跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆:雨晴B 的帖子

我仔報了n班

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:我仔報了n班 +

原帖由 Saibeemama 於 13-10-21 發表
我仔報了n班
in 左未

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章

回覆:粵南信義會腓力堂愛鄰幼兒學園

妳地都會讀嗎?

洋房

回覆 雨晴B 的帖子

IN 左耐, 話11月會有信來

別墅

我仔仔都報左n班呀,但係仲未有得in呀

大宅

引用:我仔仔都報左n班呀,但係仲未有得in呀

原帖由 Kimlong 於 13-10-31 發表
我仔仔都報左n班呀,但係仲未有得in呀
我都報左仲未有聲氣

男爵府

畀面勳章

有冇人已經收到信啦?

別墅

無聲氣

洋房

係喎,十月in完到而家無晒影!

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章

引用:係喎,十月in完到而家無晒影! +

原帖由 Saibeemama 於 13-11-16 發表
係喎,十月in完到而家無晒影!
In 完就多數收,等信啦

洋房

收到電話喇 ,原來話今年遲左寄信,d信今日先寄,應呢兩日會收到

別墅

想問下東九龍婦女會同愛鄰,邊間好d呀?

大宅

novel1121 發表於 14-5-16 17:03
想問下東九龍婦女會同愛鄰,邊間好d呀?

想問下係咪兩間都收左妳小朋友呀 ?

民房

回覆:miffyc31 的帖子

顯徑村入面。呢間學校好進取,功課多。

民房

我仔喺7個月左右就交form排了n班,可惜學校話遲了,要有出世紙就要申請,所以讀左令一間學校n班,都係諗住讀一年就轉返樓下既學校返學近,學校品評一般,到左準備k1,就轉樓下間仲比埋留位費,興幸小兒語言問題,要到兼收學校,正正就係愛鄰,咁就入讀此校,3年了,每個老師都出自愛心教育小孩,心存感激,所以呢間學校係抵等同抵入架

別墅

引用:我仔喺7個月左右就交form排了n班,可惜學校

原帖由 babyfayeface 於 14-06-06 發表
我仔喺7個月左右就交form排了n班,可惜學校話遲了,要有出世紙就要申請,所以讀左令一間學校n班,都係諗住 ...
唔好意思,想你幾時發現你囝囝語言有問題呀?咁樣先知要入兼收學校呀?因為我怕囝囝都有語言問題,到2歲都唔識講野呀~好擔心

民房

回覆:Kimlong 的帖子

我仔到2歲時去健康院普檢,當時姑娘問佢呢樣問佢嗰樣,我仔都無咩講野,而佢真係無咩點講野,同埋單字講唔出十個內,點知姑娘就話去做評估,排完期做後真係遲左同齡年幾,就話排政府兼收學校,6個月時巳想報話這校,可惜一早巳爆,打算放棄既報讀到k1時巳找其他學校,留位費都比埋,點知政府兼收學校即這校就收了。仔巳k3,未算到達指標。但有這校教導,係真係有進步的。

民房

你應向健康院講出小朋友情況,一定要做評估,做左評估就會有跟進,好好的。最緊要講出你對小朋友同同其他小朋友既對比問題,唔好因為小朋友有咁既問題而逃避。祝你小朋友口齒伶俐

別墅

引用:你應向健康院講出小朋友情況,一定要做評估

原帖由 babyfayeface 於 14-06-18 發表
你應向健康院講出小朋友情況,一定要做評估,做左評估就會有跟進,好好的。最緊要講出你對小朋友同同其他小 ...
我個仔既情況同你囝囝一樣呀~唔肯講野啦~單字講唔夠十個呀~我真係幾擔心~今個月尾返健康院檢查,到時同姑娘講,謝謝你

民房

我當時都係好擔心佢唔識講野架。好彩當時早發現,到健康院時撿查再作評估再得到政府安排之後既言語訓練,到而家6歲,需然都未達標,但如果遲左訓練既話會更影響佢成長。而且言語遲緩亦會影響佢既情緒

首頁

尾頁

跳至