親子王國

標題: 周永昌醫生 [打印本頁]

作者: 新手蝦米    時間: 11-7-18 13:59     標題: 周永昌醫生

請問有無人睇過周醫生, 良性乳房组織切除手術佢做唔做? 有他診所電話嗎? 這位醫生好嗎?
作者: fitfish    時間: 11-7-18 14:39

我睇過佢,very very good.
以前是瑪麗乳科權威醫生.
以前在政府睇開佢的,現在收得好平.
我fd以前在政府揾佢醫乳癌,現在跟佢私家.診金$600.她介紹我去照,檢查,因我是新症,醫生連X光共收$2200(但可能因人而異)
好似係第一次診金$1200,以後診金不會咁貴.
胸部X光$1000.
佢有個診所在灣仔六國樓上,成間小型醫院咁,以乳科來說,全港他設備都算數一數二.

作者: 新手蝦米    時間: 11-7-18 16:15

請問可否給他診所的電話我?

請問周醫生有耐性及細心嗎?  因我乳房照到一粒1·5的腫塊, 抽了粗及幼針結果良性, 但醫生話照超声波粒野不平滑, 建議做手術切除,睇了黃亭亭醫生及羅家寶醫生了!!

其實我好驚呀, 勁怕痛, 好驚做手術, 本身心臟二尖瓣有些少問題
作者: hudsonchui    時間: 11-7-18 17:37

作者: fitfish    時間: 11-7-18 20:55

周醫生好好耐性,細心.
不過好多人怕尷介才揾女醫生.
聽講羅XX好寸噃!
作者: fitfish    時間: 11-7-18 20:59

周永昌....Louis

告士打道72號10樓

九龍診所27322978

我建議去灣仔睇.

睇完記得番來報料!
作者: 新手蝦米    時間: 11-7-18 22:33

我未揸定主意, 已睇了幾位醫生, 依家家人認為我逃避, 不斷找醫生睇,佢地唔赞成我再睇其他醫生

羅醫生係無咩耐性, 因怕黃醫生話手術後要插一條小管做引流, 令我仲驚

謝謝你們的資料
作者: fitfish    時間: 11-7-18 22:36

小心,有DE生為求做生意,係唔係都叫人做手術.

自己小心分析.
作者: carol_rayray    時間: 11-7-19 00:52

去睇周永昌醫生啦,佢係我個朋友d教友,佢好好人,以前係私家醫院度做,有陣時見到佢,佢會主動同我地d低級職員打招呼,唔似有d醫生巴狗閉咁,而且我睇過佢做手術,手勢好好,唔會做多餘野
作者: 新手蝦米    時間: 11-7-19 09:37

to: carol_rayray

有條愚蠢問題,請無可否先聞下麻醉藥才打'豆豆' , 可以無咁痛! 我依家日日都訓唔到又食唔到, 好無用, 咩都驚
作者: fitfish    時間: 11-7-19 10:38

你把呢個情况話比周E生知,佢一定有辦法.
佢真係超好好好人架!

作者: fitfish    時間: 11-7-19 10:39

講真,痛唔痛,好講手勢.
作者: oldcake    時間: 11-7-19 13:48

新手蝦米 發表於 11-7-19 09:37
to: carol_rayray

有條愚蠢問題,請無可否先聞下麻醉藥才打'豆豆' , 可以無咁痛! 我依家日日都訓唔到又食 ...

打豆豆唔係好痛之麻, 唔駛驚啦
作者: carol_rayray    時間: 11-7-19 14:11

講真打豆豆真係好睇個醫生既手勢!
如果你真係好驚打豆豆會好痛,而你又決定搵周醫生做手術,你可以同佢講,我好怕打針,可唔可以開隻藥高比你查定先,隻藥高係有麻醉成份,係打豆豆前查係手背度架,如果周醫生問起邊個話你知,你話之前係法國醫院度做個carol同你講,佢應該重記得我,有咩就pm我呀
作者: 新手蝦米    時間: 11-7-19 18:26

謝謝你們的資料,我等佢診所姑娘覆我幾時可以睇周醫生, 佢應該好多booking
作者: fitfish    時間: 11-7-19 20:38

周E生真係好好人,放心去睇他吧!
作者: 新手蝦米    時間: 11-7-20 11:55

我約了下星期二見周醫生, 希望佢幫到我啦! 很擔心, 因之前d醫生都話要割, 其實都諗住做, 不過咁大個女第一次做手術, 加上自己唔係'好人好姐' 便如害怕
作者: himhangma    時間: 11-7-20 19:51

不用害怕, 我也是良性的 , 我是上星期做手術的, 我也很怕很怕痛, 但真的一d都唔痛, 周醫生同d姑娘都好好人, 周醫生話我粒嘢太大, 雖然多數係良性但有變壞可能, 好彩結果都是良性的.

先聽聽周醫生嘅意見, 如果佢都認為要做手術, 你真係要做, 等變壞咗先做就手尾長.
真係唔痛架, 無騙你.

作者: 新手蝦米    時間: 11-7-20 23:26

himhangma,

請問是否住2日1夜? 共多少錢? 在那間醫院做的? 傷口好了嗎?

謝謝
作者: himhangma    時間: 11-7-21 10:27

回覆 新手蝦米 的帖子

我是在法國醫院做(九龍). 星期五入院, 星期六早出院, 大概 五萬元 (如惡性, 手術較複雜,會貴d), 昨天第一次複診, 還要再複診. 我原本怕得要死, 我也很怕很怕痛, 又怕係惡性 (因我媽因此病而死), 入院時check 血壓, 因太驚, 上壓179, 做完手術後就正常番到130, 我想話真係唔痛, 除咗剛由手術室出來, 止痛藥還未完全發揮,有d唔舒服 (但不是痛), 2個鐘後就好似正常人一樣. 打豆豆我都好驚架, 但今次都ok.
不要等粒嘢變壞, 手尾很長. 希望幫到你.

作者: fitfish    時間: 11-7-21 10:31

himhangma:
你初診及覆診診金各收多少?
作者: himhangma    時間: 11-7-21 10:45

回覆 fitfish 的帖子

初診$1250, 複診 doctor consultant fee + dressing ($650+$350=$1000)

作者: fitfish    時間: 11-7-21 11:01

是啊!
早3年前左右,我初診診金收$1200.

我fd長期覆診,收$600.
作者: 新手蝦米    時間: 11-7-21 13:55

himhangma,

手術費要咁貴, 我之前d醫生收三萬五, 住銅鑼灣聖褓祿。五萬元真是有點貴, 保險得二萬幾可claim

你是全身麻醉定局部麻醉+瞓覺藥?
作者: fitfish    時間: 11-7-21 14:04

請認清楚,$35000你如說是E生費,咁...床位...麻醉師...手術室....雜費全部未包架!

亞網友嗰$50000應是全張單總計.

請問清楚先.
作者: fitfish    時間: 11-7-21 14:06

你可問醫生盡收平D,因保險只可claim二萬幾.........
作者: himhangma    時間: 11-7-21 14:24

回覆 新手蝦米 的帖子

係總共$50,000.- 唔算貴啦! 教授級嚟! 聽講黃醫生收嘅費用差不多!
我係全身麻醉.周永昌醫生真係好nice, 令你好安心.

作者: 新手蝦米    時間: 11-7-21 16:05

黃醫生手術費一萬, 全張單計三萬五, 包晒所有住院、手術費及麻醉師費。

請問你周髫生手術費多少錢?
作者: fitfish    時間: 11-7-21 20:59

你可同周E生講下價,收平D,話保險claim唔到咁多,claim得二萬幾!
作者: himhangma    時間: 11-7-21 21:58

回覆 新手蝦米 的帖子

其實可以聽咗周醫生意見先決定, 因為你個粒比我嘅細, 我嘅x-ray 片顯示為2cmx2cm, 切出來有5cmx4cm, 很大粒,就算良性都一定要割.
原本周醫生因估計多數係良性., 除咗全麻醉傳統手術, 即時化驗外, 我重可以揀微創, 可以係佢診所做, 用瞓覺藥, 但化驗結果數日後才揭曉, 萬一係惡性要再做手術, 而且切得冇傳統嘅咁乾淨.

我想做得亁淨d, 所以冇問微創價錢, 周醫生手術費$(良性), 麻醉費$(監察麻醉)

作者: 新手蝦米    時間: 11-7-21 22:35

我睇了2位醫生都建議我做手術, 因為粒野個樣不平滑, 所以都預左要做, 不過我個人比較驚青, 又怕痛, 想找個醫生比到信心我, 令我安心d

其實黄醫生不是不好, 她没有時間比我問野, 叫我問姑娘, 但都解決不到我的焦慮
作者: 新手蝦米    時間: 11-7-21 23:22

1剛check多次, 黄醫生手術費萬五, 醫院什費、麻醉、住院2日1夜要二萬,全張單共約三萬五, 如住養和再貴多10%
作者: himhangma    時間: 11-7-21 23:23

回覆 新手蝦米 的帖子

黃醫生嘅收費, 我都係聽係周醫生度做化療嘅病人講.
周醫生有講清楚點解要做手術, 點做法, 有咩分別,但收費如何就佢嘅助理同我地講.

我未睇過其他醫生, 我原本去周醫生度抽針, 但佢一睇個粒嘢嘅size, 都費事哂你錢抽針,良性都要割, 以免變壞. 

因為我見你好似我咁驚青, 心同感受, 我睇周醫生 係因為介紹嘅醫生話如果佢嘅屋企人有呢d病都會放心搵周醫生醫. 而本人都覺得周醫生可信及對病人親切,令人安心. 再強調真係唔痛,d姑娘都好好人.

你親自見過周醫生再決定吧!你嘅情況或者收費都未必同我一樣.

作者: 新手蝦米    時間: 11-7-22 10:26

我下星期睇完周醫生再決定啦,多謝各位的意見及安慰!
作者: fitfish    時間: 11-7-22 14:55

記得講財政困難,睇有無得減!
作者: 新手蝦米    時間: 11-7-22 17:49

thx fitfish 提醒!

hanghimma, 請問是否即時要決定做唔做手術? 決定周醫生做後, 要早一日回診所係乳房劃位嗎? 麻醉師幾時見? 因心臟有些少問題, 担心麻醉! 周醫生會在手術前來病房看我? 不好意思這麼多問題
作者: fitfish    時間: 11-7-22 17:57

心臟問題,如有醫療報告,例如心電圖,....帶埋去比E生睇!
作者: himhangma    時間: 11-7-23 00:01

回覆 新手蝦米 的帖子

唔駛客氣, 我十分瞭解你嘅心情, 未做手術前, 我都係食唔落, 瞓唔安, 驚都死!
d手術真係無想像咁恐怖, 我真係無痛過, 已經做完咯.

唔駛即刻決定做手術, 周醫生講完如何幫你做手術後, 會叫個助理講收費你知.
我都係返去check咗保險才再打電話搵姑娘book手術期.

好似網友講, 你要帶哂所有佈告(心臟,抽針化驗, x光片)去俾醫生睇, 去做手術時都要架.

手術前, 周醫生有嚟病房睇我,重同我講笑, 但唔駛早一日在乳房劃位, 手術個日都無咁做.

我係手術前,在手術室才見到麻醉師, 你個情況可能有d唔同, 但係唔駛担心, 你見到周醫生,你就知架啦,
佢會解釋清楚你嘅疑問. 過後如有疑問, 可隨時再打電話問姑娘, 佢地都好好人.

我好好彩, 得到咁有經驗, 咁好嘅醫生醫治, 加上發現得早, 粒嘢未變壞, 手術又真係唔痛.

希望你好似我咁快D做完手術, 雨過天晴!

Fighting!

作者: 新手蝦米    時間: 11-7-23 00:14

今次要洗一大筆, 做手術前要去心臟科check左先, 之前黃醫生都有咁建議過我! 再加上切除腫塊, 真是肉赤。

真係後悔身體未出現毛病前只買醫療保險, 冇買top up, 最多claim二萬幾, 各姊妹買保險要小心考慮, 有d錢唔慳得!
作者: 新手蝦米    時間: 11-7-23 10:03

himhangma,

請問傷口開係邊? 有多長? 是否用大膠布貼住傷口, 不用拆線? 報告幾時先知? 你的傷口好了嗎?
作者: himhangma    時間: 11-7-23 11:22

回覆 新手蝦米 的帖子

傷口係乳暈度開, 用防水膠布貼住, 要拆線, 我唔敢睇傷口, 但我唔駛插管引流, 我做手術到而家9日, 覆診了一次, 下星期再覆診, 我估起碼拆咗線先叫好番哂.

做手術後要戴係醫生度買嘅surgical bra.

佈告係咪指化驗佈告, 我粒非常大嘅腫塊, 係手術室切除後, 即時做 Frozen section,  即時知唔係惡性. 再攞去化驗.  因我第二日就出咗院, 病理佈告係覆診時俾番我 係乳房纖維囊性疾病.

作者: 新手蝦米    時間: 11-7-26 17:56

我看了周醫生, 他很有耐性解答問題, 不過要再照多次超声波, 診金共$2050

周醫生話可用瞓覺藥做全身麻醉, 不用插喉入喉嚨, 可自己呼吸, 減少感染。可選拆線/不拆線的, 我最怕打豆豆的那件事, 他說可給一些藥膏搽, 減輕痛楚!

手術費全部五萬至六萬元, 約了星期五番去睇超声波報告後再決定!

himhangma, 你做完手術後有無嘔? 拆線會痛嗎? 手術後覆診每次幾$? 點解要買surgicalbar?
作者: himhangma    時間: 11-7-26 19:42

回覆 新手蝦米 的帖子

我昨天覆診已經拆咗線, 周醫生同我拆, 一d都唔痛, 拆咗都唔知. 4個月後先番去覆診.
周醫生好好人, 佢凈係收咗我$350. dressing fee, 無收醫生費.

我今日已經番咗工, 個傷口因為新, 要貼多幾日膠布, 我未睇到個傷口, 周醫生同姑娘都話傷口好靚.

我都唔知點解要戴surgical bra, 係綿質好似sport bra, 可能普通bra有underwire, 唔適合手術後戴, 手術後,出手術室前, 姑娘同我戴架.

你有冇問因保險claim唔到咁多, 減少d費用得唔得.

雖然我一定會搵周醫生幫我做手術 , 最緊要你自己對自己搵嘅醫生有信心.

快d做完手術, 快d事過境遷.

作者: 新手蝦米    時間: 11-7-26 22:20

我唔記得同醫生講保險的問題, 只係同姑娘講左, 但佢無特別講d咩, 可能我未決定做不做手術。

醫生話要睇埋超声波睇下粒野先, 佢好細心仲叫我唔好照咁多, 會有輻射!

himhangma, 你手術後多少天第一次覆診及拆線? 請問做完手術後還要吊鹽水嗎? 幾時可拆走豆豆? 法國醫院病房床位有無獨立電視?

不好意思咁多問題!
作者: himhangma    時間: 11-7-26 22:56

回覆 新手蝦米 的帖子

答漏咗添! 手術後我無嘔, 有飲水, 因為無胃口, 第朝早先食嘢,  醫生開嘅止嘔藥都無食過.

不要害怕, 真係唔痛架! 選擇一個你有信心嘅醫生, get it over as soon as possible.

我由驚到死入院, 到而家11日就完成咗治療.

因為見到你個post, 我特登係babykingdom 開户支持你! 勇敢d啦! 真係唔痛架!

作者: 新手蝦米    時間: 11-7-26 23:11

多謝支持, 好感動, 令我感覺比之前安心d
作者: himhangma    時間: 11-7-26 23:14

回覆 himhangma 的帖子

手術後5天第一次覆診, 費用係 doctor consultant fee +dressing ($650+$350)=$1000.
再5天後 第二次覆診及拆線, 費用係 dressing $350, 無收醫生費.
做完手術, 不需要吊鹽水, 豆豆在出院時拆.
法國醫院, 我住最平既房, 無獨立電視架, 其實差不多瞓醒, 食完早餐, 周醫生嚟咗就走得, 11點前我就出咗院.

作者: fitfish    時間: 11-7-27 02:19

蝦米:周醫生係咪好和藹可親呢?你有無照夾住胸部嗰隻X光呀?Mammogram.

如你决定做手術,話比佢聽保險claim唔到咁多,叫佢盡收平D.
作者: 新手蝦米    時間: 11-7-27 07:25

夾胸我之前睇黃醫生時做左, 周醫生好好, 佢叫我唔好亂照夾胸, 話有輻射, 40歲先好照。周醫生比到安心我。

fitfish, 星期五見醫生同佢講$的問題, 謝謝提醒。

himhangma, 豆豆插住成日痛嗎?
作者: himhangma    時間: 11-7-27 10:34

回覆 新手蝦米 的帖子

有d唔舒服, 但係唔係痛, 我估其實可以早d拆架.

作者: fitfish    時間: 11-7-27 12:43

豆豆是不痛的.只係吉嗰時有一下似蚊咬.你千祈唔好望,擰歪個頭,close eyes, 幻想去咗北海道旅行,食緊長腳蟹.唔駛1分鐘攪掂.

如佢同你噴埋麻藥,就無任何知覺.

作者: 新手蝦米    時間: 11-7-27 14:28

其實我都仲係好驚, 同朋友講佢地又唔明, 覺得我傻的, 我担心麻醉風險及痛的問題, 唔知點解諗起要做手術, 個心會有種好怯的感覺, 又覺得自己好無用咩都驚!!

作者: himhangma    時間: 11-7-27 17:11

回覆 新手蝦米 的帖子

唔駛驚啦! 如果麻醉有麻煩, 醫生會同你講架, 快d揸定主意, 速戰速決, 同病魔講拜拜!
你咁後生, 生命力強, 相信自己, 相信醫生, 相信你d屋企人都會支持你.

作者: 新手蝦米    時間: 11-7-30 00:40

今日睇報告, 周醫生都叫我做手術割出來化驗及防止變壞, 佢話85%係良性, 要取出化驗先百分百準, 令我很担心係唔好既野

決定了8月中做, 等姑娘回覆確實日子。姑娘話做手術之前要抽血及劃位才做。佢都有比surgicalbar手術後用。

周醫生很親切和有耐性, 解答我的問題, 我再同佢講怕痛, 佢竟然話記得我之前講左, 對病人真係好渦心。我同佢講左保險不夠claim, 周醫生話姑娘会安排好再覆我價錢。

我其實好驚心臟問題, 周醫生話会同我心臟科醫生傾, 睇下有咩手術之前要做定, 仲話麻醉方面不会有好大風險!

希望一切順利!
作者: himhangma    時間: 11-7-30 02:32

回覆 新手蝦米 的帖子

唔駛咁担心啦! 我記得你好似做過抽針, 係良性, 咁多數會係良性, 醫生一定會講得有所保留.

我咪重驚過你, 又無抽過針, 明明話緊多數係良性, 手術前話粒嘢有d變變地, 都要有d心理準備咁講, 我即刻有d "O" 嘴. 我老公安慰我醫生一定唔會講得咁絕對, 唔好自己嚇自己.

係醫院我剩係識得同周醫生講我好驚, 我好怕痛, 記得俾d強勁d嘅止痛藥我. 周醫生話唔痛架, 唔信問吓姑娘啦. 其實我本應早d做手術, 點知手術前大感冒, 要再book過期. 因為驚到病, 可想而知我有幾驚.

周醫生係非常有經驗嘅, 雖然我都係笫一次睇佢, 但我相信佢嘅 judgement, 我重覺得佢雖然態度親切, 但係要求嚴格, 絕不求其. 所以手術交俾佢, 都應該好放心.

恭喜你, 終於都作出決定, 好快就會雨過天晴, 唔好乱咁諗咁多啦! 真係唔痛架! 祝你順順利利!

作者: 新手蝦米    時間: 11-7-30 09:11

himhangma,  周醫生都話粒野似乳腺增生但好似有變, 我都好驚呀, 佢話我心臟有問題唔適宜麻醉得太耐, 所以唔会即時化驗, 如果粒野有問題要等下次再做手術, 心都寒一寒

請問你拆了膠布未? 個胸有無陷左d入去? 醫生話手術後会有少少的, 唔知好番晒会否脹番, 自己個胸又無乜肉咪好覺眼!

你手術後是否可落床去洗手間? d姑娘好人嗎? 我第一次入院做手術, 唔知係咪好恐怖呢!!

作者: himhangma    時間: 11-7-30 18:59

回覆 新手蝦米 的帖子

我多數今晚會拆膠布啦! 我粒野嘅位置好近表面架, 原本咁大粒, 應該會陷左d, 但係周醫生好好手勢, 幫我"搓my breast" 將我自己d組織脂肪推番上去.(我係肥師奶嚟架). 照鏡唔覺有問題.

聽講周醫生好體貼, 知道女人要靚, 佢可能有辦法架! 你可以問下佢.

我大概手術後3個鐘落床去厠所, 其實我應該可以自己去, 但老公係度, 梗係要扮下小女人啦.
唔駛担心, d姑娘好好人, 隔一陣就會問你去左厠所未. 第一次如果有需要可以請姑娘扶下你.

我都唔係第一次做手術, 之前嘅經歷重好好添.(因為d姑娘好好人) 但係我地呢種咁怕痛嘅人, 就會覺得好驚, 好恐怖, 其實住醫院做手術真係唔係咁恐怖.

其實一日未做手術, 一日都有d担心, 所以要快d get it over. 最好係請你d屋企人或者好友陪你, 我嘅經驗係手術後有人陪, 感覺warm好多, 我都好無用架, 所以超明白你嘅感受.

我明白你嘅担心, 但凡事都應向好方面諗. 周醫生係呢方面嘅 expert, 佢話 85% 就交俾佢啦, 餘下的未知數交俾神 (我唔算基督徒, 但我都會咁諗).

我地既然有緣係呢度互相扶持, 我相信你都會同我一樣咁好彩!

作者: fishfishh    時間: 11-7-31 11:08

大家好!我前日係私家診所確認左好大可能右邊係乳癌,即日羅轉介信去排政府醫院,但未知幾時先可以見醫生。

尋曰朝早去左仁安醫院睇羅x寶,經歷極度差,講野好寸,又唔比人問野,只想好匆忙趕你去照x光,抽組織。但我之前已在化驗所照過超聲波,抽過組織,比哂report佢。總之一句,佢完全比唔到信心我,反而令我更加恐懼,不安心。所以我用個借口拒絕化驗,好搞笑,再入房見佢時,佢態度突然轉好,我已羅袋企起身想走,佢仲不停有野講,又即刻幫我book下星期再睇。可能驚我唔再睇佢卦。同之前未見幾分鐘就成日打斷我說話,催我去化驗既態度差天共地。感覺佢賺錢第一,病人第二。我不會再去睇佢!

我再上網睇到周醫生,評價好好。又聽完你地經歷,好安心,我決定去睇佢。今朝打左電話,(你地提供既二個no. Thx!) 但無人聽,星期一再打去book. 希望盡快有得睇,盡快開刀,盡快好返!因為有個定時炸彈係體內,真係好驚。

多謝你地既分享!
作者: Jeremy3214    時間: 11-7-31 13:58

回覆 fishfishh 的帖子

fishfishh, read your post. I and my younger sister have also consulted Dr. Law, ... understand your impression.

Later 我工作的學校校醫推薦,叫我們兩人看陳惠娟醫生,校醫說:陳醫生很有醫德,Both Dr. Chan and Dr. Chow Wing Cheong are 乳腺外科顧問醫生 of St. Teresa Hospital. I perfer a female doctor, so my breast operation (carried out in 2010) is done by Dr. Chan. My experence is  - she is a very kind and competent doctor.   Other than Dr. Chow, you may consider consulting Dr. Chan for her opinion (tel. no.: 2392 9660). Everybody take care.

作者: fishfishh    時間: 11-7-31 15:00

Jeremy3214: Thank you very very much! 其實昨日都有個朋友推介陳醫生,因為佢朋友又係近期搵陳醫生割惡性乳房瘤。法國醫院,共收八萬。

我呢兩日搵左好多料,雖然相對來講女醫生較好。但經過比較,我覺得周醫生可能比較適合我。可能先入為主吧。anyway, 好多謝你的建議!

上網睇到食有機無污染菜,糙米,白蘿蔔,所有紅色皮的蔬果都可抑制癌細胞。如:蕃茄,紅蘋果,紅辣椒等。盡量不要食肉類,加工罐頭食品等。

大家共勉之!
作者: fitfish    時間: 11-7-31 18:40

fishfishh:嘩!個Dr.Law,硬功唔得就落輭功?可能驚遊走咗個錢罉啩?

因如乳癌,做完手術,可能又叫你電,叫你化,叫你標把,或乳房重整....等等....

你揾得佢,跟住一條龍睇佢........起碼5年,至無數年.
作者: fishfishh    時間: 11-7-31 18:55

嗯。

佢根本無解釋做法,原因,亦無問你去化驗好唔好。無問你有無心理準備,經濟是否負擔到等。我仲有其他疑問,但一開口,佢好唔耐煩講"你比我講左先。" 到佢講完,我亦無機會開聲了。因為佢已催你去照x光。

作者: fishfishh    時間: 11-7-31 19:10

跟住我係x光室said no時,上面就有人打電話落來, 語氣好急,話羅醫生叫你照就照啦,做乜唔聽話。又話你快點照完,再去抽組織。我話"下,我出邊已抽過,比埋報告羅醫生,點解仲要抽?" 佢解釋唔到,只係堅持要我照左先。

咁我話下星期先返去照,佢竟然好晦氣話:"到時再照就無必要啦。"我呆左兩秒。咩無必要呢?講到我而家唔照就會捱唔到不星期咁。我講要考慮下,就收左線。氣頂!

收費:醫生費$650。x光$1300。抽組織:around$4000

唔係錢既問題,係個心極度唔舒服。放棄想法唔睇佢後,我成個人鬆哂。
作者: fishfishh    時間: 11-7-31 19:17

上返診症室,話羅醫生要再見我叫我坐低等。又等左好耐都未到我,於是我就話我趕時間,你地比返我自己既報告,我去交費走人。佢地入左房問羅醫生,跟住即刻就嗌我名了。頂!
作者: fitfish    時間: 11-7-31 20:21

我識成幾個乳癌友,在東區E院長期診治,幾好呀.

佢地有個病友組織叫..........展晴社.......

好鬼多料收.
作者: fishfishh    時間: 11-7-31 21:42

Thank you!

想問下如果私家開刀,咁返去政府做化療,唔知要排幾耐先有得做呢?thx!
作者: Jeremy3214    時間: 11-7-31 22:23

hello, fishfishh,  
I understand why you don't like Dr. Law Ka Bo. I also don't feel comfortable to consult her.

On service provided by govt. hospital. I read the following post from a Ms. "LeeCC", may be, you can seek advise from her. I guess she is receiving follow-up treatment at govt. hospital after her surgery.  Here is her posting:

討論區婦女醫護 › <急>有冇人揾過陳惠娟醫生切腫瘤
  http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3588755&extra=page%3D11
LeeCC: 發表於 11-5-26 16:44 |只看該作者

I just found breast cancer.

Dr Chan did the operation for me. She is a good and patient doctor.  I had Fine Needle test at her office.  When it was found something bad in the lump.  She asked me to come to her clinic that night.  She explained clearly what I should do.  I left her clinic at 10pm and one more patient after me.  

Before the night I had operation, she visited me at around 11:45pm, to check and confirm the poisition for the injection for certain test which would be done at 8:30 next morning.   

She explained clearly to me on the follow up treatments.  I said I wanted to have follow up treatments at government hospital because of the financial burden.  She said no worry, she would make arrangement for me.  Some breast cancer patients said not all doctors would make arrangement with the government hospital for the patients.  The patients have to do themselves right after the operation.  They said Dr Chan is good.

作者: fishfishh    時間: 11-7-31 22:47

Jeremy3214: 非常多謝你既分享!我都相信佢係一個好好既醫生,佢對你所為,完全細心體貼如家人,而唔係冷冰冰醫生病人關係。同埋網友話佢放假仲去做義工,心地好善良。雖然有個講左後悔搵佢既case. 但多數都係好評。
作者: 新手蝦米    時間: 11-8-1 00:13

fishfishh, 你已抽針化驗嗎?  其實我都好細膽又驚痛, 我睇左幾位醫生才決定找周醫生做手術。3位醫生都建議我做手術。

羅醫生真係唔比你問佢野, 態度麻麻, 我話如不做手術可怎樣, 她黑面同我講叫我半年後再照囉, 我再同佢講心臟有問題可手術嗎? 她好不耐煩話你唔係心臟衰竭咪得囉, 聽完好唔開心, 一d都唔理人感受, 只顧叫我做手術, 我心臟有事係咪要注意及了解一下風險呢, 令我好唔放心找佢做手術。

黄亭x醫生其實很專業, 做事及說話都好利落, 不過好多人睇, 問1多句都唔得閒答你。因我怕痛, 佢話手術後要插條小管做引流, 令我很驚所以再揾另一位醫生再睇下。有問題黄醫生通常叫你問姑娘, 但姑娘態度一般。不過佢手術費全單约三萬五。

周永昌醫生係我上網search的, 佢有耐性及細心, 亦會了解病人的担心, 詳細解答我問題, 至於心臟問題,佢話會同我心臟科醫生傾下手術前要注意的事, 令我安心。 我見周醫生有好多癌症病人睇佢。佢手術費全單要五萬至六萬, 其實都貴, 網友話佢係教授級, 佢比到安心我, 所以揾周醫生做手術。

我只發我個人的經驗, 對於我樣樣都驚的人, 找一個令自已舒服的醫生都好重要。

fishfishh,.
作者: 新手蝦米    時間: 11-8-1 00:15

fishfishh, 希望你一切順利, 雨過天青
作者: fishfishh    時間: 11-8-1 00:25

蝦米:thank you ar! The same to you!
作者: 新手蝦米    時間: 11-8-1 00:38

fishfishh, 黄亭x及葉淑x醫生搅左個癌症基金, 佢地有熱線及服務中心, 可以問下意見, 上網可search到。葉淑x醫生是乳腺科的權威, 診金好似$1500, 超聲波另計, 不過好難book。如果要等好耐, 你同姑娘講你個case急的, 應該可以排早d睇!

我同事個媽媽係私家做完手術再去政府醫院做電療及化療。
作者: fishfishh    時間: 11-8-1 00:40

其實我係診所照超聲波先,有3cm。三日後打來懷疑惡性,叫我返去抽幼針。超怕痛既我覺得抽針還可以,唔望就得。打左麻醉先抽,少許痛。前日話應該係惡性,轉介去屯門醫院排期見醫生。都明知政府有排,我又urgent, 先去仁安睇,做好心理準備即入院開刀都得,誰不知。。。>_~

雖然羅醫生平d, 但始終自己身體,唔想交到咁既人手上。所以就算貴d,我都寧願揀周醫生。同埋有個網友阿媽又係搵羅醫生開刀,佢懷疑羅手勢唔好,令佢阿媽幾日後傷口流憹,又要做多次小手術。聽完仲更加怕左佢,好彩個日走得快。佢親自積極幫我book左下星期睇,我驚走唔甩唯有應承先。聽日要打去cancel booking.
作者: 新手蝦米    時間: 11-8-1 07:29

fishfishh, 揾一個可信任及可靠的醫生係好重要, 之前網友himhangma 講佢揾周醫生做手術, 再加上自己睇了周醫生後才決定找他手術的。其實我而家仲驚架, 又怕手術及傷口痛(因我很怕很怕打針, 不過himhangma就唔痛), 又驚唔係良性!

你盡快睇過第二個醫生, 聽下意見先, 政府醫院又照排, 睇下邊度快。記住全部報告都攞晒去, take care
作者: fishfishh    時間: 11-8-1 09:26

蝦米:多謝你呀!你size無我咁大,好大可能係良性呀。你上網睇多些手術分享,心中有底會無咁驚。人對於未知既野最恐懼,去面對反而無咁驚。同埋開刀都只係住一晚,意味只係小手術。乳房又在身體外面,所以我都覺不會太痛。你幾時做手術?不要太擔心呀!

剛剛book左下午睇周醫生啦。希望盡快做手術。唔知可否要求即日出院呢?因為我勁驚住院,夜晚一個人孤伶伶,我一定成晚眼光光,訓唔著。
作者: fishfishh    時間: 11-8-1 09:37

上網查到素食可抗癌,所以尋日開始食糙米粥,買無農藥有機蔬果,自柞五青汁飲。不過寒底就不要飲五青汁呀。
作者: Jeremy3214    時間: 11-8-1 12:02

I guess It's very important for us to find a Doctor that can give us "peace of mind". When I was searching for a doctor, I come across the following posting on Dr. Law Ka Bo.

Later, my "school doctor" recommended my shifting to consult Dr. Chan Wai Kuen. She handle my problem with great kindness. And help me to recover quickly. Even today, I'm very thankful to her (she charged me HK$ 15,000 for the surgery)

Everybody take care. Hope Dr. Chow will help restoring your health soon.

--
http://bbs.allhabit.com/thread-67018-1-1.html

[轉貼]仁安醫院   

醫生: 羅嘉寶 LAW KA BO 無醫德

我媽咪4X歲人,係2個月前知道自已患左乳癌,屋企人個個情緒都好DOWN  ,亦好擔心 ,佢有去睇醫生,知道已經係第二期,亦都係第二間醫院排期做手術,係排期期間,佢去睇中醫,想話係做手術前,驗多次睇下中醫對佢既病情有無作用,於是今日帶埋先前係第二間醫院驗到既報告走去仁安醫院 求診,想話照超聲波,睇下癌細胞有無縮細或者有無擴散,點知就係呢個所謂醫生羅嘉寶 LAW KA BO 佢只係好敷衍咁按左我媽個乳房2下跟住我媽同佢講想照超聲波睇下個病情有無好轉或者惡化,個羅醫生就話:你上次都已經照過一次啦再照都無意思,如果要照既話不如打枝萬幾萬既針啦(完全無解釋係咩針,點解打針驗到,超聲波照唔到 ),跟住我媽話因為飲緊中藥,想知道有無效,想睇下個癌細胞有無擴散或者縮細跟住果個羅醫生用D好惡劣既態度同我媽講:我都未聽過話中藥可以醫癌症,就算你去到北京,上海邊到都無可能醫得好你架啦,如果你真係想知道有無好轉,你就打果枝針啦!!(第二次SELL果枝針)跟住個羅醫生繼續講:我睇過你報告啦,你睇下你D毛孔都擴大曬,我睇你都已經到第三期架啦,打果枝針啦(SELL第三次都無解釋)!!       最後我媽借詞話考慮下,去交左$550就走!講真,一個癌病患者,身心都已經受盡折磨,所謂醫者父母心,點解呢個羅醫生可以咁無同情心,用D咁差既態度去對待病人?佢既說話,對我媽咪打擊好大!!我媽一路喊住搭車返屋企 , 果個羅醫生講到好似生癌係罪人咁,生癌係抵死既咁..........全程都只係話比錢打針,打咩針又唔解釋,又唔提議咩方法幫到個病人,咁無醫德既醫生,大家千奇唔好去睇!!!!!!!!      個個都有阿媽生.....覺得D病人咁煩,阻住佢D時間,就唔好學人做醫生啦! 讀書唔修品德,講野似古惑仔咁,有咩資格去醫人? 如果我阿媽就係因為佢講既說話覺得自已無得醫,走去自殺,到時邊個負責?
作者: fitfish    時間: 11-8-1 12:52

fishfishh 發表於 11-7-31 21:42
Thank you!

想問下如果私家開刀,咁返去政府做化療,唔知要排幾耐先有得做呢?thx! ...
你未必要做化療,人人不同.

我女親戚, 0 期乳癌,周永昌做,不用電及化.

一切要做完手術,化驗後,才知要點做.

要去公立化療,是叫周E生寫紙去政府,應該不用排期.

作者: fitfish    時間: 11-8-1 12:54

新手蝦米 發表於 11-8-1 00:38
fishfishh, 黄亭x及葉淑x醫生搅左個癌症基金, 佢地有熱線及服務中心, 可以問下意見, 上網可search到。葉淑x ...

不是葉淑X.

是張淑儀.

作者: 新手蝦米    時間: 11-8-1 14:04

fishfishh,  我想15/8之後做手術, 因為驚所以唔敢咁早做, 真係好鬼無用, 手術的過程我唔敢諗, 但一諗到打豆豆做手術及麻醉風險我就好怯, 個心係梗住唔舒服, 驚一睡不起, 情緒好低落

多謝你, 仲要你來鼓勵我, 希望你無事啦!

fitfish, 我寫錯了張醫生的姓, 唔該你代我改正。
作者: fitfish    時間: 11-8-1 15:08

亞蝦米,我一生人無野驚,最驚無錢.唔食唔著無所謂,最驚無錢睇醫生.

如我係你,早做早著,日驚夜驚,不如拿拿淋攪掂佢.仲要自己嚇自己多兩個星期?

住私家醫院,真係質素好D.

所以我最驚無錢.
作者: fishfishh    時間: 11-8-1 15:41

而家周醫生度等緊。因為插位,所以唔知等幾耐。
作者: fitfish    時間: 11-8-1 15:48

趁得閒,取張紙,寫低想問乜.
作者: fishfishh    時間: 11-8-1 15:57

蝦米你都平常心,盡快做手術吧。我粒野周不時痛,一秒都不想拖。好想聽日即刻有得開刀。住一晚返屋企。只要返到屋企,個心就會好定了。
作者: fishfishh    時間: 11-8-1 16:12

fitfish: 多謝提醒!
作者: 新手蝦米    時間: 11-8-1 17:09

因為我仲要睇埋心臟科醫生及檢查, 所以想8月中才做, 多謝你地提醒!

fishfishh, 到你睇未呀?  如果經濟有問題可同周醫生講。
作者: fishfishh    時間: 11-8-1 20:52

睇完返到屋企了。第二期,周醫生建議先做化療四個月,共六針,再開刀。佢轉介聽日要去港安做PET SCAN. 八月五號返去覆診。再可能抽粗針,以確定邊隻類型,點醫,打咩針去化療。有講經濟問題,佢反應同你地一樣。總之,周醫生令人好安心。但化療將係暫時不可預計的龐大數目。希望隻菌靚d, 咁幾萬應該搞掂。衰既話十幾萬,幾十萬都有。>_~

作者: fishfishh    時間: 11-8-1 21:09

今日收費: 醫生費 $1250
PET SCAN $15000
保險無得claim。

化療應該只可以claim二萬幾。
作者: fishfishh    時間: 11-8-1 21:13

化療應該好痛苦吧。仲要甩哂頭髮好樣衰。
作者: 新手蝦米    時間: 11-8-1 22:24

fishfishh, 頭髮甩左會再出番, 唔會樣衰的, 之前買定一個合心水的假髮就可以, 我係周醫生度見過d人用, 好真好靚的。

我唔知講乜野去安慰你, 但你一定要咬繄牙關渡過, 你真係好勇敢, 加油呀!
作者: fishfishh    時間: 11-8-1 22:43

嗯。其實頭先係巴士上已忍唔食流左好多淚。好彩有男友不離不棄。每一次都請假陪我去面對,出錢又出力。仲有家姐同兩個知己支持。上周六佢地仲特登過來陪我,嘻嘻哈哈就忘記病患。有佢地,我先可以堅強撐落去。唔敢話比父母知住,驚佢地承受唔到,會傷心。
作者: himhangma    時間: 11-8-1 23:33

fishfishh

有咁多愛護你既人支持你, 重有周醫生幫你, 你一定能夠渡過呢個難關!
相信網友們都會為你打氣!  加油呀!

作者: fishfishh    時間: 11-8-1 23:43

himhangma: 好多謝你既安慰!我一定會堅強!而家醫療科技咁先進,應該無想像中咁難捱。捱完哩半年,就可以鬆一口氣了。計日子只得180日。咁計好似快過些。倒數個日來臨!
作者: fishfishh    時間: 11-8-1 23:55

周醫生話做完化療,粒野會愈來愈細。而家3cm, 到時有機會細到幾乎睇唔到,開刀都無咁傷。絕對唔使全乳切。仲安慰我兩年後痊癒仲可以生仔。而家叫我放心,佢會醫好我。語調輕鬆,稀釋左我既不安。我地都問左佢好多野,佢都好有耐性答覆我。又教我地睇超聲波片。真好!

羅x寶只會嚇我,話抽組織睇下要全乳切除定點。又話到時唔知可唔可以生仔。又唔解釋我既超聲波片。令人好灰~~
作者: fishfishh    時間: 11-8-2 19:48

今日照Pet scan.
注射葡萄榶,一個人係輻射房,要隔離九個字。再注射令全身滾熱既顯影劑。再好像飲筒咁係部似冬甩的機度穿來穿去十五分鐘。

一個人,好彩可以上機上網,無咁驚。
作者: fitfish    時間: 11-8-2 21:54

你可問醫生隻化療藥政府有無,是否唔駛錢,如是,可叫醫生寫紙去政府化.慳番的錢.

你有咁好男友及家人,好幸福啊!

我有瑪麗乳癌友,佢話如周醫生話你無野,就真係無野.
作者: fishfishh    時間: 11-8-2 23:50

fitfish: 多謝你既超有用建議!到時我會問下周醫生。不過我記得個日佢地都有講可轉介返公立化,但用既藥未必同佢地一樣。估計周醫生隻藥應該勁些卦。

你朋友都好信任周醫生呀。佢都係周醫生醫好嗎?

其實返公立,仲有個憂慮。成日咁多可避免的事故。我怕怕。今朝又有單大腸癌早期身亡的無辜事件,仲要係我排緊朝既屯門醫院。心寒
作者: fishfishh    時間: 11-8-2 23:58

如果周醫生度化療費可承受的話,我偏向佢度化。當初佢同我講不要擔心,佢會醫好我個陣,我個心忽然平和,無咁驚了。

係呀,有人支持眞係病都幸福。今朝佢地又陪我過海去做pet scan. 種豆打針個陣,家姐捉住我隻凍冰冰手真係好溫暖。但佢地就呆坐幾個鐘等我。
作者: 新手蝦米    時間: 11-8-3 07:17

咁多人支持你, 加油一定能順利渡過。有家人的支持係好幸福呵!  
作者: 新手蝦米    時間: 11-8-3 07:24

himhangma, 請問你個傷口幾長? 好番晒未呀?  你是幾點入院及做手術, 因想預計下要屋企人幾時來陪我。請問你手術後要食止痛藥及有效嗎?

歡迎光臨 親子王國 (http://www.baby-kingdom.com/) Powered by Discuz! X1.5