婦女醫護

跳至

首頁
12345...78

尾頁

民房

Re: 白蝕

這樣你有沒有看其它醫生?? 其實政府真是不太跟進, 不如你賞試看專科啦. 你現在的情況怎樣呀...

民房

Hi Grace,
照你仔仔的情況來說, 都十分嚴重! 你可看過其他醫生如再惡化會可能會更多. 你有沒有這種病?? 你有沒有看過葉醫生??

別墅

cls,

我自己同丈夫一家人也沒有白蝕, 所以唔知同遺傳有無關係.
而我都有帶仔仔看過葉醫生, 仲搽左佢開啲藥膏個幾月, 但一d改善都無, 我睇嗰個陳衍里醫生已經係皮膚科博士, 仲係著書立說個種, 另外, 每次仔仔覆診都要先影相, 記錄低白蝕既進展, 好有系統及專業, 所以最後都係返去睇佢.
而中醫我都有帶仔仔去睇, 不過仔仔好抗拒飲中藥 (實嘔), 所以無辦法. 幸好面部既白蝕可以康復, 但佢連著涼鞋也唔肯, 怕人笑佢.

各位我想問下你地係曬多啲太陽, 定係避免曬太陽嫁? 因為不同既醫生有不同既建議, 攪到我都唔知曬唔曬好?

洋房

gracecharm,

少曬太陽啦, 驪得多咪越黑白分明law, 就算唔避免曬太陽都唔好特登去曬, 曬太陽多都冇益啦, 會增加生cancer的機會。

大宅

各位您好,

小女三歲半, 一出世後頸有一撻明顯比其他皮膚白的印, 我沒留意它有沒有變大, 昨晚度過係2cm x2cm 呈圓形的, 止此一撻, 怎知是 birth mark 還是白蝕呢?

請多多指教

洋房

建議你睇醫生問下好D喎, 始終係女仔嘛。

民房

Hi Grace,
請問你可否給我陳醫生的詳細資料.

別墅

Gicobaby,

其實白蝕同汗斑都係會白色一撻, 但白蝕是因為皮膚色素消失, 在醫治方面亦較汗斑 困難, 汗斑是可以治愈, 而白蝕則多不能治愈, 建議可以找皮膚科醫生一問. 我仔仔起初普通家庭醫生都話係汗斑, 但後來愈來愈多白色, 去睇皮膚科醫生, 用紫外線燈一照, 反白發光, 才知道係白蝕, 講係真係有d心酸.
:-( :-( :-(

cls,

請check PM

別墅

至於曬太陽既問題, 係陳醫生叫我帶仔仔照多D太陽, 希望刺激D黑色素(同照燈原理一樣), 當然要在正常的皮膚搽防曬用品, 但白蝕位置就唔好搽. 但係葉醫生就話唔可以曬猛烈既太陽, 而建議曬黃昏餘暉既太陽(好高難度), 其實我兩樣都有試, 但無效, 所以想問問大家意見.

複式洋房

Hi,
--請問在哪裡醫治?
--我這樣的情況大約10年多啦, 現在看緊浸會,但是沒有什麼好轉.
-Please help help me? :-( :-(

複式洋房

Hi,
--請問在哪裡醫治?
--我這樣的情況大約10年多啦, 現在看緊浸會,但是沒有什麼好轉.
-Please help help me I also on the face, i 'm girl, so very up sad for this problem ar...
:-( :-(

民房

我患上白蝕接近20年了..而家成身都白晒...醫生都叫我唔好醫了...我會儘量將我所知的告訴你們...
有醫生話,其實白蝕是遺傳的一種,即是本身遺傳因子有問題,但要視乎有什麼因素引致發病,不過,一直都未能證實.
白蝕有很多種,我已經唔記得學名,不過如果只是一小塊,在初期去睇中醫效果較好,如果睇過西醫,照過燈,中醫會好難醫的.
如果是左右對稱,例如左邊眼角,同埋右邊眼角都有,o個種就好難醫的,我就係呢種了...

如要睇中醫,我記得以前有人介紹過陳焯漢,聽講有初期患者好番..而家唔知佢仲有無行醫了..另外,之前有人提過去北京,好似301醫院 (sorry..我唔記得係唔係.但個醫治方法好嚇人的,所以o個時阿媽無帶我去試)...

食多d維他命B雜同埋晒太陽(黃昏時段)

要開工,得閒再講多d....

複式洋房

以前有個親戚, 塊面無端端起了一塊(size 似一個一元), 用羗磨汁, 然後用d汁查係個度...會縮細, 有好似有d 效. :-P

複式洋房

我聽一位親戚說, 用羗汁擦在 上面,(有冇用就不知道) :-P

民房

我都想要詳細資料, 請盡快PM給我.

thanks

民房

babyyip 寫道:
我表妹都有白蝕ga!佢而家睇緊中醫, 睇左2次度就開始有進展啦, 真係好掂law, 不過就貴d, 睇一次都要$1300度, 不過真係好左好多, 有興趣就俾個email我啦

我都想要詳細資料, 請盡快PM給我.

男爵府

有白蝕好易醫.....我老豆係中醫....佢話可以用 D 最古老既方法...但會有 D痛架....講明先......就係流黃加火水搽係白蝕......等一陣...等到頂唔順...就沖涼....如是者...兩至三次就會斷尾架啦...( P.S .....我都試過...係 WORK 既 ....)

民房

Hi Luffy,

為何醫生要你不要醫呀?是否已經沒有任何藥物可醫,
這樣是不太好.有沒有再看其他醫生???醫生說是遺傳是真的嗎? 我父母是沒有為何我有呢??真的是很不公平.
至於我是有白蝕的時間和你差不多但最近我生完個女之後就擴散不過已經再看一個專科有少少好轉. 但我最怕是遺傳給我的女, 但醫生說可能會或可能不會, 我真的很擔心. :cry:

大宅

:-( , 有白蝕千萬唔好曬太陽, 我試過係

民房

我以前試過呢個方法,唔work呀,我o既情況蔓延得好快!

亦用過補骨脂,唔知麻油加mug東東,仲有用蘆會搽,苦瓜加 鹼水,食芝麻糊,食黑豆...中醫西醫,更照過紫外光燈,點知成塊面腫晒起晒水泡,醫生唔肯再比我照!!

mimi362436 寫道:
有白蝕好易醫.....我老豆係中醫....佢話可以用 D 最古老既方法...但會有 D痛架....講明先......就係流黃加火水搽係白蝕......等一陣...等到頂唔順...就沖涼....如是者...兩至三次就會斷尾架啦...( P.S .....我都試過...係 WORK 既 ....)

首頁
12345...78

尾頁

跳至