•   酷熱天氣警告現正生效 - 資料由天文台提供 31oC 73 %

嬰幼兒產品用家評台
王國商店facebook專頁
王國facebook
義工

搜索
親子王國 首頁 烹飪錦囊 新手問:快速酵母會唔會買好多來儲存用? ...
go

新手問:快速酵母會唔會買好多來儲存用?

大宅

我在南順買了一大袋粉,職員話可以放半年,但麵包需要酵母,我個包是柏翠跟機送,快用完,請問各位有經驗造包既姊妹,會唔會好似買粉咁買定多D來儲存用? 如果有,又在哪裡可以買? 謝謝
王國熱話
牛棚吹水站~披雨戴風問寒送我暖~PART104~歡...
車咗幾個餃子袋
新車的公主裙~好鍾意!可惜我得個仔⋯
羊棧嘩鬼樂園~第九十九回~~

伯爵府

uselesscat 發表於 11-8-8 18:15
我在南順買了一大袋粉,職員話可以放半年,但麵包需要酵母,我個包是柏翠跟機送,快用完,請問各位有經驗造 ...

我買咗包依士(有500克), 我裝咗酵母在膠盒內, 然後, 放在冰格儲存, 都有年幾喇, 整麵包都無問題。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

用唔曬放入冰格,可以放好耐

我仲用d細盒,分兩三個放.用完一盒用第二盒

男爵府

放冰格

大宅

回覆 tsuitung 的帖子

500g??原來真係有咁大包賣。。。請問在哪裡買??謝謝

伯爵府

uselesscat 發表於 11-8-9 16:04
回覆 tsuitung 的帖子

500g??原來真係有咁大包賣。。。請問在哪裡買??謝謝 ...

我係呢到買架Baking Express

uselesscat  謝謝!  發表於 11-8-10 23:21
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)