•    28oC 88 %

嬰幼兒產品用家評台
王國商店facebook專頁
王國facebook
義工

搜索
親子王國 首頁 嬰兒醫護 濕疹寶寶做skin test...
go

濕疹寶寶做skin test...

複式洋房

有無mama帶過BB去做皮膚過敏測試??

想問下有無話幾大先做得??因為我睇資料好似話要2歲會比較好D,但係我見有D家長1歲都帶去做…..

宜家我個B一歲,之前濕疹問題未算太嚴重, 可以用類固醇的藥膏控制住, 但前排轉季又開始唔得啦….已經keep住保濕ga la….我又唔想轉用第二D類固醇藥或者加重劑量…..

所以想做skin test 睇下到底致敏源係咩?? 起碼知道左可以防備, 如果係食物就唔食,如果係花粉塵蟎就唔好接觸

各位mama可否分享下skintest的經驗?? 麻煩大家了.

王國熱話
請教湊兩個年齡相近嘅媽媽
冇收入靠老公養感覺如何?
有冇70後全職媽媽想做朋友傾下計
東涌80後ftm揮手區

別墅

你想做skin prick果隻, 定係驗血呀~

skin prick就係將d食物蛋白質滴在皮膚上,再用支針仔吉一下。睇下果個位置有冇紅腫. 不過如果發緊嚴重濕疹就做唔到住, 因為皮膚都唔夠完整. 呢種測試主要check即時性過敏, 即係果d食完野即刻發果d, 即係咀腫果d, 有d超級嚴重既case, 可以係呼吸困難!

至於抽血驗. 就可以check到即時性同延遲性過敏. 延遲性果d係食完幾小時先發, 有濕疹係因為咁而起. 不過呢d野個個人都唔同.有d診所係真係要抽血, 有d就吉手指驗血糖咁都驗到, 睇你想點做啦. 如果小朋友就吉手指啦, 如果叫阿b抽血, 喊死都似, 我都心痛死

Champ85  我應該會做後者  發表於 12-1-19 09:27

大宅

Skin prick 好貴又唔準確..其實你自己留意下自己mark底未重好!

Champ85  自己mark低好似好唔準wor...  發表於 12-1-19 09:27

大宅

我個女有做過皮膚敏感測試(HK BioTek),e生話做篤手指抽血測試安全d,如果做點刺會比較危險,因為可能有d致敏原會有既時嚴重反應。

我阿b做果隻係測96種食物(IgE & IgG),Test 係係診所做,做完後送去美國Lab做測試既。果時做皮膚測試係篤手指,14天有報告。
IgE:即時過敏反應
IgG:延遲過敏反應

診所有 discount,大概費用差唔多2千零蚊,唔使3千。

複式洋房

回覆 leedy 的帖子

唔該哂你啊^^我去HK BIO TEK睇左D資料,不過我都唔多清楚都底我個B係食物定吸入物質有過敏, 抑或2者都有,所以我應該2樣都會做...
會唔會好痛嫁??我自己都未試過拮手指抽血......

同埋我想問下你小朋友對邊樣野敏感? 預防之後有無改善到? 麻煩哂你啊

大宅

Champ85,

首先你要check 下美國嗰間lab嘅background..
有個website已經列名有數間公司所做嘅測試是流的

至於我响香港做嘅test 抽血同skin prick都有,結果是
1. Two results 有出入
2. 其實有好多食物我知有敏感(因為每次嗰女食完有反應嘅食物我會mark 底.)但兩個result 竟然話冇問題

你只可以當reference,不可盡信.

最近..(咁多年都冇嘢)竟然對羽絨敏感...所以要不停觀察

複式洋房

回覆 JJYau 的帖子

唔該哂你啊!! 我其實都有觀察佢對常見嘅致敏源嘅反應, 例如蛋奶製品, 同nuts,但係又無明顯反應, 至於有d接觸物例如霉菌,塵蟎,灰塵我就唔知應該點去觀察
無論點都好,做左先當係reference啦...

別墅

其實我就係去hk biotek果度做ELISA延遲過敏測試.
做之前都有compare過, 我聽過一種叫ELISA, 一種叫ALCAT.

岩岩搵番以前睇過既文章
http://www.naturalmedicinejourna ... ent.asp?article=105
我見到係ALCAT得2-34%, ELISA果隻有成82-95%

所以先去biotek度做ELISA測試

係呀, 當個reference啦, 我自己就幾buy呢個test, 所以一路都有介紹朋友去~

複式洋房

已做test. waiting for result!!
希望可以找到根源之後解決到濕疹問題

複式洋房

回覆 Champ85 的帖子

咁你對咩敏感??如何避免啊??想請教一下~~^^
(按錯左..回覆左自己tim...)mouth:

複式洋房

回覆 trashie 的帖子

咁你對咩敏感??如何避免啊??

想請教一下~~^^

別墅

係雞蛋同牛奶呀.
Biotek果面個營養師話, 好多人都係呢兩樣野出事, 因為不知不覺會食左好多.
我之後就諗番起, 以前o係書店打書釘果陣, 都睇過一本醫學書, 話以前中國人一年淨係生日食一次紅雞蛋,
但係而家d人就日日食蛋., 有機會唔係咁岩體質, 搞到有慢性過敏, 會對身體唔好.

之後都係試下戒口囉., 雞蛋就盡量唔用蛋做主菜, 即係唔特登炒蛋/蒸水蛋果d. 但係有時整湯整其他都會放小小蛋. 奶就轉飲豆漿. 都唔算難戒. 只係出街食飯記住就ok!

戒口後效果真係ok. 有d野真係估佢唔到. 以前食咁多藥同搽藥膏都搞唔好, 點知反而係食小d某野就搞好~

男爵府

回覆:濕疹寶寶做skin test...

我個女八個月大做skin test,奶,蛋,蕃茄,麥,nuts,魚過敏。因為好多少係會outgrow,所以醫生suggest三歲先做blood test,依家三歲,大部分都outgrow咗,淨係未畀過花生佢試。

大宅

回覆:Sicitsoi 的帖子

戒口就可以?

複式洋房

回覆 trashie 的帖子

我果個都係做左test之後話dairy類同部分魚類有敏感, 但我同意樓上講會outgrow,
不過最主要係吸入物質項目果度.
對塵蟎類, 屋塵, 同霉菌都有較高敏感程度,
植物部分我就唔太擔心,始終十世都未必接獲過一次
最主要係室內嘅塵蟎類, 屋塵, 同霉菌,日日接觸.

別墅

都係~大個仔左~免疫系統都會壯d~唔會郁d就敏感~~
塵蟎果d, 都係用勤d用熱水洗, 你會唔會買部而家好hit果吸到塵蟎既吸塵機~?上年bb展我都見到有~