樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人和老公剛剛賣左層居屋, 所以我兩公婆都申請唔到公屋, 所以唯有叫阿仔申請, 但一個人有排都未得所以諗住揾我奶奶同佢一齊申請.

但係我奶奶而家已經住緊公屋(不過想當年我叔仔靜靜雞,冇同其他兄弟姊妺商量私下連我奶奶名買o左,), 所以想問可否我奶奶除名再申請????

佢又可唔可以除名之後同我一齊申請公屋? 要原因嗎?

我知應該唔得,睇下有冇辦法?

mouth:

珍珠宮

一般佢係可以除名再連同其他親人申請, 不過如果房署check到就麻煩啲....

珍珠宮

你不如先問房署, 如果個老人家都同意的話, 可以點做喇 !!

複式洋房

無恥! 用居屋福利賺了錢, 現在又想諗計申請公屋!!!

scotttlk  幾位唔好咁啦, 家家有本難念的經... 有D野未必得到認同, 若有需要都仲係方法  發表於 11-6-23 10:23
kitty0288  你說得對.....x2  發表於 11-6-22 22:19
kwan0603  嗯  發表於 11-6-22 19:31

禁止發言

別墅

房屋福利每人只能享用一次.

公爵府

回覆:申請公屋辦法

你叔仔用咗奶奶名買咗咩?居屋?咁你奶奶即係係公屋無咗名?咁佢同你個仔再申請公屋?但你個仔既監護人係你地,咁無合理解釋點解個仔唔係同父母住而係同嫲嫲住?仲有嫲嫲之前同個仔(你的叔仔)住,點解而家又唔同?
樓主、你分分鐘要証明你奶奶要無依無靠,你地又唔理個仔,佢地先可能有機會再申請公屋!這些可能都要涉及宣誓,但發假誓係刑事,你自己衡量下值一唔值得!

Waiting2007  好鬼like 你D分析, 非常有 point.  你講嗰D是否簡稱"衰仔紙"?  發表於 11-6-23 09:25
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

公爵府

To Waiting2007,

好似啲人真係叫"衰仔紙"架!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

ume 發表於 11-6-23 09:45
To Waiting2007,

好似啲人真係叫"衰仔紙"架!

衰仔紙好似係老人家申請綜援時, d子女申報話唔養佢地果張表格. 唔知同唔同由請公屋果張呢?

禁止訪問

子爵府

towashop 發表於 11-6-22 16:46
本人和老公剛剛賣左層居屋, 所以我兩公婆都申請唔到公屋, 所以唯有叫阿仔申請, 但一個人有排都未得所以諗住 ...

1) 是否你叔仔用咗你奶奶及自己名買咗現住公屋?如果是的話,你奶奶的情況跟你一樣都是沒有資格再申請公屋,因已享用過政府福利.
2) 你仔仔幾歲?一個人排,總好過無得排?
3) 除非你仔仔是十八歲或以上,可以自己申請,不然的話,一般都是跟父母,不可以他人一齊申請.

以上只供參閱,因凡事都有例外,政府都可以有恩恤.

咁你哋又為乜賣咗層居屋?如果為咗樓高而賣,就....

水晶宮

mawanppl 發表於 11-6-22 17:01
無恥! 用居屋福利賺了錢, 現在又想諗計申請公屋!!!

呢樣都唔算點無恥.
因為唔係欺騙.
父母賣樓,個仔申請公屋,OK架.
我有個親戚,扮離婚,然後單親媽咪入紙申請公屋,超快有得批樓.
之後,用公屋身份買入居屋.
買左居屋之後,咪結番婚.
佢地一家,由頭到尾都係企埋一齊,無人知佢地離左婚.

珍珠宮

2024年龍年勳章

方方媽媽 發表於 11-6-23 15:10
呢樣都唔算點無恥.
因為唔係欺騙.
父母賣樓,個仔申請公屋,OK架.
我都曾經想過用呢個辦法架, 不過如果係我就唔會再結返婚, 個心係一齊的話就係一家人啦, 再結返反而好驚比人發現.
希望每天開心渡過 ;-)

水晶宮

Jessy 發表於 11-6-23 17:34
我都曾經想過用呢個辦法架, 不過如果係我就唔會再結返婚, 個心係一齊的話就係一家人啦, 再結返反而好驚比人 ...

唔會比人發現架.
因為由頭到尾都唔會有人知佢地離左婚.

珍珠宮

2024年龍年勳章

方方媽媽 發表於 11-6-23 19:05
唔會比人發現架.
因為由頭到尾都唔會有人知佢地離左婚.

我係驚政府/房署發現, 唔係驚d親戚發現呀!! 因為呢d係刑事喎!!

仲有....點會無人知, 你親戚單野你都知啦!!
希望每天開心渡過 ;-)

子爵府

你地唔駛講住, 叫樓主去社會褔利署....問下先.........可唔可以入紙...........

男爵府

畀面勳章

樓主,
如果你賣樓係因你家庭經濟出現問題而出售, 而又無賺錢出售, 你地一家係可以試下去申請(因為你地真係有需要), 但要提供好多資料, 仲有機會佢地會查你.

複式洋房

THX位意見!

其實有咁既念頭係因為我唔抵得我叔仔行為!想當年公屋可以買個時,,叔仔私底下哄我我奶奶比首期買左層公屋,之後就每個月供樓就話佢供。後尾幾年後我老公幾兄妺就揭發佢地我奶奶叔仔私下做晒D咁既野又唔大家商量。最過份係幾兄妺每個月都係比一樣家用,而我叔仔係當比家用個份錢就當埋供樓!!咁既係我地養埋佢啦!! (層樓寫佢同奶奶名!)

我奶奶而家一個人住個層公屋樓,而我地為左應急賣左層居樓,諗住搬翻奶奶度住一排先,點知叔仔話層樓係佢,唔比我地住!! 大吉利士講句,第時我奶奶一走層樓就係佢,我地幾兄妺分都分唔到!我地完全冇辨法!問過律師lee 立唯囑都冇用,d 叫長命契,任何一方先離開,層樓就係另外個個。

唔抵得佢成利用我奶奶,所以我地先諗辦法羅番D野乍!

大宅

回覆 towashop 的帖子

有D野要還0架,奶奶未必上路先........

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

towashop 發表於 11-6-24 14:56
THX位意見!

其實有咁既念頭係因為我唔抵得我叔仔行為!想當年公屋可以買個時,,叔仔私底下哄我我奶奶比首 ...
大吉利士講句,第時我奶奶一走層樓就係佢,我地幾兄妺分都分唔到!我地完全冇辨法!問過律師lee 立唯囑都冇用,d 叫長命契,任何一方先離開,層樓就係另外個個。

唔抵得佢成利用我奶奶,所以我地先諗辦法羅番D野乍!
你唔抵得你叔仔貪層公屋, 於是你就想用自已個仔同你99一齊申請公屋, 跟住又盡快用層公屋換購居屋? 你叔仔固然係想貪層樓, 你又何嘗唔係想攞番99著數? 俾得家用99, 就係99嘅錢, 佢鍾意點用就點用, 唔一定百年歸老之後就平分俾幾個仔女.

首頁

尾頁

跳至