用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國商店facebook專頁
王國facebook

烹飪錦囊 今日: 31|主題: 91835

go 請問木薯粉係咪 = 番薯粉呢?

男爵府

國民生產總值:5800

如題.

王國熱話
外陰附近長期反覆紅
bb兩個月大夜晚唔肯瞓可以點?
請介紹濕疹藥膏
Bb八個月大爬起上嚟淨係用一邊手係咪唔正...

洋房

國民生產總值:59

木薯粉唔同蕃薯粉, 兩樣野黎ga!!!!
前者好多時可以用泰國生粉~~

你用黎整QQ波??

蕃薯粉係台灣好常多ge 食材~不過未用過..

男爵府

回覆 dreamadream 的帖子

O.....等我用咗黎整砵仔糕添!!!

大宅

國民生產總值:2694

因泰國盛產木薯粉,所以又名泰國生粉.蝦餃,粉果,咸水角都岩用.
番薯粉可整煎蚝餅
砵仔糕..是糕來既(蘿白糕),應是用粘米粉.

男爵府

回覆 屏姐姐 的帖子

我有用粘米粉整砵仔糕的, 但要加木薯粉.......比個印尼舖"握"鬼添....

屏姐姐  材料:

粘米粉 230 克
    生粉 150 克
    紅豆 150 克
    馬蹄粉 75 克
    椰汁 1 杯
    水 600 克
    片糖 400 克
    牛油 適量  發表於 12-3-28 11:03

洋房

國民生產總值:59

LHLMother 發表於 12-3-28 11:00
回覆 屏姐姐 的帖子

我有用粘米粉整砵仔糕的, 但要加木薯粉.......比個印尼舖"握"鬼添.... ...
a~~~咁你咪當整印尼糕點, FUSION 菜!!! XDDD
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎