婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

話就話平有平養,貴有貴養!

當你留意下呢到post 出嚟...已經有幾個家庭因為收入問題又擔心又怨個老公冇計劃.

好坦白..今時今日乜都貴..通貨膨脹..(以前冇性教育就話唔避孕)
呢一代No excuse 話意外囉...有數得計...連自己/老公收入未穩定...
就唔好生啦...夫妻會因錢而嘈...仔女又無辜...
做父母當然想仔女大會比d錢養老....

生仔是有得選擇及可以控制之內...希望冇能力嘅真要三思!!

silviachoi  agree; 我都唔覺得懷孕會有意外呢回事.除非做埋措施都有左啦.不過好低機會  發表於 11-10-6 10:12
黃二少奶  AGREE  發表於 11-10-6 01:41

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Totally agree!

亞女仲係bb時就唔覺,奶粉尿片唔洗得幾多,但大大下,讀書時就黎料啦少個仙都頭痕呀

乜都係錢,真係倒水咁倒

至於比錢父母,要睇父母咩環境架喎,我今日用盡全力比好環境對仔女嘅同時要諗下當年父母都係咁爲我地架!

別墅

你地認唔認同冇錢就唔好學人生仔??

其實我都想問,明知生出黎要請工人或搵其他人代湊,點解當初要生,俾工人湊,好多都話隻眼開隻眼閉,點解要搵自己仔女黎教非?好多人話要俾好啲生活仔女所以無計,吾通俾工人湊會好過,細心過自己?俾99湊果啲,又話人湊得吾好又呢樣又果樣,我覺得同無錢就吾好生一樣。不喜勿插

禁止訪問

男爵府

引用:回覆+Stephanie0+的帖子 照你咁睇,老公冇

原帖由 yikoyikoko 於 11-10-06 發表
回覆 Stephanie0 的帖子

照你咁睇,老公冇月入四萬(固定)都唔生得仔!!!
冇四萬,父母肯幫咪得囉

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆 yikoyikoko 的帖子

如果無乜錢,可以住平D,同CUT insurance...

大宅

Apply 响d 連自己都未養得掂又或者收入唔穩定!

大宅

回覆 回覆:yikoyikoko的帖子

自問第日個仔大左 自己養到自己頭家 唔好問呀爸呀媽拎已經好好 佢生仔自己攪得掂 我唔會多事俾意見 我地呢代唔同上一代 佢地生仔當投資 渴望第日有仔女養 我同老公三十歲 兩人人工共21000拎返兩家屋企共11000 遲下過幾個月呀B出世 甘算係有錢定没錢

yikoyikoko  住邊到先...??  發表於 11-10-6 14:22

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆 bennys 的帖子

即係你一家3口得萬一蚊用, 你地係咪唔洗供樓同交租? 你係FTM自己湊bb?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

首先, 我覺得生仔唔係學人嘅, 唔係人生你生, 要係夫婦二人都好想生小朋友先好生. 而家科技先進, 要避孕唔難. 冇錢?, 母嬰健康院可提供$1打避孕針/1打dom dom/一個月份量避孕藥, 只要有心避, 唔會有意外.

至於"冇錢"嘅定義人人唔同, 但如果兩公婆自己都未養得掂自己, 生咗個bb要4大長老幫手湊, 但又冇錢俾家用, 要長老貼錢湊孫嘅, 咁就真係唔好生. 做人父母要諗清楚係咪有能力提供到基本需要俾個bb, 唔係乜都天跌落黎當被冚的.

我覺得俾家用父母好聽d講係心意, 現實d講係做仔女嘅責任. 自己有錢供樓養車, 供保險, 仔女每月番playgroup起碼2,3千, 用iphone, 每月仲要儲番一萬幾千俾仔女將來讀書, 然後話冇錢俾家用的, 我唔認同.

HLDMaMa  非常認同。  發表於 11-10-6 13:46
Cinken  講得好正確  發表於 11-10-6 11:45

公爵府

畀面勳章

回覆:你地認唔認同冇錢就唔好學人生仔??

我未來99係我隔離同c6講(次次都係我係度先講):我生得你一個緊係你養我啦。
我心諗:你當年生多幾個,而家咪多幾個養你囉,而家又要c6快啲結婚,又一定要佢生仔,但係c6先揾得一萬,咁即係揾著我地黎搞姐:;pppp:

CALVEN  搵過另一件la  發表於 11-10-6 12:39
Sicitsoi  現實都你咁話喇, 我唔會同個搵一萬數既男人結婚, 根本生活唔到  發表於 11-10-6 12:06
fattymama  你嘅case嫁唔嫁至係問題.  發表於 11-10-6 11:12

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

咩叫有錢咩叫無$, 好難定義, 未結婚時老公話無$ 唔結, 實情2人共有十幾廿萬, , 但未買樓又會驚擺酒結婚後由零開始, 但我覺得咩叫無$? 幾時先等到有$買樓, 夠擺酒同結婚開支, 未買樓咪同 99住LAW...咁咪又結左婚, 又儲返D $...
好啦, 而家有左, 之前又係驚地方唔夠無地方比BB住...又想買樓, 但D 樓咁貴都唔知幾時先買到, 唔通等高齡先去生? 唔係唔想生, 咁等多幾年又點??? 咁而家咪有左, 以前間屋住5個人, 而家計埋BB都係 4個人, 點會唔夠, 問題係大家心態同追求D咩姐...D 2年我都係做份收入唔穩定既工, 我都無比家用娘家, 係搵多D個個月同大時大節就比D $佢地, 老公照比家用99...我地係儲少左$..但我都講明平有平養BB, 人地要比BB 用紙尿片 (我D家姐都係咁), 我就話我要用尿布, 個個都話好辛苦...叫我唔好, 咁要平又要佢好, 我寧願辛苦D...
好似我2家姐咁, 買幾皮既DISNEY 美語比佢女, 我就唔會啦, 無$咪搵第2D野返黎教佢, 人地比BB 上PLAYGROUP, 咁我都講過有$咪比佢上, 無咪唔比羅....唔係人有我就要有, 只要夠佢食夠佢用,我慳D都可以...
比到既我會比, 真係比唔到既試下搵野取代....我唔信養唔到羅

當然有穩定既收入同經濟對BB 好好多, 但又唔係窮都無飯開, 無$買BB 用品...咁咪生得羅....

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆:你地認唔認同冇錢就唔好學人生仔??

我冇諗住第時會靠仔女,佢地搞掂自己唔好靠我就得架喇,我都會儲下錢,等退休都有錢洗

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:首先,+我覺得生仔唔係學人嘅,+唔係人生你生

原帖由 tantanmama 於 11-10-06 發表
首先, 我覺得生仔唔係學人嘅, 唔係人生你生, 要係夫婦二人都好想生小朋友先好生. 而家科技先進, 要避孕唔難 ...
非常贊同!如果自己用好多錢黎做非必要嘅野,之後就話冇錢俾家用,呢啲真係好矛盾囉!

大宅

引用:回覆 bennys 的帖子 即係你一家3口得萬一

原帖由 tantanmama 於 11-10-06 發表
回覆 bennys 的帖子

即係你一家3口得萬一蚊用, 你地係咪唔洗供樓同交租? 你係FTM自己湊bb?
我同老公夾理有21000 我地兩個都做緊野 拎家用回家給父母共11000 (奶奶供緊樓 但我們不是同住) 我地兩公婆仲有10000洗 住緊奶奶一早買左既公屋 要交水電煤保險等等 遲下BB出世要加埋奶粉屎片錢 我老公成日都話 如果父母可以收順啲或者少啲 我地就唔洗甘辛苦 我話冇辦法 奶奶又供緊樓 我父母方面我又唔可以俾少 因為細佬讀緊大學

gk678  唔睇返都唔知, 你地d 錢好"忟"喎.  發表於 11-10-6 17:06

大宅

如果父母係靠子女比錢佢地養老,
咁個個仔女生完又無錢攞番屋企,
咁佢地食乜?
所以我就算出黎做野/結婚/生仔都一樣無減過家用.

tantanmama  me 2. 當年父母幾窮都俾温飽我, 今日點可以當父母係包袱?  發表於 11-10-6 11:54

水晶宮

tantanmama 發表於 11-10-6 10:22
首先, 我覺得生仔唔係學人嘅, 唔係人生你生, 要係夫婦二人都好想生小朋友先好生. 而家科技先進, 要避孕唔難 ...
講得好好呀﹗有時都睇呢版都睇到好化,雖然好多99都幫唔落,但話佢地只講錢既人咪又係一樣咁計較錢。大家其實冇分別。

但好重要既一點係自己都照顧唔到自己點解仲要帶BB黎呢個世界。
自己都寄人籬下受緊氣點解仲要生完一個又一個。
有D話要生BB就怪屋企幫唔到手唔體諒。
有D重自私,未生BB已經話要儲定錢就搵父母開刀先。
個個屋企環境唔同,要扣自己父母必要既生活費去幫補先生到BB既其實都要諗清楚D。

gk678  但話佢地只講錢既人咪又係一樣咁計較錢 <- 嘩, 呢D野係你先講得出架咋.  發表於 11-10-6 12:18

伯爵府

一句到尾:有計劃先好生.

要計劃好生左之後既生活打算, 一切轉變都應該係計劃之內.
咁, 既然樓主講得出 "無錢", 咁梗係唔好生啦. 問題係點解一個成年人好地地點解會"無錢"?
解決左自己既問題, 先計劃, 咁咪生囉.

男爵府

我估樓主係想生B CUT父母家用呀搵認同呀
佢既重點似係CUT唔CUT家用多D

yikoyikoko  我POST呢個係想俾人做個參考,知道生仔係要有計劃,咁就可以少D婆媳問題  發表於 11-10-6 14:30

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Lovely_Babybaby 發表於 11-10-6 11:47
如果父母係靠子女比錢佢地養老,
咁個個仔女生完又無錢攞番屋企,
咁佢地食乜?

agree,唔知點解有d人會認為自己同c6,小朋友就要食飯,

父母就食風mouth:

首頁

尾頁

跳至