懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

聽說花生是致敏源?孕婦可以食嗎?食左如果冇敏感,第日bb係咪都對花生不會敏感呢?

珍珠宮

意思只係話好多人食o左會好容易敏感,唔代表人人食都一定有問題(仲得了o既~)。孕婦食得o架,不過小心好易肥。我想增磅,上網睇外國o的網教人食多o的花生醬,我而家都有食。

至於阿 b,要佢出世先知~

男爵府

陪月勳章

意思即係大肚婆可以食花生 醬?
之前上綱 CHECK 又話唔得

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

早期可以食, 好似係 7個月到開始唔好食D 致敏既食物

伯爵府

你本身對花生冇敏感嘅食咗當然冇問題啦!
至於ar B會唔會對花生敏感,要佢出咗世,食過花生至知啦!
但係唔會俾BB咁細個食囉!敏感可大可小架!小則身痕,嚴重嘅會員呼吸困難,死人架!
其實好多嘢都係至敏源嚟嘅!蛋白牛奶牛肉蝦蟹好多都唔識合俾一歲以下BB食架!只要俾嘢佢食時小心啲,逐樣試,就安全啲囉。
我佗ar女時都有食花生嘅,但海產牛肉都冇食啦!暫時佢都未有食物敏感,海產同牛都仲未敢俾佢試。
好慘嘅係,佢竟然係對塵蟎敏感。

翡翠宮

回覆:花生是致敏源?孕婦可以食嗎?

多謝各位意見

禁止訪問

大宅

我佗 BB 時日日花生醬多士做早餐,阿女出世後皮膚完全白滑,應該唔關事。

翡翠宮

Thank you

大宅

有d文獻建議陀b時唔好食花生醬,係指制作花生醬既花生唔知有冇發霉,驚食左會引致不適!
同敏感冇關!!!!!

首頁

尾頁

跳至