•   酷熱天氣警告現正生效 - 資料由天文台提供 29oC 79 %

嬰幼兒產品用家評台
王國商店facebook專頁
王國facebook
義工

搜索
親子王國 首頁 想生BB 港大中醫- 孟煒
go

港大中醫- 孟煒

複式洋房

由五月開始排隊, 剛剛姑娘打電話來叫我4:30過去

心情緊張中, 今晚回來再跟大家分享經驗!

http://hk.myblog.yahoo.com/laumuelmuel

男爵府

好呀, 我都想知

別墅

我都排左好耐! 仲有排等。麻煩你返來分享一下

大宅

好媽媽勳章

佢地9月會加價,診金由$150 to $300!

複式洋房

今天看完孟醫師啦! 她給我的感覺蠻不錯, 挺專業的...

1. 我以前看過何樹勛醫師幾個月, 吃完他的藥, 我的濕疹問題好了點... ... 不過, 他每次把完脈都不解釋甚麼 , 也不說我的身體到底有甚麼問題, 卻只問你想生男還是生女, 感覺怪怪的, 就沒有再看下去了

好處: 相對便宜, 知名度高, 成功案例好像在babykingdom口耳相傳蠻多的

缺點: 預約跟walk-in的制度有點混亂, 等候時間有點長; 而且醫師的態度比較冷淡, 看病者需要對他有點盲目的信心才堅持得下去

2. 然後, 我又看過上環的李雲潤醫師, 這個則好像有點不科學; 因為我有遲排卵的問題, 但他卻一直堅持說只要我在第十四天和前後三天行房就OK, 根本就不是對症而治...... 最爆笑是他叫我行房之後要左右側睡, 說這樣能幫助精子流進卵巢 我問他, 成熟的卵子不是要由卵巢排到子宮才能受精嗎? 他竟然說不是...... 而且他不開藥單. 只給一包包"祖傳秘方"的藥粉, 那麼我就連自己吃了甚麼都不知道.....不過, 因為身邊有朋友在他那裡成功了, 所以我也勉強的堅持了三四個月

好處: 預約容易, 醫師樂天開朗, 願意花很多時間跟看病者聊天; 我有朋友成功的實例見證

缺點: 醫師的西方科學知識有點不足, 而且藥方神秘......反正我吃了幾個月就胖了一個碼 這也是我不想再看的原因之一

3. 我說孟醫師專業, 是因為她說話都是make sense的, 而且她有認真的了解過我以前小產經過, 求醫過程, 多囊問題和其他家族病歷等等資料, 又問我在西醫那裡做過甚麼檢查, 感覺她能把西方醫學融會貫通到中醫治療裡去,.....同時她亦明白中醫把脈會診的局限, 所以她又建議我做一些之前沒做過的檢驗(e.g. 精子抗體) , 好像真的對不同人有不同的治療方法, 所以我會繼續看下去

好處: 有學術背景, 曾發表過以中西醫學不同觀點看不育症的論文, 治療方法應該都是有依有據的......而且她在國內(上海)挺出名的, 是中醫博士, 對病人好像比較能對症下藥, 不是來來去去幾個秘方那種中醫

缺點: 輪候隊伍很長, 而且收費較貴(我今天看症加6天藥, 花了800) 醫師說普通話, 不懂煲冬瓜的人會有黠小麻煩 (之前有網友說她很兇, 所以我今天專登全程跟她說普通話, 希望她感受自然親切點, 亦有助以後的溝通啦!)
http://hk.myblog.yahoo.com/laumuelmuel

複式洋房

morrigan 發表於 11-8-5 22:32
佢地9月會加價,診金由$150 to $300!

我今日在沙宣道睇, 診金仲貴d: $200, 不過我係HKU畢業可以打番個九折, 即係$180... 冇人話我知沙宣道呢邊會唔會加價 (不過, 我可以claim 公司保險, 所以唔理喇/ 反而睇西醫不孕就唔可以claim)

唔知係咪沙宣道又遠又貴, 所以條隊可以排快d?? 我排咗3個月就俾我打到尖

大宅

回覆:stellamuelmuel 的帖子

孟煒醫師是否吾接新証?

子爵府

大廚勳章 馬年勳章

回覆:morrigan 的帖子

嘩!一加就加一倍

複式洋房

回覆 kenamd 的帖子

接呀......不過要排隊咯......

複式洋房

我之前都係睇孟医師bingo咗, 佢真係好得! 我prepare咗2年都無, 但睇佢半年就成功咗! 現在想找佢追多個, 請告之什麽沙宣道? 她不是在港大嗎? 謝

大宅

回覆:fujimama 的帖子

沙宣道就是港大醫學院的位置呀

大宅

陪月勳章

我睇咗兩年都未bingo, 佢叫我試IVF, 4月會做.

我"精子抗體"偏高, 食咗一排藥之後就低返, C6就覺得佢真係有佢嘅方法, 好信佢

但PMH IUI西醫話唔會驗呢樣野, 可能冇解決方法, 又話任何唔屬於你身體嘅都有機會排斥.

QMH Dr. Ng 話只係驗血, 又唔係用C6 啲丁丁驗, 冇文獻講呢樣野, 又好似好有道理喎!