婦女醫護

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珊瑚宮

fishfishh:嘩!個Dr.Law,硬功唔得就落輭功?可能驚遊走咗個錢罉啩?

因如乳癌,做完手術,可能又叫你電,叫你化,叫你標把,或乳房重整....等等....

你揾得佢,跟住一條龍睇佢........起碼5年,至無數年.
玩具萬歲!

複式洋房

.

複式洋房

.

複式洋房

.

珊瑚宮

我識成幾個乳癌友,在東區E院長期診治,幾好呀.

佢地有個病友組織叫..........展晴社.......

好鬼多料收.
玩具萬歲!

複式洋房

.

大宅

回覆 fishfishh 的帖子

hello, fishfishh,
I understand why you don't like Dr. Law Ka Bo. I also don't feel comfortable to consult her.

On service provided by govt. hospital. I read the following post from a Ms. "LeeCC", may be, you can seek advise from her. I guess she is receiving follow-up treatment at govt. hospital after her surgery. Here is her posting:

討論區婦女醫護 › <急>有冇人揾過陳惠娟醫生切腫瘤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3588755&extra=page%3D11
LeeCC: 發表於 11-5-26 16:44 |只看該作者

I just found breast cancer.

Dr Chan did the operation for me. She is a good and patient doctor. I had Fine Needle test at her office. When it was found something bad in the lump. She asked me to come to her clinic that night. She explained clearly what I should do. I left her clinic at 10pm and one more patient after me.

Before the night I had operation, she visited me at around 11:45pm, to check and confirm the poisition for the injection for certain test which would be done at 8:30 next morning.

She explained clearly to me on the follow up treatments. I said I wanted to have follow up treatments at government hospital because of the financial burden. She said no worry, she would make arrangement for me. Some breast cancer patients said not all doctors would make arrangement with the government hospital for the patients. The patients have to do themselves right after the operation. They said Dr Chan is good.

複式洋房

.

男爵府

fishfishh, 你已抽針化驗嗎? 其實我都好細膽又驚痛, 我睇左幾位醫生才決定找周醫生做手術。3位醫生都建議我做手術。

羅醫生真係唔比你問佢野, 態度麻麻, 我話如不做手術可怎樣, 她黑面同我講叫我半年後再照囉, 我再同佢講心臟有問題可手術嗎? 她好不耐煩話你唔係心臟衰竭咪得囉, 聽完好唔開心, 一d都唔理人感受, 只顧叫我做手術, 我心臟有事係咪要注意及了解一下風險呢, 令我好唔放心找佢做手術。

黄亭x醫生其實很專業, 做事及說話都好利落, 不過好多人睇, 問1多句都唔得閒答你。因我怕痛, 佢話手術後要插條小管做引流, 令我很驚所以再揾另一位醫生再睇下。有問題黄醫生通常叫你問姑娘, 但姑娘態度一般。不過佢手術費全單约三萬五。

周永昌醫生係我上網search的, 佢有耐性及細心, 亦會了解病人的担心, 詳細解答我問題, 至於心臟問題,佢話會同我心臟科醫生傾下手術前要注意的事, 令我安心。 我見周醫生有好多癌症病人睇佢。佢手術費全單要五萬至六萬, 其實都貴, 網友話佢係教授級, 佢比到安心我, 所以揾周醫生做手術。

我只發我個人的經驗, 對於我樣樣都驚的人, 找一個令自已舒服的醫生都好重要。

fishfishh,.

男爵府

fishfishh, 希望你一切順利, 雨過天青

複式洋房

.

男爵府

fishfishh, 黄亭x及葉淑x醫生搅左個癌症基金, 佢地有熱線及服務中心, 可以問下意見, 上網可search到。葉淑x醫生是乳腺科的權威, 診金好似$1500, 超聲波另計, 不過好難book。如果要等好耐, 你同姑娘講你個case急的, 應該可以排早d睇!

我同事個媽媽係私家做完手術再去政府醫院做電療及化療。

複式洋房

.

男爵府

fishfishh, 揾一個可信任及可靠的醫生係好重要, 之前網友himhangma 講佢揾周醫生做手術, 再加上自己睇了周醫生後才決定找他手術的。其實我而家仲驚架, 又怕手術及傷口痛(因我很怕很怕打針, 不過himhangma就唔痛), 又驚唔係良性!

你盡快睇過第二個醫生, 聽下意見先, 政府醫院又照排, 睇下邊度快。記住全部報告都攞晒去, take care

複式洋房

.

複式洋房

.

大宅

I guess It's very important for us to find a Doctor that can give us "peace of mind". When I was searching for a doctor, I come across the following posting on Dr. Law Ka Bo.

Later, my "school doctor" recommended my shifting to consult Dr. Chan Wai Kuen. She handle my problem with great kindness. And help me to recover quickly. Even today, I'm very thankful to her (she charged me HK$ 15,000 for the surgery)

Everybody take care. Hope Dr. Chow will help restoring your health soon.

--
http://bbs.allhabit.com/thread-67018-1-1.html

[轉貼]仁安醫院

醫生: 羅嘉寶 LAW KA BO 無醫德

我媽咪4X歲人,係2個月前知道自已患左乳癌,屋企人個個情緒都好DOWN ,亦好擔心 ,佢有去睇醫生,知道已經係第二期,亦都係第二間醫院排期做手術,係排期期間,佢去睇中醫,想話係做手術前,驗多次睇下中醫對佢既病情有無作用,於是今日帶埋先前係第二間醫院驗到既報告走去仁安醫院 求診,想話照超聲波,睇下癌細胞有無縮細或者有無擴散,點知就係呢個所謂醫生羅嘉寶 LAW KA BO 佢只係好敷衍咁按左我媽個乳房2下跟住我媽同佢講想照超聲波睇下個病情有無好轉或者惡化,個羅醫生就話:你上次都已經照過一次啦再照都無意思,如果要照既話不如打枝萬幾萬既針啦(完全無解釋係咩針,點解打針驗到,超聲波照唔到 ),跟住我媽話因為飲緊中藥,想知道有無效,想睇下個癌細胞有無擴散或者縮細跟住果個羅醫生用D好惡劣既態度同我媽講:我都未聽過話中藥可以醫癌症,就算你去到北京,上海邊到都無可能醫得好你架啦,如果你真係想知道有無好轉,你就打果枝針啦!!(第二次SELL果枝針)跟住個羅醫生繼續講:我睇過你報告啦,你睇下你D毛孔都擴大曬,我睇你都已經到第三期架啦,打果枝針啦(SELL第三次都無解釋)!! 最後我媽借詞話考慮下,去交左$550就走!講真,一個癌病患者,身心都已經受盡折磨,所謂醫者父母心,點解呢個羅醫生可以咁無同情心,用D咁差既態度去對待病人?佢既說話,對我媽咪打擊好大!!我媽一路喊住搭車返屋企 , 果個羅醫生講到好似生癌係罪人咁,生癌係抵死既咁..........全程都只係話比錢打針,打咩針又唔解釋,又唔提議咩方法幫到個病人,咁無醫德既醫生,大家千奇唔好去睇!!!!!!!! 個個都有阿媽生.....覺得D病人咁煩,阻住佢D時間,就唔好學人做醫生啦! 讀書唔修品德,講野似古惑仔咁,有咩資格去醫人? 如果我阿媽就係因為佢講既說話覺得自已無得醫,走去自殺,到時邊個負責?

珊瑚宮

fishfishh 發表於 11-7-31 21:42
Thank you!

想問下如果私家開刀,咁返去政府做化療,唔知要排幾耐先有得做呢?thx! ...
你未必要做化療,人人不同.

我女親戚, 0 期乳癌,周永昌做,不用電及化.

一切要做完手術,化驗後,才知要點做.

要去公立化療,是叫周E生寫紙去政府,應該不用排期.

玩具萬歲!

珊瑚宮

新手蝦米 發表於 11-8-1 00:38
fishfishh, 黄亭x及葉淑x醫生搅左個癌症基金, 佢地有熱線及服務中心, 可以問下意見, 上網可search到。葉淑x ...

不是葉淑X.

是張淑儀.

玩具萬歲!

男爵府

fishfishh, 我想15/8之後做手術, 因為驚所以唔敢咁早做, 真係好鬼無用, 手術的過程我唔敢諗, 但一諗到打豆豆做手術及麻醉風險我就好怯, 個心係梗住唔舒服, 驚一睡不起, 情緒好低落

多謝你, 仲要你來鼓勵我, 希望你無事啦!

fitfish, 我寫錯了張醫生的姓, 唔該你代我改正。

首頁
23456...8

尾頁

跳至