親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

"有些媽媽(我估係媽媽多), 問可唔可以介紹去台北行程,反正之前收集唔小資料,又冩低咗些行程,唔好浪費,就整理吓post出來比些特別是新手自由行嘅媽咪參考、參考吧! 其實以下景点很多媽媽都去過,只特別挑一些容易去又啱小朋友同遊的,特別第一次去自由行的,不妨參考一吓,跳去第五頁開始."

唔想睇咁多,想直接揾料跳去37729層睇index

Click參考行程

剛在聖誔節玩完台灣,整個行程都係為個仔而設計,除一日主攻babyboss外,某它主要去桃及台北近效,發覺原來台北附近已經有好多景靚地方,好適合一家人去。去過地方有小人國,大溪花海農場,慈湖、復興鄉、又到大板根浸溫泉行山。原來台北近效重有咁多地方未去過。

大家有無其它台北附近地方介绍?等我再plan復活節去過.

chinglaambb    發表於 15-11-11 17:00
fionaleung43    發表於 15-4-13 00:57
NATCHENG    發表於 13-7-16 17:39
minniebella    發表於 13-5-25 12:32
CHRISTYVILLY  Good  發表於 13-3-22 11:20
kikitam16    發表於 12-12-28 13:03
oceanmm    發表於 12-9-22 07:32
MrandMrs    發表於 12-7-10 23:06
kcvtsai  Good stuff.. thanks  發表於 12-4-24 15:14
hopefaith    發表於 12-4-12 10:38
manicheung    發表於 12-3-19 23:45

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

好正呀, 第2幅相既吊橋係邊到呀?

我今個星期五去, 想知多D 景點. TKS

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

moonychan 發表於 12-1-10 21:02
好正呀, 第2幅相既吊橋係邊到呀?

我今個星期五去, 想知多D 景點. TKS

你 星期五去唔係應該 plan 好晒咩 ?

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

Lqueenie 發表於 12-1-10 21:48
你 星期五去唔係應該 plan 好晒咩 ?

因為已經去了好幾次, 都差唔多知做d乜, 但想了解下其他易去既景點囉.

伯爵府

Hipot pot,

有係我哦, 認得我嗎 ? 是在BABY BOSS留言過

我想知你最近在X'MAS 去台北既行程是如何 ?

方便提供嗎 ? 我打算4月頭去台灣玩7日

計劃1 台北+墾丁

計劃2 只是台北

台北想去既有baby boss, 木柵動物園, 同行有小朋友1個8歲, +1位3歲多

你是如何plan 呢 ? 可否分享說一下呢 ?

你POST 左2幅相好美哦 容易去嗎 ?

男爵府

睛靈勳章

peckykoo 發表於 12-1-11 01:23
Hipot pot,

有係我哦, 認得我嗎 ? 是在BABY BOSS留言過
Hipot pot

我都計劃EASTER去台。

我都想知行情點行。  方便俾埋我嗎?  THANK YOU!!

我想去台中+台北。

peckykoo

你book左機票+住嗎?

子爵府

回覆 moonychan 的帖子

個度係復興橋‧羅浮橋,去小烏來途經的。如果你會去桃園,有時間可以去行吓,不過平時公車很疏,最好包車或自駕,可早上去小人國或六福,下午去大溪花海小烏來。如果去大溪花海,記住行兩步去埋隔鄰慈湖睇睇,都好正.

子爵府

回覆 WinkyLee 的帖子

你好,你Easter去?我又收集梗資料再去過。以前剩係識去日本,自從日元高企再加地震幅射,至改去台灣。以前只懂去台北市,都是人多車多的地方,一直提不起勁再來。不過自上一年去過懇丁,再加今次去台北桃園,至發覺台灣真是一個很美又適合一家人去的地方,最感動兩次自遊行都遇到一些很熱情的台灣人,我這個井底之蛙至驚覺為甚麽台灣是港人至愛旅遊的地方。

子爵府

忘記寫行程-其實此行原於見到一間很平而又在網上有很好評語的桃園酒店,一晚才三佰多港幣去邊度搵?所以,以此為中心看看附近可玩的地方,大致行程如下:

Day 1: 下午機場>桃園酒店>行桃園中壢Sogo百貨(呢間百貨規模如台北Sogo但人小很多)

Day 2: 今天主力去BABYBOSS並試試搭高鐡。行去Sogo搭免費車到桃園機鐡站,约20分鐘已身在台北市,再塔捷運到京華城。夜乘高鐡回桃園酒店.

Day3: 睡到11点至起程去小人國.夜晚行中壢夜市(我想呢個夜市應是最小港人到的夜市)。
Day 4: 今天要去看点景色了,第一站慈湖->大溪花海->復興小烏來->夜宿三峽大板根溫泉渡假村(呢間個溫泉夠大,阿仔直頭當個溫泉spa係個戲水池. 夜晚露天浸溫泉好舒服)
Day 5: 只行大板根森林,黃昏機走(本來plan去行三峡老街,鶑歌陶瓷,唔夠時間留待下次去過)
成個行程都係hea住去,所以景点不多但很relax.

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆 potpot 的帖子

Hi potpot, 你好。

我想請問你在桃園是Book那間酒店? 經那處做Booking?

酒店位置的交通方便嗎?

有沒有包車遊玩? 可否介紹給我?

Thanks.

男爵府

睛靈勳章

potpot 發表於 12-1-11 11:49
回覆 WinkyLee 的帖子

你好,你Easter去?我又收集梗資料再去過。以前剩係識去日本,自從日元高企再加地震 ...

係呀!  我朋友又係同你一樣想法, 只識曰本。 佢又原聖誕去完宜蘭後已又想再去台灣了。 
而我10多年前都係去過台灣一次(係台灣朋友車我地遊台北)當時感覺十足十返大陸咁。

ANYWAY,多謝你既分享!

子爵府

回覆 peckykoo 的帖子

我記得你呀!你第一個plan好似將我去年及今年去過地方一次過去,墾丁台北都是很正的地方,不過一個係南一個係北,可能浪費很多交通時間。通常墾丁會搭配高雄台南等地方,如只去台北七天就真係可以深度遊.

因要顧及小朋友,所以我的行程一定會預去有主題樂園、睇動物同有得玩的活動再加自己最想去的景点,另每車程盡量小於兩小時. 所以上次四月去墾丁我就搭配:

主題樂園-高雄義大

動物-海生館

活動-夏丁沙灘玩沙游水

至愛景点-出火,鵝鑾鼻,佳樂水,風吹沙,墾丁夜市

今次台北之旅上面已提及.

其實自遊行最大滿足是去前搵資料返來又可分享,我又plan四月去,今次好大機會去另一熱門地方-台中清境日月潭等.記住多些上來一齊交換意見.分享多一幅今次意料之外風景相—慈湖楓樹.

侯爵府

夏天玩到顛

想復活去,唔知大約幾錢??有咩行程提供,兩個大人,一個6歲,一個2歲??

大宅

回覆 potpot 的帖子

雙溪茶花莊 http://hn84068550.myweb.hinet.net/

聖誕時去過,沒有很多人,但遇著莊主,他親自介紹,還用蘆葦編了牙刷、孔雀和傘送我孩子,又和孩子玩 "片石"。

伯爵府

POTPOT,

謝謝你記得我,我想問你以往去台灣玩是幫襯那間旅行社買package 呢 ? , 或是上航空公司book 呢 ? 坐什麼機呢 ?

我都知一次性去兩個地方玩, 交通方面會浪費一點時間, 因同行的友人想去多幾個地方玩 , 心多多 所以每個地方就好似走鬼咁,

如果按照以下這樣好嗎 ?

day 1 香港---> 高雄----> 墾丁 (好似高雄去墾丁要2- 1/2小時)
預計 3:30會到墾丁--> 去民宿 check
in 完成手續估計己是 5:00--->
墾丁大街--> 回房休息

day2 海生館, 出火,鵝鑾鼻,佳樂水,風吹沙 ( 但一日時間可能不夠)

day 3 吃完早餐---> 出發到高雄 (又要花3小時左右) , 估計去到要2:00了 , 之後要check in , 預計完成所有野要3:30左右吧 之後先可以四處看

day 4 木柵動物園
day 5 baby boss
day 6 六福村, 小人國
day 7 早上未想到去那裡 , 預計下午回港

按照上述時間表你看法如何呢 ?

伯爵府

pot pot

未問你有可包車司機資料呢 ?

伯爵府

Winky Lee,

我未book 機票, 酒店架, 你呢 ? 有無好推介呢 ?

你打算幾號出發呢 ? , 我打算3月31日出發

伯爵府

POTPOT,

你話桃園酒店, 個名是否叫桃園大飯店呢 ? 你話3xx, 真的很平, 我search 了最少也要6xx ,間飯店外形幾好, 不知道四圍有什麼呢 ? 交通方面如何 ?

大宅

Potpot 你好....我地一家三口..plan Easter 出發..可否教路..酒店及行車..點安排...及baby boss..邊度訂票....謝謝!

珍珠宮

babyboss 網路購票

我明天出發, 已經訂好票

首頁

尾頁

跳至