自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

平時上網買野都會加十幾蚊掛號費送上門,但其實好多野都會包平郵,我想知平郵係點?送唔送上門?你地上網買野如果果樣貨話包郵你地會不會都加十幾蚊掛號費?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

平郵唔會送上門嫁,我就好少加錢做掛號,
因為未必就O岩時間收件,就唔O岩,
又要自己落郵局拎,所以我一向用平郵就算

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

平郵糸就岩寄,寄失無得追;掛號糸要簽收。雙掛號糸收件人無收,會寄返俾寄件人。
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

回覆:平郵同掛號有咩分別?

即係平郵係寄張咭去我郵箱,叫我去最近我家既郵局拎貨?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

雪梨茶123 發表於 12-2-2 18:42
即係平郵係寄張咭去我郵箱,叫我去最近我家既郵局拎貨?
平郵係好似普通信件入你信箱, 掛號係派上門, 無人簽收, 就放張咭入你信箱去郵局攞

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

如果郵件 (平郵) 太大入唔到信箱, 會就咁放o係地下, 唔見左就閣下自理.

子爵府

引用:如果郵件+(平郵)+太大入唔到信箱,+會就咁放

原帖由 zater 於 12-02-02 發表
如果郵件 (平郵) 太大入唔到信箱, 會就咁放o係地下, 唔見左就閣下自理.
我正想問如果件貨入不到信箱咁點,原來係咁架,,好在我買野一直都會加掛號費者,多謝你的解答

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 +4熱血勳章 親子王國15週年勳章

睇下派邊度或邊過派,我家試過太大放不下郵箱,放低自己認和憑咭到郵局取都有。

男爵府

熱血金章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 zater 於 12-02-02 發表如果

原帖由 雪梨茶123 於 12-02-02 發表
我正想問如果件貨入不到信箱咁點,原來係咁架,,好在我買野一直都會加掛號費者,多謝你 ...
郵差會俾管理處keep架,管理處會寫張紙掉入信箱通知我去拎,我收過好多次都alright

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

回覆:雪梨茶123 的帖子

掛號要收件人簽收

◕順其自然啦~♥ ◕

子爵府

好媽媽勳章

我次次都係平郵,次次都入唔到信箱,次次都係去郵政局收,未試過放地下同管理處

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

平郵1.4
掛號13+1.4元

首頁

尾頁

跳至