, 有心跳

男爵府

gijarbb 發表於 11-9-30 17:06
回覆 angeljodi 的帖子

我個B都係仔仔呀。。係16W照到。。跟住 18W 去將軍澳醫院照結構,姑娘話係仔仔 ...

我聽日都38週喇!!

星期一催生架喇!!

首頁

尾頁

跳至