用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國商店facebook專頁
王國facebook

單親天地 今日: 23|主題: 14729

go 公屋戶主離婚後刪除戶籍, 是否要搬去細單位?

洋房

國民生產總值:35

請問有無人由原來一家三口申請公屋獲派3-4人單位, 後來因為離婚而由3人變成2人後被收回原住的3-4人單位?? 我係戶主, 早兩個月戶署派人上來問有幾多個人住? 我照講兩人, 佢問我係咪離婚, 有最終離婚令未? 我回未有! 佢就話一有就要比佢! 我實在很擔心我同個女會被迫搬走! 前夫走了之後沒有給予法庭所判的贍養費, 到法律援助署追討也不被受理 (因為前夫有欠債), 由於要照顧6歲女兒, 無法返全職工作, 唯有申請綜援再找PART TIME工作維持生活, 現在根本沒有多餘錢要搬走! 而家一返到屋企就好驚, 好驚好快就要我搬走, 覺得好無安全感! 我又唔咁問房署, 怕一問, 佢地就催促我要搬! 真係好擔心!

王國熱話
報喜,37週,龍鳳BB在嘉若撒医院出世了!
孖b頸皮
5wk 1 day HCG 有4千幾 有冇機係 twins
爆紋

侯爵府

國民生產總值:22326

醒目開學勳章 畀面勳章

如果係舊樓多數都唔洗,新樓就...........
順順利利 大吉大利       

大宅

國民生產總值:3104

你可以落去房署問主任,睇下你單位面積變左兩人住的話,算唔算叫寬敞戶,如果係寬敞戶的話,房署係有權要求你調遷架,你離婚令一日未出,一日佢都唔會要你搬的,但離婚令一出,你就要落去房署辦事處度更新家庭狀況,到時佢地就有機會會做野架喇,最好你離婚令未出前落去辦事處度問下主任先啦

我記得如一人獨霸25平方米就叫寬敞戶,不過二人我就唔記得喇

洋房

回覆 charmaine_1 的帖子

就係新樓先驚....住左3年半...仲係市區, 攪離婚果時都有問過區議員同社工, 佢話唔會, 但又眼見好多都要搬去細單位....

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

avapinky 發表於 12-2-25 19:33

就係新樓先驚....住左3年半...仲係市區, 攪離婚果時都有問過區議員同社工, 佢話 ...

咁..............要你搬先算啦,起馬都一年半載既事,
真係要搬果咪同社處申請果D乜乜貼囉
無有怕喎.打到嚟先算
順順利利 大吉大利       

洋房

回覆 kittycat0519 的帖子

我係32.8平方米, 而家兩個人住, 唔知佢定既寬敞戶點計?? 其實我好想問主任, 因為佢地係最清楚, 好過自己估估下, 但又唔敢問, 因為佢一定問我住咩單位, 我好怕揚左之後, 佢地會跟進要我搬走

kittycat0519  我見過張List貼左o係辦事處壁報版度架咋,你可以入去行個圈睇下有冇先  發表於 12-2-25 19:48

洋房

我果時諗住大家可以住得舒舒服服, 用左十幾萬黎裝修, 只係住左3年半...而家咁既環境根本無能力再搬多次, 別說新屋要鋪地下, 就連搵人拆原有家私同搬運費都成問題, 唉!

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

avapinky 發表於 12-2-25 19:39
回覆 kittycat0519 的帖子

我係32.8平方米, 而家兩個人住, 唔知佢定既寬敞戶點計?? 其實我好想問主任, 因 ...

我有朋友個99同個仔住藍田(新樓你呢隻單位),住左幾年個仔死左
佢一個亞毛,房署都無要佢搬.......
真係要你搬先去驚去諗啦
順順利利 大吉大利       

大宅

回覆 avapinky 的帖子

就算要你搬,都未必係即刻o既事,因為佢地會睇你超得多唔多去安排次序架,例如:A戶超左20米,B戶超左25米,咁樣房署就會先處理B戶調遷,有時間再處理A戶,明嘛,如果你唔超得多,未必會咁快殺到埋黎o既

洋房

編 配 及 寬 敞 戶 的 標 準
3. 寬敞戶的標準按租戶的家庭成員人數而有所不同。現時的標準在
一九九二年訂立, 詳情如下:
室內 住戶樓面面積(平方米)
1 人(25) 2人(35) 3人(44) 4人(56) 5人(62) 6人(71)
成為「寬敞戶」的標準(室內樓面面積大於)
1人(25) 2人(35) 3人(44) 4人(56) 5人(62) 6人(71)
1992 年前興建的單位
1人(19.8) 2人(31) 3人(34) 4人(42) 5人(44) 6人(50)
1992 年後的新類型單位
1人(17.81) 2人(23) 3人(34.5) 4人(46.08) 5人(54.25) 6人(54.25)

**我係2008入伙, 現在是32.8兩人住, 但我看不這個表是否將我歸去1992 年後的新類型單位 (2人23平方米), 還是成為「寬敞戶」的標準(室內樓面面積大於)的 (2人35平方米)

珍珠宮

國民生產總值:48629

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

你又唔使咁驚呢。一黎要你出左果離婚令先,跟住你報左,佢都糸排隊咁做,講唔埋要幾年既日子。
到時至算啦。最多又糸搵社工再傾下。只糸少左一個人之嘛。到果陣,可能已經糸舊區囉。
不知所謂的乙陸!!!

瑪瑙宮

國民生產總值:142976

畀面勳章 BK Milk勳章

公屋戶主離婚後刪除戶籍, 是否要搬去細單位?

我之前都係住3-4人單位,離婚個段時間打左去辦事處問,間屋得2個人要唔要搬細單位,佢地話唔駛搬,因為單位係加減一個,你打去辦事處問下。
另外,你係咪唔係戶主?如果唔係你快除揾佢攪手續,但要confim個小朋友係跟你。

我相信,真正在乎我的人,是不會被別人搶走的。無論是友情,還是愛情。

當你長大,你慢慢學會幾件事情:有些人不必理會,無論他說什麼,
做什麼,多麼幼稚,又多麼討厭,真的不需要在乎。

有些人永遠成不了你的敵人,不必抬舉他,這種人太看得起自己了,以為拼命攻擊你,
傷害你,就能夠被你所恨。

大宅

國民生產總值:1451

我問過4人單位,如女兒跟我就不用搬出。

洋房

回覆 chowqv 的帖子

如果真係要搬都無辦法, 到時真係唯有搵區議員同社工幫下手, 因為我女在留下小學讀書, 最好唔好有太大影響....

洋房

回覆 BB200200 的帖子

我係戶主呀! 2010年10月批左暫準離婚令, 個女係跟我, 上年前夫拿張暫淮令到房署要求分戶, 房署話要有最終離婚令先比佢申請, 不過前夫又話當時房署已刪除左佢個名! 我都係上星期打去家事法庭先知, 最終離婚令原來仲要雙方親自上去再簽, 我而家都未簽, 唔知簽完等幾耐就有呢? 另外, 我層樓有個家人住3-4人單位, 房署話個女人響派屋比佢果時已攪緊離婚 (即報3人, 實得2人), 房署罰左佢一萬蚊之後仲要佢搬走, 唔知係咪因為佢有欺騙成份所以要佢搬走呢?

洋房

回覆 ann2228 的帖子

係新樓定舊樓呀? 我有個亞姨同個退休公務只老公住彩雲邨2-3人單位, 之後佢老公去左, 房署就要佢搬走! 之後佢同戶署講佢無錢, 加上住果度咁舊, 又係頂樓, 坐LIP仲要上一層樓梯, 後生唔會要, 老人家要走上走落唔方便唔會要, 而佢準時交租, 房署先額外開因, 唔使佢搬咋...而我住果度樓齡只有3年半.....

大宅

引用:回覆+ann2228+的帖子 係新樓定舊樓呀?+我

原帖由 avapinky 於 12-02-26 發表

係新樓定舊樓呀? 我有個亞姨同個退休公務只老公住彩雲邨2-3人單位, 之後佢老公去左, ...
我和女女兩人住,四人單位,12年樓齡,我問過主任話不用搬細單位。

大宅

引用:回覆+ann2228+的帖子 係新樓定舊樓呀?+我

原帖由 avapinky 於 12-02-26 發表

係新樓定舊樓呀? 我有個亞姨同個退休公務只老公住彩雲邨2-3人單位, 之後佢老公去左, ...
我和女女兩人住,四人單位,12年樓齡,我問過主任話不用搬細單位。

大宅

國民生產總值:3371

好媽媽勳章

公屋戶主離婚後刪除戶籍, 是否要搬去細單位?

我間公屋有34.43平方,早幾年離婚後刪除老公個名,而家間屋得兩個人名,房署都話ok喎,因為兩人單位唔過35平方。

大宅

回覆 avapinky 的帖子

我見我樓下房署果度,壁報板只係貼左1人25平方米果個list咋喎,冇分幾年前入伙果d架喎,我住緊條村係1992前入伙,因為我舊年取屋時,係我同呀仔二人住,我想睇下如果我死左,呀仔仲可唔可以繼續住返呢度唔使搬,結果我見到1人25平方米之後,個心定晒,因為我果度唔夠25平方米
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎