用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國商店facebook專頁

烹飪錦囊 今日: 66|主題: 91097

go 蘿蔔糕 用粘米粉& 鷹粟粉 一問

複式洋房

國民生產總值:373

其實我用網上一個蘿蔔糕 食譜都做左好幾年, 一直都用開下面呢個份量,
有d小問題想問下各位高手~

1. 臘腸 你地會唔會去皮(腸衣) ? 自己有
2. d 老人家成日話蘿蔔太多..... 咁我應該加多d粘米粉 定 鷹粟粉?
(其實我又覺ok囉, 好重蘿蔔味, 冇加糖都好甜, 自己最like 食到一絲絲o既蘿蔔, )
3. 其實我知 淨用 粘米粉都做到 蘿蔔糕 , 想了解多d 到底 粘米粉 定 鷹粟粉 分別係起咩作用?

份量: 28吋圓形糕盆

材料: 白蘿蔔 3/1800g

粘米粉 2/75g

鷹粟粉 4/150g

王國熱話
酒樓半席套餐邊度抵食及好食
白石燒烤場
荃灣蘭香茶餐廳
終於去咗食熊仔餐

公爵府

國民生產總值:25086

環保接龍勳章 大廚勳章

落左鷹粟粉會令d糕滑口d.....
如果老人家嫌蘿蔔多, 可以加多小小水開粉漿.....出嚟效果會令蘿蔔糕軟身d同削小小~

複式洋房

國民生產總值:373

可以加多小小水開粉漿 係加粘米粉 吧?

公爵府

國民生產總值:25086

環保接龍勳章 大廚勳章

smallcherrydoll 發表於 12-1-5 11:54
可以加多小小水開粉漿 係加粘米粉 吧?

yes~

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎