嬰兒用品

跳至

首頁
45678...28

尾頁

大宅

畀面勳章

回覆 kufubaby 的帖子

thanks!! I never heard about that disease!!

子爵府

boazcheung0310 發表於 11-12-29 01:34
我剛轉用intelligent,但阿仔好抗拒呀。不會起泡。
個盒寫原產地歐洲,我在一田買要$52。
之前用combi,不 ...
我見有網站寫intelligent是荷蘭製造本來都想試下, 但同老公見到個盒design真係好難唔懷疑...因為隻白兔真係好大陸feel. 最後上網查及打去bb店問過, 確定是台灣製造(代理覆原料原產地是歐洲入口所以解釋無誤導), 所以對這個牌子講包含咩成份都半信半疑了.

再加上早前台灣爆出塑化劑問題, 原來這牌子的另一款產品都有驗到有塑化劑, 所以都係唔考慮試啦
我page2有講的, 你看看作參考

請問combi牙膏是不是行貨來的? 我在jusco及千色店都無見過, 係好耐以前在hk island那邊的樓上bb店看過一次, 當時又係見到無中英文唔知佢講咩所以問個sales, 個sales就話係佢老闆自己係日本入貨回來賣所以佢都問唔到代理, 但就偽咁sell我大牌子唔會有事o既.

後來藥劑師同學同我講, 如果是行貨有代理的話, 包裝盒一定會有最少英文或中文翻譯最重要的資料, 不如你問下間鋪是行貨定水貨先. 如對方話係行貨, 可要求佢叫代理提供中或英的成份清單

伯爵府

我小朋友用 oral b 或者適齒美牙刷, 未試過有黑點, 我仲要長過三個月先換牙刷添. 而牙膏就以前用 oral b, 而家用黑人, 請問呢兩隻有冇問題呀. 其實我冇分 bb定小童, 一歲開始用牙膏就已經用 oral b, 係近半年先轉黑人, 因為平好多, 唔知呢隻有冇問題呢?

子爵府

Cathine817 發表於 11-12-29 01:57
麻煩kufubaby可以幫手check吓呢隻牙膏ok嗎?
Dontodent 牙膏是德國家長保護兒童乳牙的首選。它口味溫和,甜 ...
是這隻嗎?
http://www.dm-drogeriemarkt.de/cms/servlet/segment/de_homepage/dontodent_home/dontodent_produkte/dontodent_produkte_zahncreme/dontodent_produkte_zahncreme_kinder_zahncreme/37776/dontodent_zahngel_kids_bis_6_jahre.html

我翻了英文, 成份有

Sorbitol, Aqua, Hydrated Silica, flavor,cellulose gum, Cocamidopropyl Betaine, Sodium C14-16 Olefin Sulfonate, SodiumFluoride, Sodium Saccharin, Sodium Chloride, Mica, CI 77491, CI 77891st

大宅

陪月勳章

回覆:kufubaby 的帖子

Sorry 呀,因唔清楚成份有冇害,BB可選用嗎?

Baby阿信

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

toss0314 發表於 11-12-29 16:33
回覆 kufubaby 的帖子

to summarize, which brand is good for baby as a safe toothpaste? Weleda - Chil ...

係lu, 我都想知邊隻用得.....

大宅

咁想問有 G6PD 既 BB 最好同千奇米用咩牙膏啊 ? BB 快要刷牙了.

kufubaby  有G6PD唔好用含薄荷成份的牙膏  發表於 11-12-29 22:51

子爵府

Cathine817 發表於 11-12-29 12:12
Sorry 呀,因唔清楚成份有冇害,BB可選用嗎?
DONTODENT:

CocamidopropylBetaine(椰油酰胺丙基甜菜鹼) =主要風險是皮膚,眼睛和肺的刺激敏感
SodiumFluoride
= , 不可吞食
Sodium Saccharin
=糖精納 / 代糖 (在一些動物實驗中顯示有增加致癌的機會)
Sodium Chloride
= 氯化物, 舌食傷腎(早前查的牌子無一隻有氯化物的)

覆toss0314 :

如果urtekram無薄荷or怪味, 佢成份都無發現有害的物質, 只是有成份"chalk"唔知係用咩來做, 作用是用來磨牙潔齒用, 如果是漂白粉o個類就唔好啦.

如果urtekram同green people比較, 我就prefer urtekram. 但此外, 我都會問清楚係行貨定水貨(行貨有發行商資料貼起支牙膏度o架), 水貨我就唔會買, 始終bb入口用, 小心d好

angelkinki  我仔仔都係用DONTODENT, 睇完唔敢再俾仔仔用。  發表於 12-1-2 11:16
toss0314  that means urtekram is better?  發表於 11-12-30 14:10

大宅

陪月勳章

回覆:kufubaby 的帖子

Thx, 你好好人呀

kufubaby  唔好客氣,我自己都明白o個種擔心,啊仔d牙有黑漬我都好心痛但又未搵好既轉  發表於 11-12-29 23:01
Baby阿信

大宅

thx

大宅

回覆:BB牙膏及牙刷 ~ 好恐怖

Combi牙膏我在卓悅買的,我估是水貨。英文只有:gel dentifrice fluoride xylitol,我已經讓阿仔用了一支呀!

kufubaby  floride已經唔吞得,成份睇落寫唔齊,牙膏一定有水,加上卓悅賣水貨我唔會考慮  發表於 11-12-30 16:11

大宅

回覆:BB牙膏及牙刷 ~ 好恐怖

樓主,請問邊度買到bioxtra? Spry知唔知貴唔貴?我老公遲d去美國出trip睇下買唔買到。

子爵府

lalawowo 發表於 11-12-30 15:08
樓主,請問邊度買到bioxtra? Spry知唔知貴唔貴?我老公遲d去美國出trip睇下買唔買到。

...

bioxtra我在jusco見過有賣, 好似$5x/支
spry的website 賣us5.49, 我唔知target o個d supermarket有無得賣同賣幾錢啦, 不過我貪佢有xylitol之餘, 牙膏的生果味係from natural, 唔係人造化學野又唔係糖精, 無害又唔怕蛀牙致癌
see the link below
http://www.xlear.com/eSource/ecom/eSource/items/itemDetail.aspx?&page=&store=&itemNum=SBTGEL&siteId=0&bulkexists=0

因為hk未見過有賣. 如你老公在美國買回來, 歡迎打個成份上來比我再check多次, 因為我都怕好多時網站同支牙膏寫o既會唔同.

覆戲如人生: 而家我首選是jack n jill因為無有害成份又多有機成份, 係唔知邊到有賣同幾多錢. 次選spry(因唔見HK有得賣, 長遠用都唔方便)

戲如人生  spry<咁即係呢隻最岩BB  發表於 11-12-31 01:24

別墅

畀面勳章

回覆:babyjue 的帖子

香港邊到有得買?謝謝

複式洋房

環保接龍勳章

弊家伙! 剛剛買了新bb牙膏才看到這個post, 請問Jack N Jill 安全嗎? Sales說是有機牙膏我才買來試下.
樓主可否幫忙查查:

Ingredients:
Silica, Vegetable Glycerin, Xylitol, Certified Organic Calendula Officinalis Extract, Xanthan Gum, Certified Organic Natural Flavour (Raspberry, Banana, Blueberry, Blackcurrant, Strawberry), Purified Water.

子爵府

Zoe.yl 發表於 11-12-31 21:46
弊家伙! 剛剛買了新bb牙膏才看到這個post, 請問Jack N Jill 安全嗎? Sales說是有機牙膏我才買來試下.
樓主 ...
這牌子好似幾ok o波, 無有害成份之餘又有xylitol, 仲有用有機金盞花(khiel有隻金盞花系列的skincare, 個sales講這個天然花物好多功效, 其中一種係舒緩刺激, 當時我上網check過真係好所以都轉左用佢)

天然果味我都中意, 我一直揀就是不想要薄荷味(雖然我仔無G6PD), 請問你在那裡買? 幾多錢一支? 我諗有機牙膏都唔平. 你用左之後再上來確認一下無薄荷好嗎? 唔該.

angelkinki    發表於 12-1-2 11:12

珍珠宮

好媽媽勳章

個結論是不是jack n jill比較安全?在邊度可以買到?

子爵府

PCMW 發表於 12-1-2 00:28
個結論是不是jack n jill比較安全?在邊度可以買到?
如果zoe.yl提供的成份資料正確, 那我覺得比我之前查到的spry還要好, 最起碼jack n jill有有機成份spry無, 連我最concern的flavour也是natural favour, 仲要係有機的natural favour o添!
我都等緊zoe覆我邊到買幾多錢及用後感啊.

PCMW  thanks you! wait for you!  發表於 12-1-2 09:02

珍珠宮

好媽媽勳章

Here I found the website and photo:

http://www.jackandjillkids.com/product.php?prod=12

有冇人見過香港邊度有得賣?

首頁
45678...28

尾頁

跳至