親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

已PM.
剛剛睇到CI有Promotion, 年初八或九出發台北或高雄,1000大元來回不連稅(連稅1684元).如果訂之前我提過400元樓下嘅在桃園嘅4星級酒店,全程用最便宜當地交通(免費轉接車、公車、火車) 分分鐘用政府個6000元再加仟多2仟幾元,就可一家三口玩個5日4夜。不過先決條件是你可以多取一星期假!

別墅

really v cheap ar

伯爵府

回覆 potpot 的帖子

我想初五去玩4-5日, 邊到有promotion呀.

我個仔剛考完試, 我而加先plan咋. Thanks.

大宅

之前, 同小朋友去左次台灣...(babyboss, 小人國, 台北市立動物園)
依架, 計劃想再去....
小朋友4-5yrs, 仲有咩地方/影點啱小朋友?

子爵府

回覆 mikihouse 的帖子

你去過墾丁未?可以試試台北以外另種風味. 我覺得墾丁是好啱帶小朋友去的,我呢個帖提到樂園、溫泉、風景、農場等基本上墾丁已有齊,唯一缺点可能是由最近國際機場(即高雄小港機場)到墾丁都要成2個小時,不過另一方面墾丁每個要去的地方都很近,呢度都慳翻唔小時間, 試試睇吓以下綱頁渡假地方的相,一個大人,一個專比小朋友,睇吓會唔會有些心動:

http://uukt.idv.tw/_tw/member/01_detail.php?kd=5

http://uukt.idv.tw/_tw/member/01_detail.php?kd=3476

子爵府

回覆 kc1016 的帖子

初五都重係旺日,買平票似乎頗難。剩係見到個去莫斯科初五岀發做Promotion,,HK@1040來回 (哈,小心稅要成2000,乜稅咁貴)不過你今日開始留意吓,話唔定有last minute promotion. 反正如去台灣,酒店一般唔成問題,今日攪好機票,明天就可以起行。

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

peckykoo 發表於 12-1-13 00:42
Pot, Pot

謝謝你的回應哦
hello kitty sweets 有 mini charges, 高過 100 cm 每人最低消費 300 台幣, 不過一 set 甜品已經 over 300, 我之前去係打電話 book 左先

伯爵府

回覆 Lqueenie 的帖子

Lqueenie ,

謝謝你的提點, 我想知你提及的金額是台幣或是港元呢? 如是台幣也可接受

是否一定要book 位呢?

大宅

Thanks potpot.

墾丁都好吸引呀....
其實, 我仲未決定幾時出發, 可能3月至6月....所以依架諗住plan下行程先....
因為想趁阿仔最後一年幼稚園, 可以請假係D淡季去下旅行....

因為D仔好想再去babyboss....而我見到"飛牛牧場"又好似唔錯幾吸引....

台北有冇類似墾丁既"海洋生物博物館"?

台北又想去...墾丁又唔錯喎...

我諗plan定2個行程先...一個台北, 一個墾丁...睇下到時去邊個好....

可唔可以再比多D 資料我, 台北同墾丁仲有邊D好玩既啱4-5yr既小朋友?
我2個仔比較active, 鍾意D"動"既活動...

唔該。

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我從未去過台灣,是否全程捷運己可以呢?台灣搭的士貴嗎?

男爵府

睛靈勳章

potpot 發表於 12-1-14 11:49
分享都開心,我口味都很另類,好似你問我搭飛機,人地要早機晚返,我一定要選午去入夜前返,hea得 ...

我都想知FB邊度有平機票. 可唔可以PM埋我呀!

CI = 中華?
有什麼問題? 以前的不是過去嗎?

我都BOOK左4月去係坐呢間.

子爵府

如果我去飛牛牡場,我或者會放它在台中缐一齊遊比較近,並住一晚享受田園生活.如果近近地去桃園味全埔心牡場,都可以睇牛學揸奶. 想睇花又睇動物就去大溪花海農場,要刺激点就試試去小烏來行天空步道(即似大峽谷突出縣崖個玻璃橋).

台北仕林個邊有個海洋館,不過規模小很多.

不如去自來水博物館乘捷就到,可以玩水又有教育意義

唔係去台北兒童育樂中心-機動遊戲勾起童年去荔園feel, 有3D電影,又係捷運站行小小就到.

再遠些小可去烏來坐小火車, 浸溫泉.都啱小朋友一齊.

我個仔都係最後一年讀幼稚園,所以煩完揾學校,就密密去旅行,玩到自已都覺得有些過份,我又要準備出發去也! 遲些等我再組織吓以前去墾丁資料再傾過!

子爵府

回覆 yeemelody 的帖子

很多地方捷運都到,搭的士同香港唔差很遠。一般短程台北市內走會睇錶,長程先議價.之前Cap咗以下網頁去計價(用Google 先計距離再用佢計吓合理價)

http://www.taipei-taxi.com/taipei-taxi-fare-calculator.php

yeemelody  thanks  發表於 12-1-18 16:16

子爵府

回覆 WinkyLee 的帖子

Yes, CI即中華。只是個人經驗而已,放心好了。PM比你了。你決定去邊度?分享吓

Sunning  可唔可以PM埋我  發表於 13-3-9 10:58
wingpui214  可唔可以PM埋我??  發表於 13-1-18 21:24

大宅

potpot 發表於 12-1-18 15:53

如果我去飛牛牡場,我或者會放它在台中缐一齊遊比較近,並住一晚享受田園生活.如果 ...
我想係飛牛牧場住一晚....如果由飛牛牧場去台北, 沿路仲有乜好地方?

我應該會包車...

男爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章

回覆:potpot 的帖子

我會esther假期到墾丁呀!有冇行程,民宿 介紹呀!thanks!

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

peckykoo 發表於 12-1-18 09:49

Lqueenie ,

最低消費係每人 300 台幣, 我上次去食左兩個甜品餐, 埋單 7xx 台幣, 其實我覺得 book 左就穩陣 d

珍珠宮

potpot 發表於 12-1-18 15:53

如果我去飛牛牡場,我或者會放它在台中缐一齊遊比較近,並住一晚享受田園生活.如果 ...

台北兒童育樂中心 --> 我岩岩都去完, 近近地幾好, 有 d 似荔園, 又唔貴, 又唔遠 ~ good 呀

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

請問台北兒童育樂中心 點去架?

珍珠宮

wingyee_ma 發表於 12-1-19 22:26

請問台北兒童育樂中心 點去架?

圓山捷運站行5-10分鐘, 要比入場費, 入面每個遊戲再收錢, 每個 game 20 台幣, 大小同價, 都有 around 10 個機動遊戲, 又有公園仔同小食亭, 係一個唔錯的選擇

rainbowmagic  My daughter 9 years old....Is she can play all the games? Thanks  發表於 12-1-27 15:50

首頁

尾頁

跳至