跳至

首頁

尾頁

大宅

回流返來,小朋友自己interview考入去的,因本新就是英語環境長大,反而現在功課比在外國多很多了,
看返之有家長話小朋友給同學欺凌,其實一定要通知班主任和同步發email去小學部主管和校長,

有些事不可容忍,其實以前在外國讀書,校園欺凌真常有發生, 外國孩子將大模式,從來不責備,任由他們

自己發展,就算是班中成績最包尾,老師也不說什麼,因為不想傷自尊心,就由得包尾吧,即是又不鼓勵,

又不加深功課常試,免令同學有錯敗感,說真一點,有時幾自我,不顧後果,想做就做,所以會傷害他人也

不自覺。

洋房

you child study in DC, if yes, could you give some advice about the school? thank you!

男爵府

回覆 Greentea3901 的帖子

真係睇你點睇,DC好似一間給小朋友讀的大學,無論上課模式、設施或其他,但其實現在DC的家長都谷到好行架,只不過佢地就算唔谷學術都谷藝術果方面,因為佢地知道如果唔谷,個細路就會被人比下去。我在家教九歲小朋友中文,教到我有拉牛上樹的感覺,親子關係仲差過在傳統學校果兩年,以前佢放學會自動自覺做功課,現在給補充她做就成日嘈嘈閉,因為老師都無要求。中文要就外國人,佢地點會有動力去學好呢?雖然中文科分不同程度的小組上課,但都教得好淺,高小都似幼稚園程度,有時都覺得好揾笨,中英數都要出去學或者自己教,所以唔駛羨慕人地讀國際學校。(個人意見,不喜勿插。)

首頁

尾頁

跳至