烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Panasonic 麵包機分享 [Part 2] 又過 4000 啦, 繼續開個 Part 3, 大家喺度分享一下喇 ~!

Part 1 : http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3782744&extra=page%3D2

Part 2 : http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4593544&extra=page%3D1

【新手上路】

買齊呢d物品未呢 ?

1. 基本麵包材料:高筋粉、糖、牛油 (可用 olive oil 、提子油等代替)、酵母粉 (建議買一包金馬利, 有排用喇 , 咸/甜包都啱, 一包走天涯)

2. 一把良好的麵包刀

3. 一個放麵包待涼的架

4. 台版/日版機要買火牛

5. 不透氣麵包箱

6. 保鮮食物袋

7. 最好買個可稱 0.1 gm 的 電子磅

8. 量杯可以唔使買,跟機會有附上

9. 麵包書可以慢慢買都未遲,先跟跟機食譜玩下先

10 .

最重要加入這裡

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4721254&extra=page%3D1&page=23

【酵母處理】

工具: 小型漏斗, 小 zipper bags
做法: 將大包 500g 酵母, 分裝成約 25 小包, 然後用密實盒裝好, 放入冰格冷藏
用法: 每次只拿一小包出來用, 用完才拿另一小包, 用緊果包可以放入普通格冷藏

【新手必買書籍】

tp168    發表於 12-3-9 17:52

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

食譜提供 from yanyvonne

山東煎飽 :
中式包皮:韓國麵條粉250g糖15g水130g油15
g快速酵母3g
用打麵條程式!系得15分鐘
完成後出來有d濕再加小小
粉搓下!搓到唔黏手就OK。 
分割30g一份搓圓等15分鐘!再加入餡料!

成餃型放入煎pan 再等15分鐘!
開爐煎一分鐘再加1cm高水放蓋中小火煮
10分鐘至乾水!
全程約15分鐘煮好!
我覺得口感好好味。 ! 好軟熟。 ! 

饀料
$15 玫頭豬肉+ 小小肥攪碎,
$3 九菜用了一半。 CUT 一粒粒。 

用豉油/雞粉/胡椒粉/糖/鹽/粟粉/麻油 最近要落薑汁,先好味, 攪好入雪櫃15分鐘 ,。包得。

餃子皮

用韓國麵條麵粉 250G
水130G
鹽1/4 茶匙,
用打麵條程式 ~ 15分鐘
完成後如有D 濕可加小小粉搓至不黏手, 用保鮮袋入住等1小時,

用得做餃子皮.

楓糖香蕉吐司 (由 tp168 提供)

香蕉蓉80g、高粉205g、牛油 20g、楓糖漿60g、鹽4g、牛奶45g、酵母2.5g、合桃50g(放乾果格)加

液種(75g粉+75g水+0.5g酵母)用軟吐司Mode

So 肥將楓糖漿改為 40g, 個包都發到豬頭炳咁 ~~

瑪瑙宮

鮮酵母的使用方法 (由 amypekkle 提供)

睇書就話鮮酵母的用量是instant dry yeast的三倍. 我平時做250G高枌, 食譜寫3g yeast, 第一次用時我落9g鮮酵母, 發得過了頭, 吐司頂麵包機蓋. 第二次減至8g, 都係頂蓋. 用7g就剛剛好.

我在二記買一舊鮮酵母, 200g放一個密實袋放普通格(放凍飲那格), 200g放另一個密實袋放冰格. (另有100g分了給朋友仔) 我沒有再分小包. 每次用時從生果格取出用磅量要用的份量, 用完立即放回生果格. 放生果格的一路用兩個月都唔覺活躍度減低.
最近用晒生果格的, 才將冰箱的200g取出放普通格解凍, 然後100g放生果格, 餘下100g放回冰箱. 但放過冰箱再解凍的酵母, 活躍度好像低了一點點, 約用8g至發到正常我想要的高度.

用鮮酵母做液種包, 液種我用1.5g鮮酵母, 主麵用7-1.5=5.5g的話吐司會頂蓋, 減至4.5g就剛剛好.

睇書話用鮮酵母整的包包"風味最佳", 不過初時由instant dry yeast轉鮮酵母, 又冇特別有這樣的感覺. 現在已兩個多月冇食instant dry yeast整的包, 所以講唔到有咩分別. 但鮮酵母整的包是相對鬆軟一點.

瑪瑙宮

白神天然酵母的使用方法 :

係總水份攞2大匙25-27度嘅水落碗仔度,再放入5g白神酵母,等D酵母吸收水份後再攪勻,磅好所有材料後,就先放酵母液,然後再放所有嘅材料,再用要落其餘的水份去沖洗D餘下嘅酵母液。

看圖做法可參考:
http://www.sala1.jp/recipe/homebake.html

參考 web site :-
http://melissakai.pixnet.net/blog/post/32630470-%E7%99%BD%E7%A5%9E%E5%B1%B1%E9%85%B5%E6%AF%8D%E7%9A%84%E7%89%B9%E8%89%B2

如何養白神酵母種

為了要保留白神酵種我用養天然酵母的方式把白神酵母養下來用, 首先是用消毒玻璃樽放入温水20g, 白神6-7g 左右攪均放置幾分鐘, 見到有很多氣泡後加入50g麵粉及50g水攪均 (如果水不够可以加多些都唔怕), 然後等佢發酵, 然後到2倍高就可以用啦, 每次用完都要加入新麵粉及水, 要放在雪櫃中保存, 最好每隔2-3天就要餵一次, 如果想要多些酵種就加多些麵粉和水

也可以取一樽敦在冰格儲存, 放在雪櫃的酵種死了可以拿出來退冰再養, 我沒計算要放幾g 只是倒一樽八分滿入冰箱, 用膠樽裝, 這不用餵養, 一直放在冰箱, 等雪櫃那樽有問題啦才退冰再來養, 我試過好多次都是這樣做的

由雪櫃取酵種出來, 最好放室温1,2小時, 我有時會用暖水浸住, 等佢活力強勁時就可以用, 我是按照自製天然酵母之比例放的, 你可以睇你買的書入面的食譜, 我通常 375g 粉用 150g 酵種

有白神天然酵母的 jm 們, 可以不妨一試, 真係可以長種長有, 唔駛次次再花 $$ 買酵母喇 !!!

瑪瑙宮

Shopping 篇 :-

日本 Tanita KD-192 電子磅

翡翠宮

大廚勳章

留完位未呢 ?

hallonatalie  OK 啩   發表於 12-3-5 01:17

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:Panasonic 麵包機分享 [Part 3]

翡翠宮

大廚勳章

momoko2008 發表於 12-3-5 01:04
momoko,你買o左機未呀 ?

瑪瑙宮

tp168 發表於 12-3-5 01:03
留完位未呢 ?
留咗 5 個 post 位, 應該夠啦啩 mouth:

男爵府

好媽媽勳章

報到

hallonatalie    發表於 12-3-5 01:19

翡翠宮

大廚勳章

hallonatalie 發表於 12-3-5 01:18
留咗 5 個 post 位, 應該夠啦啩
如果唔夠,我可以借個位比你 copy 資料架

hallonatalie  OK, thx !!!  發表於 12-3-5 01:27

子爵府

報到!恭喜恭喜,我地part3啦!各位麵包機知己好野!

hallonatalie    發表於 12-3-5 01:26

翡翠宮

大廚勳章

液種快速@紅梅杏仁片包

杏仁片太薄了,最後碎晒 haha

hallonatalie    發表於 12-3-5 01:26

別墅

昨天收到部機,新報到!

hallonatalie    發表於 12-3-5 01:36

瑪瑙宮

tp168 發表於 12-3-5 01:20
如果唔夠,我可以借個位比你 copy 資料架
之前 Part 1, 2 資料唔 copy 過嚟喇, 就咁 click 番條 link 過去睇番就算啦 !!!

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:momoko2008+發表於+12-3-5+01:04+mom

原帖由 tp168 於 12-03-05 發表
momoko,你買o左機未呀 ?
如果老公個friend肯做咕喱就買BMS104,因為上網買淨雜費連運費都要9佰幾,唔肯就103

hallonatalie    發表於 12-3-5 14:42

男爵府

報到

hallonatalie    發表於 12-3-5 14:42

男爵府

我比較麻煩一D,我通常買一舊舊的巴馬臣,蒙利莎娜或車打芝士自己用刨去刨絲,用幾多切幾多,如果磨哂都得,可放入冰格可以keep好耐都得(放冰格這是意大利餐廳覀廚教的),焗包整pizza稍為回溫就用得。 我屋企蕉怪,成日食埋我D芝士,我D芝士放雪櫃都要收埋。

FatCatBaby    發表於 12-3-6 10:29

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

here

Stay Hungry , stay foolish !!

伯爵府

1 早起身就開左新 part

hallonatalie    發表於 12-3-5 14:43

首頁

尾頁

跳至