用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國商店facebook專頁
王國facebook

寵物趣談 今日: 1|主題: 9874

go 求救!英國短毛貓甩毛!

大宅

國民生產總值:2607

我的英國短毛貓最近兩個月內甩毛了5處地方,都是在上背部,醫生驗過吾係”藓”,
請問有冇人知點醫返,同埋點解會甩毛?

la_source  同佢睇左 vet了解左最好  發表於 11-11-9 18:12

王國熱話
Sammi Touch Mi Concert 正正正
你地同……兄弟姊妹……感情好吾好?
有幾多人屋企做冬會食湯丸?
有關有薪病假.急

男爵府

國民生產總值:7028

屋企有冇人 / 物改變 ??

有冇轉糧 ??

男爵府

國民生產總值:5817

我屋企隻貓又係無端端甩毛, 懷疑係對買俾佢既貓樹敏感

大宅

國民生產總值:2932

畀面勳章 BK Milk勳章

求救!英國短毛貓甩毛!

我2隻貓眉頂都甩毛. 大個隻甩咗好多年, 無乜事, 我都無理佢.

男爵府

國民生產總值:7280

有機會係情緒病, 近來有無乜野轉變? 甩毛既地方有冇損? 貓貓係咪成日lam甩毛既位置?

大宅

回覆 PoPo140610 的帖子

冇轉糧,又冇人事變動。不過我每次都係沖涼至發現佢多左幾度,
吾佑係沖涼令佢甩毛,定係D毛濕左先至見到,因為新果幾度吹乾
左之後吾係好覺眼。

男爵府

國民生產總值:7028

我想話 貓貓 係唔需要 沖涼 lor
本身牠們愛清潔
用濕熱毛巾抹下已好乾淨
沖涼 對大部分貓貓 都係壓力之源

我d 貓貓 沒 沖過涼 架
我好鍾意索0下 牠們身上陣味

我自己帶貓貓 係 vet 診所等睇
一位貓主人 須急診
原因係 貓貓 沖涼時
心臟病發死亡
個位主人係 診所內咸到當豬 mouth:

心臟病 係動物身上時有發現
要靠主人平日有冇留心愛寵 或
定期體檢 才發現

我自己都有隻 先天心臟病 貓
佢有病我係絕對第一時間帶去睇vet
驚受感染加重 心臟 負荷 mouth:

大宅

PoPo140610 發表於 11-11-7 00:58
我想話 貓貓 係唔需要 沖涼 lor
本身牠們愛清潔
用濕熱毛巾抹下已好乾淨

謝謝你的提醒,我會考慮完全不跟貓貓沖涼,或者盡量少跟貓貓沖涼。

大宅

國民生產總值:3517

我只貓都未濕過水ga..甩毛可能真係同情緒有關, 如果你仲係唔放心就不如見下vet啦

大宅

國民生產總值:1608

我隻狗都係咁,唔知咩事咬到自己甩毛皮膚有點變黑,睇左好多次醫生都只係不停比藥佢食,之後我買左寵物神仙水,用左神仙水兩個
星期,脫毛已停止擴散,皮膚亦無黑了,用到第三個星期就
生返好多毛出黎就無用了,多得支神仙水,佢免睇醫生食藥之苦
.........

大宅

寵物神仙水,咩動物都用得,你上網 search 個名就知了,我同幾個朋友都買左支看門口

大宅

國民生產總值:1916

回覆:求救!英國短毛貓甩毛!

我啲貓都有沖涼,不過一年只沖次,其餘就真係只用熱毛巾抹身。貓沖得太多反而去油脂去得太犀利唔好!
我有隻貓以前都試過甩毛問題,當時係情緒問題影響。

大宅

catsister 發表於 11-11-8 17:28
我只貓都未濕過水ga..甩毛可能真係同情緒有關, 如果你仲係唔放心就不如見下vet啦 ...
我有同佢睇vet,佢地見議我如果再甩多幾度就做手術,將甩左毛既皮膚cut出黎化驗,我覺得如果真係情緒問題,都吾會驗出D乜野,又攪到好大件事咁,其實甩毛最大問題都係冇咁美觀,我諗我吾會咁做law!

catsister  不如你試下同佢傾多d偈, 佢哋知主人關心會好好多ga  發表於 11-11-9 12:12

大宅

vinvin20 發表於 11-11-8 23:43
我隻狗都係咁,唔知咩事咬到自己甩毛皮膚有點變黑,睇左好多次醫生都只係不停比藥佢食,之後我買左寵物神仙 ...

等我都買返支試下先!

大宅

不過呢支神仙水唔平,好貴,但買一支次可以睇少幾次醫生

子爵府

國民生產總值:13974

未來孩子勳章 便便特搜勳章 探索開創型 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 2014xmas

回覆:求救!英國短毛貓甩毛!

我估計係隻貓有嘢5開心!如果屋企冇嘢特別5同咗,會5會你最近夜返?少咗時間同佢傾計/玩?

alvismother  我會注意下。  發表於 11-11-9 20:14
alvismother  其實隻貓買左返黎大約3個月,我同佢玩既時間都冇乜大變。  發表於 11-11-9 20:12

大宅

愚妹妹 發表於 11-11-9 15:09
我估計係隻貓有嘢5開心!如果屋企冇嘢特別5同咗,會5會你最近夜返?少咗時間同佢傾計/玩?

...

我會注意下。

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎