親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

請指教

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

回覆:請教由台北車站去十份交通

坐火車,上網找鐡路局網站,在瑞芳轉車

◕順其自然啦~♥ ◕

大宅

回覆:請教由台北車站去十份交通

可坐火車,去瑞芳轉車,建議係瑞芳月台上買平溪線一日票,係平溪線任何站可自由坐火車!

另一方法,包車,如有行動不便者同行,可考慮哩個方法!

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆 101122 的帖子

請問你有没有包車資料可以提供給我???

大宅

回覆:EggBB 的帖子

我好耐冇包車去了,所以個聯絡都未必update,要睇下其他人幫唔幫到你了!

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

坐火車,在瑞芳轉車. (同一月台, 唔駛周圍走) 不過可以預先o係台北車站售票處買埋平溪線一日票, 岩岩去完, 火車都好方便, 就岩時間就得

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

請問坐火車小朋友有無優惠/半價?

我打算坐對呺坐

大宅

回覆 wingyee_ma 的帖子

我星期日剛去過十分,係包車的,一點半開始係動物園出發,到晚上七點左右點台北的酒店,$2800。

我懷疑無對號座,因為成列火車只係得三卡,回程的時候好多人,好多人要企位。

gh312  港幣$2800 ??  發表於 12-4-7 02:16

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

MiniCooperS 發表於 12-4-4 02:09

我星期日剛去過十分,係包車的,一點半開始係動物園出發,到晚上七點左右點台北的 ...

請問你星期日剛去過十分多唔多人? 有無去九份?多人嗎?

seaheart88  玩既地方唔迫,但搭車好迫,仲有d再要迫上車去平契,菁桐.....  發表於 12-4-9 09:20
seaheart88  無分星期日 or 一...一樣咁多.我係星期一,d人似沙甸魚....  發表於 12-4-9 09:19

大宅

以十分咁細的地方,人就係算唔少,不過又唔係好逼人。

大宅

回覆 MiniCooperS 的帖子

係台幣$2800

複式洋房

好似有巴士直去?

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:回覆+wingyee_ma+的帖子我星期日剛去過十

原帖由 MiniCooperS 於 12-04-04 發表

我星期日剛去過十分,係包車的,一點半開始係動物園出發,到晚上七點左右點台北的 ...

係絕對9成要企,仲似沙典魚無分別。我個日未到假期,一樣咁迫,我望入車子內冇任何空位。站與站都企一段時間,慘 呢幅圖已是散了一部份我才拍到 , 我是星期一去, 但包車的, 望過站,個3卡真係超逼,好多小朋友落車時扭計 , 可能迫和焗掛 .. 睇見都痛苦!

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

引用:回覆+wingyee_ma+的帖子 我星期日剛去過十

原帖由 MiniCooperS 於 12-04-04 發表

只是由動物園到十份。再回酒店。還有中途站嗎?台北,是不是只有一個動物園?近貓空的哪個嗎?

大宅

回覆 回覆:yellowmama的帖子

我係由木柵動物園出發,沿路停左菁桐,平溪,最後到十分的!
其實,離開動物園不久就係深坑老街,有時間/興趣可稍作停留,再上菁桐。
台北應該只有一個動物園,即係可以坐纜車去貓空果個。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我4月1日去九份,十分. 當日超多人去, 火車已經冇哂坐位, 於是我地上網搵到另外一個去法,包有位坐仲好快好方便.

搭捷運 -> 捷運忠孝復興站 ( 1號出口) -> 搭基隆客運 (巴士)往金瓜石 -> 瑞芳/九份/金瓜石

呢架巴士尾站係金瓜石, 途經 瑞芳/九份.

當日我地玩完九份, 費事迫巴士去瑞芳,於是打的直接去十分瀑布. 一口價NT$650.

十分玩完坐火車返瑞芳, 打算坐火車返台北, 點知成個月台都係人, 見到都暈低,於是出火車站門口打的直接去101大樓, 睇錶只要NT$710. 約半個鐘就到喇.

男爵府

好媽媽勳章

過幾日會唔會少人D呢??

子爵府

引用:我係由木柵動物園出發,沿路停左菁桐,平溪

原帖由 MiniCooperS 於 12-04-09 發表
我係由木柵動物園出發,沿路停左菁桐,平溪,最後到十分的!
其實,離開動物園不久就係深坑老街,有時間/興 ...
青桐平溪需求留多少時間?午餐怎樣安排?

瑪瑙宮

大廚勳章

小黑咪 發表於 12-4-9 22:52
我4月1日去九份,十分. 當日超多人去, 火車已經冇哂坐位, 於是我地上網搵到另外一個去法,包有位坐仲好快好方 ...
我遲你1天去 2/4 去....
所以我就係怕爆和找來找去車... 就直接包車算了....
你們2程都千幾nt ....
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

回覆 yellowmama 的帖子

我係菁桐留咗1個鐘左右,平溪大約接近1個鐘左右。呢兩個地方,只係得條老街,要花的時間唔多﹗十分就比較留得耐,因為落車之後行去十分大瀑布,大約來回要20-30分鐘。我地再係十分老街放天燈,又行去老街附近的吊橋行吓,所以留的時間......我諗有2個幾鐘。
食飯方面...三個地方都有小食店,應該係菁桐同十分會多D。

首頁

尾頁

跳至