烹飪搵食

跳至

首頁
12345...11

尾頁

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

先講明, 我開一個新post, 唔係想認x認x, 係唔想搗亂大力個燒肉topic, 因為我自己都好怕明明因為個topic 先樁入去, 點知見到其他野多過個主題.

******************************************************************************************
我的x燒制作如下:
材料:
1)有皮骨腩 ~ 買2 條好似手掌咁長, 約1.5-2 吋厚 (若太厚要自己1分為2), 要差唔多$30蚊, 其實係唔夠一家 3口食嘅
( 我係百x買, 佢寫住叫有皮骨腩, 要揀d 皮下面有少少肥, 跟住下一層一定要係白色肉嘅, 最底層先係深紅色嘅肉, 如果你揀好幾層都係深紅色肉, 焗完會唔鬆化,好un, 仲有記得叫豬肉佬起埋皮, 至於你地係街市買係咪咁叫,我就唔知點叫喇)
2) x燒醬 (李x記)~ 2條肉用3湯匙, 3條肉用4 湯匙
3) 五香粉 (百x牌) ~ 1 茶匙, 多d 都得
4)紹興酒 or rose露酒 2條肉 1-2 茶匙, 3條肉用足2茶匙
5)胡x粉 ~ 少許
6) 蜜糖 (百x牌, 最cheap 果隻)~ 少少
p.s. 五香粉, 蜜糖,紹興酒 or rose露酒 (一定要有, 無就唔好整住呀)

醃法:
1) 先將豬肉洗淨, 跟住放係筲箕到晾水,起碼半個鍾 (呢個時候你唔使理佢,由佢係廚房,你可以繼續上bk :p)
2) 半小時後, 將所有調味料先用個碗溝云
3) 將晾乾水嘅豬肉放入 (2) 內撈云, 連層層gap 都要有醬架
4) 將所有野倒入膠袋打個結, shake 云佢
5) 再包多個膠袋, 放入雪櫃
6) 洗手, 攪掂
7) 第2 朝再拎返出來, 又反轉再反轉咁shake 云佢, 再放返入雪櫃, 晚上先焗.

制法 (醃左一晚之後):
1) 預熱焗爐, 200度
2) 開上下發熱, 焗15mins
3) 叮一聲之後, 反轉再焗15mins
4) 又叮一聲之後, 攞出來, 係其中一面揸上蜜糖 (唔使2 面揸, 亦唔好揸咁多, 否則會燶哂架, 我就用條鐵匙,用匙背面揩云成個面, 我唔用掃,係因為d 毛會lam 得太多蜜糖)
5) 再焗3-5mins , 出爐
6) 上枱

我覺得零難度係因為佢零技術, 同埋我屋企有好多醬料,又唔使要特別工具 , 所以隨手都可以整到, 而且容易醃, 將所有野撈云,放入食物袋, 醃足佢一日(over 24小時都得) 就ok.

仲有你可以下午焗好, 到老公返來先做揸蜜糖個part, 咁佢都一樣食到出爐x燒架 :p

p.s. 唔好用食物盒醃, 因為你第2 日要用筷子反轉佢就好麻煩, 用食物袋可以就咁反轉再反轉就得, 乾手淨腳.

小強子    發表於 12-9-21 14:01
FatCatBaby    發表於 12-7-7 01:04
joannelai930    發表於 12-1-4 15:57
cccat01    發表於 12-1-4 15:29
caando    發表於 12-1-4 13:50
ula1219  唔該我要肥d  發表於 11-11-4 15:33
nick360  正!!已收藏  發表於 11-9-12 02:33
LilianLegend  好吸引,我又試下先~  發表於 11-8-31 22:41
crab  好食過美心,又容易整,多謝肉c妹  發表於 11-8-24 22:28
nintendo    發表於 11-8-24 22:22
alicialee1210  GOOD  發表於 11-8-23 22:33
pigpigyy  正呀  發表於 11-8-23 22:02
karkar39  正  發表於 11-8-23 18:58
皇太孫  正呀!!  發表於 11-8-23 18:41
太皇太后  so good!!!  發表於 11-8-23 16:54
meow~meow  not bad~!!   發表於 11-8-23 16:15
企鵝BABY  買相好好味呀!!!  發表於 11-8-23 15:52
是因  正, 又學多樣野喇, 遲 d 唔洗再去燒腊舖~~  發表於 11-8-23 15:15
connielamyee  讚^^  發表於 11-8-23 14:05
bplus  食緊隔夜飯, 睇住你碟x燒做食送, 正呀   發表於 11-8-23 13:19
big_sister  係"叉", 用速成打 "E + I", 第一個就係, "义" 唔係義簡察咩?  發表於 11-8-23 12:38
oxford0158  肉 C : 义 (倉頡: 戈乂 IK  第二個)   發表於 11-8-23 12:18
yauyauo  你好叻呀  發表於 11-8-23 12:12
la_source  讚  發表於 11-8-23 12:05

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

男爵府

醒目開學勳章

大宅

好媽媽勳章

真係好簡單, 可以'乾手淨腳'咁做, 正.

呢舊肉係腩排, 不過, 我見過有d人話用梅頭, 吾知有無人做過.

sfll  我都係用梅頭架  發表於 11-8-23 18:43
nms  我用梅頭架~  發表於 11-8-23 16:56

水晶宮

yauyauo 你好叻呀 發表於 36 秒前

一d都唔叻, super easy 咋!

珊瑚宮

環保接龍勳章

正呀, 又學到野喇
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

叉燒同燒肉係二回事………大力兄唔會介意嘅

catfitfit  白兔先生, 好心你咪鬼用條契弟個樣做大頭啦, 野...愈睇愈嬲呀....  發表於 11-8-23 13:49
雪菜肉c  你係男人, 信你架!  發表於 11-8-23 12:16
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

水晶宮

bigcat 發表於 11-8-23 12:13
真係好簡單, 可以'乾手淨腳'咁做, 正.

不過, 我見過有d人話用梅頭, 吾知有無人做過. ...

我最初跟人recipe 就係買梅頭, 不過出來個樣唔似.

子爵府

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

咁燒骨呢? 我仲意食燒骨

BTW, 下次係咪教燒鵝呀

男爵府

嘩...... 您地好勁丫, 又識整叉燒同燒肉, 勁丫 bk mama 好野.

水晶宮

bigcat 發表於 11-8-23 12:13

呢舊肉係腩排, 不過, 我見過有d人話用梅頭, 吾知有無人做 ...

that's why 我話唔知街市檔叫咩囉, 我係百x買, 佢個牌咁寫, 我就信係, 照寫出來, 因為我知有d mammy可能同我一樣, 係唔識分同唔識講買邊part 嘅

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章

水晶宮

oxford0158 發表於 11-8-23 12:16
咁燒骨呢? 我仲意食燒骨

BTW, 下次係咪教燒鵝呀 ...

燒骨一樣咁整架咋, 不過焗耐d, 要每面20-25mins.

燒鵝? 邊有屋企有咁大個爐打直燒呀, 衰野!

水晶宮

oxford0158 肉 C : 义 (倉頡: 戈乂 IK 第二個) 發表於 3 分鐘前

义义义义义义义义义义, 我已經罰自己打左10次喇, 多謝指教!

big_sister  係"叉", 用速成打 "E + I", 第一個就係, "义" 唔係義簡寫咩?  發表於 11-8-23 12:38
hallonatalie  no la, 叉燒, 係呢叉喎 ~~   發表於 11-8-23 12:32

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

勁,加油呀

雪菜肉c  thanks!  發表於 11-8-23 12:26

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

水晶宮

hallonatalie no la, 叉燒, 係呢叉喎 ~~ 發表於 5 分鐘前

唔係呀化? 你個x 又點打呢?

伯爵府

+3金熱血 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

快d lunch time啦, 好餓呀

首頁
12345...11

尾頁

跳至