親子王國

標題: 曾sir介紹澳洲綠水 Spectrum [打印本頁]

作者: juliette0711    時間: 11-9-28 17:21     標題: 曾sir介紹澳洲綠水 Spectrum

以教授家居知識聞名的電台節目主持人曾近榮病逝,曾sir介紹嘅澳洲綠水,”事必得”(Spectrum) 呢隻消毒藥水開水抺卜泥出沒嘅地方,佢嘅氣味可以驅除各類昆蟲同卜泥,並且可以維持一段時間(視乎環境).呢隻事必得唔係拖地果d金x綠水,滴露都唔及佢,作用係殺菌消毒,抺廚房拖地都得,氣味ok無害,唔傷手.對卜泥極掂!

澳洲綠水(事必得)售賣點(約$2x一支):
a). 曾sir專門店
  筲箕灣天悅廣場Shop106x
     (開舖時間不定)

b). 屯門近西鐵有批發,好似仲平d
作者: clarawuwu    時間: 11-9-28 18:10

juliette0711 發表於 11-9-28 17:21
以教授家居知識聞名的電台節目主持人曾近榮病逝,曾sir介紹嘅澳洲綠水,”事必得”(Spectrum) 呢隻消毒藥 ...

可提供屯門詳細地址?
作者: oilaioilai    時間: 11-9-28 21:35

juliette0711 發表於 11-9-28 17:21
以教授家居知識聞名的電台節目主持人曾近榮病逝,曾sir介紹嘅澳洲綠水,”事必得”(Spectrum) 呢隻消毒藥 ...

我都想知屯門邊到有得賣
作者: fitfish    時間: 11-9-28 21:54

油麻地金山樓對面化工店一大桶(約幾公升)$9x.

係正版

永安後門轉左
作者: tyon    時間: 11-9-29 12:30

fitfish 發表於 11-9-28 21:54

係正版
請問係唔係同曾sir賣個隻一樣味?

作者: fitfish    時間: 11-9-29 13:42

不知!因我無用過.

凡稱澳洲綠水,一定要有Spectum幾個字才是正版

可能仲要made in Australia

曾sirD野好貴

除油浸漬粉人地10元/磅,曾sir 25元3安士.

作者: akachanbon    時間: 11-9-29 21:45

中文叫"事必得",觀塘都有---$34-1L,永昌化工原料
作者: akachanbon    時間: 11-9-29 21:46

拖完地唔洗再過水,個地好爽
作者: juliette0711    時間: 11-9-30 12:31

正貨得一間, 响屯門好似叫豐利洋行. 電話: 2481 3303. 買滿$500有免費送貨! 其他係買入再分裝, 價錢就肯定貴d啦. 用過真係好好.
作者: new0413    時間: 11-9-30 12:45

akachanbon 發表於 11-9-29 21:45
中文叫"事必得",觀塘都有---$34-1L,永昌化工原料
觀塘那裡可以買到???? 我都想買呀!!!!

作者: sandycmum    時間: 11-9-30 13:06

可以當作日常拖地用嗎?如有卜泥要溝水嗎?直接抹地腳線、地和wall?請教!!

作者: akachanbon    時間: 11-9-30 22:38

sandycmum 發表於 11-9-30 13:06
可以當作日常拖地用嗎?如有卜泥要溝水嗎?直接抹地腳線、地和wall?請教!!
一定要溝水用,我開一桶水抹地,落2-3樽蓋,視乎你要清潔的地方有幾污糟,
抹馬桶厠板就直接用得,亦不用過水

作者: akachanbon    時間: 11-9-30 22:41

new0413 發表於 11-9-30 12:45
觀塘那裡可以買到???? 我都想買呀!!!!

崇仁街----"永昌化工原料"
買印尼食品店舖再行上D

作者: dhcheung    時間: 11-9-30 23:57

曾sir唔係專賣化工原料,開間舖只係方便聽眾,平日都係入少少貨響度賣o下過日晨,開舖時間唔定,唔好拎個價錢黎比較.佢在生果時,我去過一次,本來係探佢,結果坐左好耐,佢教左我好多野,最重要係介紹左支事必得俾我,我覺得呢d真係多多錢買唔到.
作者: juliette0711    時間: 11-10-10 17:29

其實曾sir真係好好人, 不過而家好多話就話係澳洲綠水, 其實都唔係 "事必得" "Spectrum". 真正嘅係5L/ Bot. 屯門新安街17號匯恆工業大廈1樓. 豐利洋行. 佢地嘅洗手液都好好用.
作者: juliette0711    時間: 11-11-8 12:57

回覆 oilaioilai 的帖子

總代理

屯門新安街17號匯恆工業大廈1樓
豐利洋行
電話: 2481 3303

作者: juliette0711    時間: 11-11-8 12:59

回覆 oilaioilai 的帖子

總代理

豐利洋行

屯門新安街17號匯恆工業大廈1樓

電話: 2481 3303

作者: 知足    時間: 11-11-8 23:38

akachanbon 發表於 11-9-30 22:41
崇仁街----"永昌化工原料"
買印尼食品店舖再行上D

咁請問觀塘呢間賣既係咪正貨澳洲綠水 Spectrum ?
作者: sea-horse    時間: 11-11-9 17:01

本來想去筲箕灣再入貨,突然見到你們說 觀塘 油麻地 屯門

有無人用過,是否跟曾sir賣的東西一樣都係事必得?
作者: wewe    時間: 11-11-9 17:39     標題: 曾sir介紹澳洲綠水 Spectrum

有無人知曾sir走後,筲箕灣仲有無開

作者: juliette0711    時間: 12-1-4 00:44     標題: 回覆:wewe 的帖子

好似仲有開喎

作者: juliette0711    時間: 12-1-4 00:47     標題: 回覆:sea-horse 的帖子

屯門果間係,其他就要認實豐潔牌事必得spectrum就係正貨

作者: MM2005    時間: 12-1-4 14:42

juliette0711 發表於 11-9-30 12:31
正貨得一間, 响屯門好似叫豐利洋行. 電話: 2481 3303. 買滿$500有免費送貨! 其他係買入再分裝, 價錢就肯定 ...

請問有無佢網址可睇下呀??  
另我見過蝴蝶村藥房有呀, 唔記得是$38或是$48樽, 但巳是好耐的事了!   

作者: juliette0711    時間: 12-1-4 14:47     標題: 回覆:MM2005 的帖子

www.funchem.com.hk
葯房果啲未必係正貨。好多話係澳洲綠水,其實並非曾sir果隻。Funchem 牌,豐潔牌先係正貨。Spectrum 事必得。

作者: MM2005    時間: 12-1-4 14:53

juliette0711 發表於 12-1-4 14:47
www.funchem.com.hk
葯房果啲未必係正貨。好多話係澳洲綠水,其實並非曾sir果隻。Funchem 牌,豐潔牌先係正 ...

找到了, 都無咩詳細介紹, 就咁睇佢都好大樽
http://www.funchem.com.hk/chin_gen_products.html#

作者: MM2005    時間: 12-1-4 14:58

我在藥房就是見到此款, 又在Y8店佢貼住話曾SIR在電台介紹的一款
http://www.goodsourcing.com/user ... fe58d4581x1xy5.html
作者: juliette0711    時間: 12-1-4 14:59     標題: 回覆:MM2005 的帖子

5L 一支,可以用好耐。曾sir 分細樽啲賣。澳洲事必得都係靠口脾,佢地好似係做工商多。所以曾sir介紹囉

作者: SmileFoReVeR    時間: 12-1-4 16:41

juliette0711 發表於 11-10-10 17:29
其實曾sir真係好好人, 不過而家好多話就話係澳洲綠水, 其實都唔係 "事必得" "Spectrum". 真正嘅係5L/ Bot.  ...

"事必得" "Spectrum". 真正嘅係5L/Bot.  ---- 幾錢5L/Bot?
作者: juliette0711    時間: 12-1-4 16:53     標題: 回覆:SmileFoReVeR 的帖子

$9x, 5L bottle 一年前買。

作者: fitfish    時間: 12-1-4 23:45

5L事必得.........油麻地化工..........$95

官塘瑞和街化工..........$175
作者: fitfish    時間: 12-1-4 23:47

Spectrum..........橫睇豎睇,個樽無話澳州做喎!
作者: imlook    時間: 12-1-8 01:44

MM2005 發表於 12-1-4 14:58
我在藥房就是見到此款, 又在Y8店佢貼住話曾SIR在電台介紹的一款
http://www.goodsourcing.com/users/uname/ ...

呢隻幾好咁播. 醫療用品級別. 咩價錢呀?

作者: faiwing    時間: 12-1-19 17:00     標題: 引用:油麻地金山樓對面化工店一大桶(約幾公升)$9

原帖由 fitfish 於 11-09-28 發表

係正版
補充少少係地址係吳淞街萬年青7-11 斜對面,)$9x 支5L。成"兄"

因為金山樓就好似去左上海街

作者: faiwing    時間: 12-1-19 17:04     標題: 回覆:tyon 的帖子

油痲地售的都寫有豐利洋行funchem spectrum字樣

作者: juliette0711    時間: 12-1-20 16:07

回覆 faiwing 的帖子

係呢隻喇!!!!

作者: juliette0711    時間: 12-1-20 16:09

回覆 imlook 的帖子

Funchem 豐潔牌 Spectrum 事必得, 唔好認錯呀!!! 佢唔係 made in 澳洲, 係 made in Hong Kong O架!!!
作者: juliette0711    時間: 12-1-30 17:59

回覆 faiwing 的帖子

那就是正貨啦!!!

歡迎光臨 親子王國 (http://www.baby-kingdom.com/) Powered by Discuz! X1.5