興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我買左個2000mAh既,但只可以充到90%左右!我想買個5000mAh既,尋日問左間手機鋪,唔知佢果個度冇得買定點.個老細話邊會真係有5000mAh,寫啫嘛,最多都只可以充到1次多Dmouth:攪到我唔敢買住mouth:
唔該有冇人用緊??用邊隻牌子??實際可以充電幾次??

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

yanyan0906 發表於 12-1-20 10:02
我買左個2000mAh既,但只可以充到90%左右!我想買個5000mAh既,尋日問左間手機鋪,唔知佢果個度冇得買定點.個老 ...

fyi. 我用 4500mAh, 可以兩次由 20%充到 100%. 之後只可以幫部無乜電的iphone 充多 ~ 2x %....

大宅

這是數學題,如手機電池容量是1500mA,那麼2000mA外置電當然只可叉一次。怎麼可能2000mA可以叉1500mA多次呢?

子爵府

引用:這是數學題,如手機電池容量是1500mA,那麼

原帖由 candyc 於 12-01-20 發表
這是數學題,如手機電池容量是1500mA,那麼2000mA外置電當然只可叉一次。怎麼可能2000mA可以叉1500mA多次呢 ...
問題係我而家果個1次只可以充到90%,連1次100%都冇mouth:

子爵府

引用:Quote:yanyan0906+發表於+12-1-20+10:02+我

原帖由 chan803 於 12-01-20 發表
fyi. 我用 4500mAh, 可以兩次由 20%充到 100%. 之後只可以幫部無乜電的iphone 充多 ~ 2x %.... ...
你用咩牌子呀?

翡翠宮

yanyan0906 發表於 12-1-20 11:26
你用咩牌子呀?

我用 Maxthron. 有兩個壞處:

1) 無電量顯示, 唔知佢仲有幾多電

2) 要用電腦經 usb 差舊電. 我用 iphone 個牛差咗幾次 (or 10 幾次), 燒咗舊外置電的底版, 維修中心的人話係唔應該用 iphone 個牛去差...

翡翠宮

candyc 發表於 12-1-20 11:09
這是數學題,如手機電池容量是1500mA,那麼2000mA外置電當然只可叉一次。怎麼可能2000mA可以叉1500mA多次呢 ...

係講緊 5000mAh 的外置電. 個老版應該係講大話 (話無 5000mAh 的外置電).

SARIDON  我見過有11,000mAH!  發表於 12-1-31 18:35

翡翠宮

yanyan0906 發表於 12-1-20 11:25
問題係我而家果個1次只可以充到90%,連1次100%都冇

其實你有 2000mAh 的外置電, 點都應該夠一日用, 未必需要再買 5000mah 的外置電架...

子爵府

引用:Quote:yanyan0906+發表於+12-1-20+11:25+問

原帖由 chan803 於 12-01-20 發表
其實你有 2000mAh 的外置電, 點都應該夠一日用, 未必需要再買 5000mah 的外置電架... ...
咁你個外置要充幾耐?我而家果個充一次要成5個鐘都唔知係咪買左水貨

翡翠宮

yanyan0906 發表於 12-1-20 12:01
咁你個外置要充幾耐?我而家果個充一次要成5個鐘都唔知係咪買左水貨

...

無留意喎....

如果係指用外置去充 iphone, 試過 由 27% 差去 93%, 係由 2:07 到 3:20

男爵府

http://item.taobao.com/item.htm?id=3579997312

理論上係無限電力

只要你敢用

珍珠宮

虎到金來勳章

標榜2000mAh是流動充電器內所用的鋰電池容量,並非代表可輸出充電2000mAh

如何計算流動充電器的可充值? (基本所有同類型的產品都可以用此方法計算)
[鋰電池電壓(V)*鋰電池容量(mAh)/輸出電壓(V)*轉換率(一般大約85~90%)]

因為全部充電器產品是標榜鋰電池內的容量,可充值是指可充滿幾多的電池容量,3.7V*2000mAh/5V*0.85=1258mAh(可充值),假設iPhone4內的電池是1500mAh,1258mAh/1500mAh=可充iPhone4 約84%左右

標示是電池內所用的鋰電池容量,在USB 5V下需計算

因為我在新年的時候去台灣,大家都知iphone D電.....所以買咗個流動充電器,買的時候上網check番嚟的,希望可以幫你!

***早2日係自由講場見到的,超級版主edea有好介紹,去睇睇:http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4596306&extra=page%3D6

子爵府

回覆 SARIDON 的帖子

我前日都有睇到
尋日已經過左數,等緊寄黎

珍珠宮

虎到金來勳章

嘩,你仲快過我,我仲考慮緊,我月頭買去台灣用果個仲衰過你果個,你果個都有90%,我果個得50%,係2200mAh,重要是$2xx,又貴又唔work,早知係台北買啦,肉痛死我!

如果你收到的話,可否告知掂唔掂好嗎???

子爵府

回覆 SARIDON 的帖子

我買果個都係$2XX,仲係SXXY,貪佢牌子先買,點知都咁咋!
我見到墨魚版主推介,即刻就去問有冇貨喇我試完話你知呀

男爵府

我在淘宝都買過2次流動充電器, 第一次我買5000mAH, 但原來充唔到ipad嘅, 只好用嚟充我其他d 19tablet, 後來又買多一個10000mAH, 哩個重d但very good, 真係可充ipad至100%, 其他如, nds, mobile phones都梗係充到啦.

洋房

super 2500mA, can charger iPad/iPhone also can use as hand warmer+led touch selling at 鸭记168, 有兴趣可以去睇吓

大宅

我朋友用緊 幾好用
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

複式洋房

有冇人用外置充電5000mAh? 可以充到幾多次??

我用緊5000mah义到兩次半

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆 bafo7080 的帖子

請問邊隻牌子?

首頁

尾頁

跳至