親子王國

標題: 淘寶小教學 - 集運 (進階篇) [打印本頁]

作者: 麥豬豬    時間: 11-6-16 22:00     標題: 淘寶小教學 - 集運 (進階篇)

淘寶小教學 - 集運 (進階篇)

之前提過集運既好處同使用方法...

有時一間鋪只係買一兩件, 運費仲貴過件貨, 而且好多時都唔只睇中一間鋪既貨品, 所以用集運會比較化算.. 分分鐘慳一半以上運費甚至更多

-
多數集運公司都係廣州既, 直接向賣家提供集運既地址就可以, 多數送貨去廣州都係8-10蚊.. 有時候買夠一定數量, 鋪頭仲會包郵, 只係需要比廣州去香港既運費, 抵好多架

-
首先用旺旺問集運仲接唔接新單, 佢話接之後就向賣家提供集運既地址, 收件人寫明“(集運名): 轉(你淘寶acc名)”, 咁集運就會自動幫你收貨.. 之後見到集運果邊簽收晒自己既貨之後就可以叫集運磅重, 再落BID同收錢

# 不過集運係有風險架, 因為收貨果時佢唔會拆開黎幫你check貨, 如果有咩大問題, 唔係個個賣家都肯負責.. 所以貴既最好都係唔好用集運喇 ............................................................................................................................................
其實淘點都有集運服務, 仲可以去OK便利店收貨, 不過佢一次最多只可以集運5間鋪.. 有時d貨唔同時間去到淘點果度, 但佢過左7日就要收存倉費, 所有單到齊而佢磅重後, 2日內未比錢又再有每件貨$5既附加費... 所以好煩... 而且佢地有時會好亂, 寄漏野既case都唔少...

以下係幾個集運既LINK, 我參考過好多人既分享後作出以下既summary...
佢地全部都無收存倉費, 亦無規限存放期...

資料來源:http://hk.myblog.yahoo.com/Janet-K/article?mid=27

作者: sugopopo    時間: 11-6-17 11:04

Very good! Thanks.
作者: GAT    時間: 11-6-17 11:40

I have a question:

I use 集運 to collect several packages. However some sellers send the goods a bit late & after all packages are collected and the co deliver to me again take 3-4 days. Then some of the transactions already become automatically completed in the taobao system without having me to send the payment password. The status changed to transaction sucessful itself.

However I did not actually received the goods and checked them. that means even if I am not satisfied with the goods but it is already too late. Then what can I do?
作者: bbbonniebb    時間: 11-6-17 12:37

我一直唔多識用集運, 今次我會俾心機睇晒佢, 唔該晒呀
作者: 奇異果小邱    時間: 11-6-17 12:48

回覆 GAT 的帖子

你同SELLER講,你D貨係集運度, 叫佢DELAY個SETTLEMENT。我試過係OK的。

同埋如果唔得,等你收到貨之後,再CONTACT個SELLER,話剛拆開,先發現有XX 漏咗/唔咗等...有D SELLER會俾你申請退款的。 因為就算你俾咗錢,佢都期望係俾好的COMMENT的。(PS: COMMENT係唔知SETTLE咗幾日內要俾的。)

作者: vikkyck    時間: 11-6-17 13:46

好詳細, thx!
作者: Gobbie    時間: 11-6-19 11:23

多謝樓主
好詳細 好心機 收為己用
作者: 圓碌碌    時間: 11-6-19 16:02

thanks 好詳細的資料
作者: 比比    時間: 11-6-27 00:04

作者: mandy108    時間: 11-6-27 00:28

邊間係上海同有ems可以介紹下?
作者: Rainy    時間: 11-6-27 11:16

thanks, good post...

以後唔使夾硬買啦
作者: ganbare    時間: 11-10-24 00:33

謝謝 , 我係淘寶新手 , 努力中
作者: fatmth    時間: 11-10-24 00:59

勁多謝分享, 有進階睇.

竟然有集運偷野, OMG!!!

真係要小心D.
作者: macvn123    時間: 11-10-24 10:27

我用左丁玲過差不多年幾兩年,暫時未遇過不快事件,我最多集8單,每次都好快.

試過有次同個朋友既單一齊集,唔同ID,我以為俾個運單no.佢已經得,佢搵左成個鐘都搵唔齊,我問下佢,佢話唔見,問我係咪唔同名,我先知原來佢搵到件貨,但個ID唔同,佢以為唔一樣所以冇pack埋俾我. 我覺得佢都老實,可能之前佢搵人做D人跟得唔好.

宜家我每次旺旺佢都係佢本人答.我諗每間集運都有佢既捧場客,盡量唔好一黎就"blacklist" 人家,可以講大家遇過既經驗之後各自決定用邊家
作者: orangee    時間: 11-10-24 14:25

慘,以前用過淘點,第一次試丁玲,d貨差不多明後天就到齊,希望不要有不愉快事情發生

歡迎光臨 親子王國 (http://www.baby-kingdom.com/) Powered by Discuz! X1.5